Kleopatra Koyu’nu yapılaşmaya açacak plana durdurma kararı

Kleopatra Koyu’nu yapılaşmaya açacak plana durdurma kararı
Antalya’nın Tekirova Tabiat Parkı içinde yer alan ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken Kleopatra Koyu’nu yapılaşmaya açacak imar planı değişikliğine yargı 'dur' dedi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Antalya 3. İdare Mahkemesi, doğal güzelliğiyle dikkat çeken, bölgenin bakir koylarından Kleopatra Koyu’nu yapılaşmaya açacak plan değişikliğini durdurdu.

Kleopatra Koyu geçtiğimiz yıl Teknik Katı Atık Yönetim Tic.Ltd, Tekirova Kurumsal Turizm Otelcilik İnş. San.ve Tic. A.Ş ve Sembol Turizm Ve Otelcilik A.Ş Ortak girişimine 29 yıllığına kiralanmış, bu karar halkın büyük tepkisini çekmişti.

İhaleyle birlikte Kleopatra Koyu’nu kapsayan imar planı değişikliğine gidilmişti. TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Antalya Barosu ve üç kişi plan değişikliğini yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na dava açmıştı.

Söz konusu imar planıyla Antalya’nın doğal güzelliğe sahip fauna ve florasıyla dikkat çeken Tekirova Tabiat Parkı içinde yer alan gerçek ismiyle Mehmet Ali Bükü halk arasında Kleopatra Koyu olarak bilinen alanın doğal dokusunun bozulacağı iddia edilmişti.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ZARAR VERECEK

Açılan davada mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda "Tekirova Gelişme Planı’nın", Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve yasa ve Uygulama Yönetmeliği 13. Maddesi ile Korunan Alanlarda Yapılacak Planlara Dair Yönetmelik hükümlerine, yapılaşmanın bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği, dolayısıyla planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından tesis edilen işlemde hukuka ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı tespitleri yapıldı.

Antalya 3. İdare Mahkemesi, raporu esas alarak 26 Mart 2019 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Davacı Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Antalya Barosu Başkanlığı, Sami Adaletli, Ahmet Kaya ve Tahir Şimşek mahkeme kararıyla ilgili açıklama yaparak "Sayın Mahkemenin Yürütmenin Durdurulması kararı gerekçeleri doğrultusunda, "Tekirova Tabiat Parkı Gelişme Planı"nın iptaline karar verilmesi ve yapılaşmanın önüne geçilmesi, kazananın halkımız olması, davacılar olarak halkımız adına dileğimiz ve beklentimizdir" dedi.

Öne Çıkanlar