Koca: İran’dan gelenlerde virüs tespit edilmedi

Koca: İran’dan gelenlerde virüs tespit edilmedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs önlemleriyle ilgili açıklama yaptı. Koca, 'Türkiye’de virüse rastlanmamıştır, tüm çabamız bunun devam etmesidir' dedi.

Çin'de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs salgını, komşu ülke İran'da da ölümlere yol açtı. Türkiye, salgının İran'da da görülmesi üzerine sınır kapılarında tedbirlerini artırdı. İran'da yaşayan Türkiye vatandaşlari da koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'ye dönmeye başladı.

Türkiye'ye dönmek isteyenler için özel sefer düzenlendi. Bu kapsamda Türk Hava Yolları'na ait TK879 sefer sayılı Tahran uçağı, öğle saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Uçakta bulunan 132 Türk yolcu ve mürettebat, ilk kontrollerinin ardından havalimanında bekleyen ambulanslarla karantina hastanesi olarak hazırlanan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne nakledildi. Yolcular, burada 14 gün boyunca gözlem altında tutulacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gözlem altına alınan 132 yolcu ve 8 mürettebata ilişkin, "Tüm yolcuların ilk muayeneleri yapıldı. İlk muayenede ateşi olan ve hasta olduğu lehine bulgu olan vatandaşımız yok" dedi.

Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca, koronavirüse karşı aldıkları etkili önlemler sayesinde bugüne kadar dünyanın her bölgesinde hastalık görülmesine rağmen, Türkiye'de bu hastalığa rastlanmadığını söyledi. Bütün çabaların ve önlemlerin, virüsün Türkiye'ye sıçramaması yönünde olduğunu kaydeden Bakan Koca, vakaların ve ölümlerin yaşandığı İran'a karşı tedbirleri yoğunlaştırdıklarını belirtti. Bakan Koca, İran'da durumun ciddiyetinin ağırlaşması sebebi ile Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda daha katı tedbirler alma konusu doğduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda pazar günü duyurduğumuz üzere, İran ile uçuşlarımız tek taraflı olarak durdurulmuştu. Tahran'dan özel olarak Türk vatandaşlarını Türkiye'ye taşıyan Türk Hava Yolları'nın uçağının seferi esnasında, özelikle yolculardan bir kısmının Kum ve Meşhed ziyaretleri hikayesi olduğunun öğrenilmesi üzerine, bir kaç yolcuda da ateş olmayıp, öksürük yakınması, soğuk algınlığı olması sebebi ile uçağı Ankara'ya indirme yönünde bir karar aldık. İstanbul'da hazırlıklarımız tam olmasına rağmen, Ankara'ya yönlendirmemizin sebebi, bu konuda daha önce deneyimli olan bir ekibin Ankara'da karantina merkezlerimizde hazır bulunmasıydı. İstanbul'daki merkezlerimizin de bu anlamda hazır olduğunu ve tercihimiz tecrübeli ekip nedeniyle Ankara oldu."

'HASTA OLAN VATANDAŞIMIZ YOK'

Bakan Koca, 132 Türk yolcu ve 8 mürettebat toplam 140 kişiden 47'sinin Zekai Tahir Burak Hastanesi, kalanların da Ankara Şehir Hastanesi'nin yanında yeni yapılan ancak hiç kullanılmayan Bilkent Klinik Gözlem Konukevinde karantinaya alındığını belirterek, "Risk almamak adına bu vatandaşlarımız ve mürettebatımız karantinaya alınmışlardır. Tüm yolcuların ilk muayeneleri yapıldı. İlk muayenede ateşi olan ve hasta olduğu lehine bulgu olan vatandaşımızın olmadığını söylemek istiyorum. Özellikle 140 kişi içinde ateşi olan herhangi bir yolcumuzun olmadığını, sadece 4 hastada öksürük ve 2 hastada boğaz ağrısı yakınmasının olduğunu ve bunların da ateşinin özellikle olmadığını, genel durumlarının iyi olduğunu ifade etmek istiyorum. Tüm numuneler çalışmaya başlandı. Sonuçlar zannediyorum önümüzdeki saatler içerisinde çıkmış olur. Çıktığı durumda kamuoyu ile paylaşmış olacağız" ifadelerini kullandı. (DHA) 

Öne Çıkanlar