Koçyiğit: İktidar muhalefet partilerinin HDP ile yakınlaşmasını engellemek istiyor

Koçyiğit: İktidar muhalefet partilerinin HDP ile yakınlaşmasını engellemek istiyor
Kars’ta halkla bir araya gelen HDP milletvekilleri, iktidarın kendisine alan açmak için partilerini hedef aldığını söyledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan "Kobanê soruşturması" kapsamında aralarında HDP MYK üyeleri ve eski milletvekillerinin bulunduğu 20 siyasetçi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, HDP eski milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Ayla Akat da bulunuyor. Gözaltına alınan siyasetçilerin emniyet işlemlerinin ardından yarın savcılığa çıkarılması bekleniyor. HDP’li Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasının ardından HDP Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Gülistan Kılıç Koçyiğit kente gelerek halkla buluştu. Vekiller, Kars halkının gözaltılara tepki gösterdiğini belirtti.

KOÇYİĞİT: AKP HDP’Yİ TASFİYE EDEREK KENDİSİNE ALAN AÇMA POLİTİKASI SÜRDÜRÜYOR

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP’nin 2015 yılında partilerine yönelik başlattığı baskıları kesintisiz sürdürdüğünü söyledi. İktidara tutunamayan AKP’nin, MHP ortaklığı ile HDP’yi tasfiye ederek kendisine alan açma politikası uyguladığını hatırlatan Koçyiğit,  iktidar bloğunun HDP’yi kriminalize etme yönünde politika geliştirdiğini söyledi.

'MUHALEFET PARTİLERİNİN HDP İLE YAKINLAŞMASINI ENGELLEMEK İSTİYORLAR'

Bu politika ile diğer muhalefet partilerinin HDP’ye yakınlaşmasını, HDP ile olası geliştirebilecekleri bir ittifakı engelleNmek istendiğini ifade eden Koçyiğit, "Çünkü bu operasyon siyasi bir operasyon, hiçbir hukuki yönü yok. Gerçeği açığa çıkarmaya dönük bir amaç gütmüyor. 6 yıl önce olmuş, onlarca soru önergesi vermişiz, onlarca araştırma önergesi vermişiz hepsini AKP ve MHP reddetmiş. Kürt, Alevi, Ermeni, kadın karşıtlığı bir yere kadar, bütün bu karşıtlıklar da artık para etmeyince bu sefer yeniden geri dönüp işte geçmiş dosyaları karıştırıp, bir gündem yaratabilir miyim, HDP seçmenini bastırabilir miyim gibi bir algı peşinde olduğunu ifade etmemiz gerekiyor"  dedi.

'AKP HUKUKU ARAÇSALLAŞTIRIYOR'

AKP’nin iktidar gücüyle, zorla ayakta kalmaya çalıştığını, hukuku araçsallaştırdığını anlatan Koçyiğit, "Çok açık ve net söyleyelim bu operasyonu yürüten savcı birebir düğünden sonra saraya çıkmış. Saraydan emir ve talimatları almış. Ve gelmiş bunları hayata geçirmeye çalışıyor. Bizim bugün yaptığımız bütün eleştirilerin bize operasyon olarak döndüğünü görüyoruz. Yani artık yargı bağımsız değildir. Hukuk artık araçsallaştırılmıştır. Tek adam diktatörlüğü son hız yoluna devam ediyor. Bizde son hızla direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'HDP’YE OY VERMEYENLER BİLE HİZMETİ GÖRÜYOR'

Kars Belediye Eş Başkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca’ya yönelik algı operasyonlarının uzun zamandır yapıldığını anlatan Koçyiğit, şunları söyledi: "Karalamaya dönük bir çok şey yapıldı ama bütün bunlar tutmadı. Çünkü halk hakikati biliyor. Kars’tasokak sokak gezerek insanlarla sohbet ediyoruz. İnsanlar diyor ki ‘Ben HDP’li değilim, HDP’ye de oy vermedim ama bu insanlar çalışıyorlar. Yolumuzu yaptı, çöpümüzü toplanıyor, sularımız akıyor’. Bakın 21. Yüzyılda 2020 yılında insanlarımızın en temel belediye hizmetlerini engellemiş bir yönetim aklı vardı burada.  Bu yönetim aklını yok eden bir HDP belediyeciliği var. İki Belediye eş başkanımız var. Bugün buraya belediyeye kayyım atamak aslında bu halkın yol hakkını, çöp hakkını, su hakkını en temek erişim hakkını engellemektir.  Burada Kars halkının hakları gasp ediliyor aslında. Kars halkı da bunu çok iyi biliyor. Kendi ayağına sıkmak istiyorsa AKP hükümeti, buyursun atasın."

SARISAÇ: AKP OTERİTER REJİMİNİ GÜÇLENDİRMEK İSİTİYOR

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, AKP’nin otoriter rejimini güçlendirmek için hukuku araç olarak kullandığını söyledi.  HDP’liler hakkında gözaltı kararı veren Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan yakınlığına dikkat çeken Sarısaç,  gözaltı kararlarının hukuka değil,  keyfiyete dayandığını söyledi.  HDP’nin toplumsallaşması ve gücünü her dönem daha fazla arttırmasının AKP ve onun ortaklarını korkuttuğunu ifade eden Sarısaç,  HDP’li Kars Belediye’sinin yaptığı çalışmaları örnek gösterdi. Kars halkının ilk defa HDP’li Kars Belediye Eş Başkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca ile beraber hizmet gördüğünü ifade eden Sarısaç, önceki dönemden kalan borçlara rağmen halka hizmet götürülerek belediyenin taktir topladığını söyledi.  Kars halkının gözaltı kararına tepki gösterdiğini anlatan Sarısaç, "MHP’lisi de AKP’lise de hepsinin bir hukuksuzluk olduğunu Ayhan Bilgen’in buraya hizmet ettiği için aslında alındığını da bize açık açık bize söylediler" dedi.

'TÜRKİYE’DE TAHMİN YÜRÜTMEK GÜÇ'

Bilgen’in gözaltına alınmasının ardından en çok merak edilen konu diğer illerde olduğu gibi Kars belediyesine de kayyım atanıp atanmayacağı konusu oldu. Hukukun işlediği ülkelerde bu konuda fikir yürütmenin daha kolay olduğunu anlatan Sarısaç, "Türkiye’de artık tahmin yürütmek bile güç. Çünkü hiçbir delile hiçbir gerekçeye dayanmadan insanlar çok rahat tutuklanabiliyorlar. En basiti bizim daha belediyelerimiz 3-4  ay geçmeden yani daha belediye başkanları eş başkanlarımız koltukları da oturmadan kayyım atanmıştı. Bir sürü gerekçe yaratılmıştı. Gerekçelerin hiç biri de şu an 82 darbe Anayasası olmasına rağmen yani hukuksuzluk üzerine kurulan bir darbe Anayasası olmasına rağmen orada bile suç olmayan şeyler bugün bizim karşımıza çıktı" dedi

Öne Çıkanlar