Kolombiya Cumhurbaşkanı'na tabiat parkını korumadığı için ev hapsi ve para cezası

Kolombiya Cumhurbaşkanı'na tabiat parkını korumadığı için ev hapsi ve para cezası
Ibague Yüksek Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Duque'nin, Kolombiya'daki kahve yetiştiriciliği bölgesinde bulunan Los Nevados Ulusal Tabiat Parkı'nın korunması kararını ihlal ettiğine hükmetti.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque, Ulusal Tabiat Parkı'nı korumaya yönelik mahkeme kararına uymadığı için 5 gün ev hapsi ve yaklaşık 4 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Ibague Yüksek Mahkemesi, Duque'nin, Kolombiya'daki kahve yetiştiriciliği bölgesinde bulunan Los Nevados Ulusal Tabiat Parkı'nı korumaya yönelik 2020 yılında Kolombiya Yüksek Mahkemesi tarafından alınan kararı ihlal ettiğine hükmetti. Kolombiya Yüksek Mahkemesi cumhurbaşkanı ve hükümetine milli parkın korunmasına yönelik tedbirleri yürürlüğe koyması ve çevre suçlarının engellenmesi için bir Kamu Gücü Özel Komutanlığı oluşturulmasını emretmişti. Fakat mahkeme bu kararın yerine getirilmediğine hükmetti.

YÜKSEK ADALET DİVANI: KORUMA ÇALIŞMALARINDA POLİS VE ORDU MENSUPLARI YARDIMCI OLSUN

Euronews’in aktardığı habere göre Yüksek Adalet Divanı Çalışma Temyiz Dairesi, sonuç kararında "Yaptırım olarak 5 gün ev hapsi tedbiri uygulanmasına karar verildi" diye belirtti. Daire ayrıca parktaki koruma çalışmalarının yürütülmesine yardımcı olmak üzere polis veya ordu mensuplarından oluşan özel bir birim oluşturmasına hükmetti.

Cumhurbaşkanı ise hükümetinin Kolombiya'nın doğal parklarını koruduğu ve Los Nevados ulusal parkını korumak için mahkeme kararına uyduğu konusunda ısrar etti.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda "Açıklanamaz bir ilk karar gördük" diyen Duque, mahkeme kararını anayasaya aykırı olarak nitelendirdi ve Yüksek Mahkeme'nin emrinin zaten yerine getirildiğini belirtti.

Adalet Bakanı Wilson Ruiz ise gazetecilere gönderdiği video açıklamasında, Duque'nin Yüksek Mahkeme kararına uyduğunu gösteren kanıtların Ibague'deki yüksek mahkemeye gönderildiğini ancak bu kanıtların değerlendirilmediğini ileri sürdü.

Uzmanlar, Kolombiya'nın Tolima eyaletinin başkenti Ibague'deki mahkemenin verdiği kararın uygulanma şansının olmadığını söylüyor. Kolombiya Devlet Başkanı sadece özel bir yasama komisyonu tarafından suçlanıp soruşturulabiliyor ve sadece ülke kongresi tarafından yargılanabiliyor.

Öne Çıkanlar