Koronavirüs: ABD'de ölü sayısı 1700'ü geçti

Koronavirüs: ABD'de ölü sayısı 1700'ü geçti
Ülke genelinde Covid-19 vakası 100 bini geçerken, salgın ülkenin iç eyaletlerine yayılmaya başladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayısı 104 bin 839'a yükselirken, ülke genelinde virüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı bin 711’e ulaştı.

ABD, koronavirüs vaka sayısı ile dünya genelinde birinci sırada yerleşti. Ülke ABD’de salgın tüm ülkede etkili olmaya başlarken bugüne kadar daha çok New York, Washington, California gibi sahil eyaletlerinde görülen virüs vakaları ile ilgili olarak iç eyaletlerde de sayılar artış göstermeye başladı. Chicago ve Detroit’in yeni sıcak bölgeler olması bekleniyor. Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot yaptığı açıklamada "New York’ta ne olduğunu görüyorum. Bence bu hepimiz için dikkatli olmamızı söyleyen bir işarettir" dedi.

ABD Belediye Başkanları Konferansı’nın yaptığı araştırmaya göre birçok şehir yaklaşan krize hazır değil. Organizasyon Federal hükümeti acil desteğe çağırırken görüşülen 192 şehrin yüzde 90’ının yeterli miktarda koruma ekipmanına sahip olmadığı kaydedildi. Eksikliği duyulan malzemeler ile ilgili olarak "Savunma Üretim Kanununu" devreye sokan Başkan Donald Trump yaptığı açıklamada "Kanun uyarınca General Motors’a solunum cihazı üretmek ile ilgili Federal kontratları kabul etme, uygulama ve öncelik vermesini şart koştum" dedi.

NEW YORK KRİZİN ODAĞINDA

New York Valisi Andrew Cuomo virüsten şu ana kadar en çok etkilenmiş olan New York’un tek başına 30 bin solunum cihazı ihtiyacı olduğunu duyurmuştu. New York Şehri Belediye Başkanı Bill de Blasio’da solunum cihazları ile ilgili olarak "Bu iyiye gitmeden çok daha kötü bir hal alacak. Solunum cihazı olmadan doktorlar hayat kurtaramaz" dedi.

New York’ta şu ana kadar 519 kişi hayatını kaybetti. New York’ta tespit edilen vaka sayısı ise 44 binden fazla. Bin 583 kişi ise yoğun bakımda tedavi görüyor. Solunum cihazlarının maliyeti ise 25 bin ila 50 bin dolar arasında olduğu belirtildi. Cihazlar özellikle Covid-19’u ağır geçiren ve yoğun bakıma muhtaç olan hastaların oksijen alıp vermesini ve solunum yollarındaki baskının azaltılması için hayati önem taşıyor. Bir yandan virüsün sebep olduğu hastalık ile baş etmeye çalışan eyaletler bir yandan da yayılmanın önüne geçebilmek için durdurulan ekonominin olumsuz etkilerini azaltmaya çalışıyor. Birçok eyalet ve bölgede elektrik, su ve benzeri fatura ödemelerinin aksaması durumunda hizmetin kesilmemesi yönünde karar alan yetkililer halkın üzerindeki ekonomik yükü azaltmaya çalışıyor.

Kaliforniya’da bankaların birçoğunun 90 gün boyunca mortgage ödemelerini askıya aldığını belirten Kaliforniya Valisi Gavin Newsom bin hasta kapasiteli USNS Mercy’nin Los Angeles Limanı'na gelmesi ile ilgili yaptığı konuşmada kirasını ödeyemeyenler için "Evden çıkartılma olmayacak. Covid-19 nedeni ile yapılamayan ödemeler ile ilgili yaptırım olmayacak" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar