Köylülerin üç kez kovduğu HES şirketi, iki tabur askerle geldi

Köylülerin üç kez kovduğu HES şirketi, iki tabur askerle geldi
Bölgede yaşayan Hafız Peker, 'Durumumuz iyi değil. Çok üzgünüm, çok mücadele ettik, 6 yıl sonra taburla yaşam alanları yok ediliyor. Gerçekten şu an çok üzgünüm' dedi.

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK- Artvin Yusufeli'nde; Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerindeki yurttaşlar 6 yıl önce kovdukları Erarı HES firmasını 3. kez bölgede çalışma yapmak için gelince yeniden kovmuş çalışmalara izin vermemişti. 

Geçen ay 3. kez köye gelen firma yetkililerinin, "Demir direk dikiyoruz" diyerek HES çalışması yapmak istedikleri anlaşılınca köylülerin tepkesiyle karşılaşmışlardı. 

Yetkililerin beton dökmeye çalıştıkları esnada köylüler buna karşı çıkmış ve üzerlerine beton mikserlerden beton dökmeye çalışılmıştı. Köylülerin direnişinin ardından şirket 3. kez vadiden kovulmuştu. 

'DAĞ, TAŞ JANDARMA İLE İŞGAL ALTINDA, SANKİ SAVAŞA GELMİŞLER'

Bugün  Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yetkilileri, öğlen saatinde yanlarına aldıkları 2 tabur jandarma ile HES yapacakları alanda çalışmalara başladı. Olaya müdahale etmek isteyen yaylalar köy muhtarı Fethi Hevek ile yurttaşlara engel olundu. 

Muhtar ve yurttaşların görüntü almasına jandarma görevlileri müsaade etmedi. Alana gelen tüm yollar jandarma tarafından kapatıldı. Alana gelmek isteyen köylü yurttaşlar jandarma tarafından zorla alandan uzaklaştırıldı.

Yaylalar köy muhtarı Fethi Havek, "Bu yapılanlar insanlığa sığmaz. Şu an bir katliam başladı; dağ, taş jandarma ile işgal altında. Sanki savaşa çıkmış gibiler. Bizi alana sokmuyorlar. Toprağımız, yaşam alanlarımız gözümüzün önünde dozerlerle yıkılıyor. Yazıktır, günahtır; duyun sesimizi. Şu dakikaya kadar onlarca ağaç yok ettiler ve katliam devam ediyor. İnsanlığa kıyıyorlar, can damarlarımızı kesiyorlar. Yetkililer duyun bu feryadımızı, kıymayın yaşamımıza. Köylerimizin boşalmasını fırsat bildiler. Kar yağdı. Herkes köyden ayrıldı. Direnecek kimse de kalmadı, tek başıma kaldım. Konuşamıyorum, komutan beni de alana sokmuyor ve görüntü almama müsaade edilmiyor. Bu yapılanlar hukuksuzdur, yasalara aykırıdır. Bu katliam bir an evvel durdurulsun" çağrısında bulundu. 

'6 YIL SONRA TABURLA YAŞAM ALANLARI YOK EDİLİYOR'

Yurttaş Hafız Peker ise "60 jandarma var burada, şu an komutan bizleri ikna etmeye çalışıyor. Şu dakikaya kadar onlarca ağaç kesildi. Doğa katliamı başladı. Yazık ediyorlar yurdumuza. Ne diyeceğim bilemiyorum, kimse de yok, yalnız kaldık, komşularımızın hepsi gitti, fırsat buldular, jandarmayla geldiler. Durumumuz iyi değil. Çok üzgünüm, çok mücadele ettik, 6 yıl sonra taburla yaşam alanları yok ediliyor. Gerçekten şu an çok üzgünüm" diyerek yaşanaları dile getirdi.

 

'MUHTAR, BAKAN’A 'HES İSTEMİYORUZ' DEMİŞTİ'

Geçtiğimiz aylarda Artvin’in Yusufeli ilçesinde incelemede bulunmak üzere Yusufeli ilçesine gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, aracından iner inmez yanına gelen Demirdöven Köyü Muhtarı Hafız Aslan Peker’in HES tepkisiyle karşılaşmıştı. Peker, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yanına giderek "Sayın bakanım, Demirdöven Köyü ve Yaylalar Köyü sınırları içerisindeki Yamaç Tipi HES projesini köylülerimiz istemiyor. Şu an bölgeye konuşlandırılan şirketin şantiyesi yaşam alanlarını tahrip etti. Erarı firmasının hiçbir izni olmamasına rağmen bu alanda nasıl durabiliyor? Bu mera alanı bahse konu şirkete yani HES firmasına usulsüz tahsis edilmiştir. Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var. Biz köylüler olarak burada HES istemiyoruz. Bu projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Yaşananlardan il başkanımız ve milletvekilimizin de haberi var" demişti. 

KÖYLÜLER 2015 YILINDA HES'E ENGEL OLMUŞTU

Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine, yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyor.

2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımına engel olmuştu. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, pasaların dökümüne Yaylalar köylüleri kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında araç gereçlerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yaylalar köyünün HES'e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay'a taşındı ve halen sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar