Kremlin'den 'seçim' çıkışı: Türkiye’nin bu pozisyonunu değiştireceğini umuyoruz

Kremlin'den 'seçim' çıkışı: Türkiye’nin bu pozisyonunu değiştireceğini umuyoruz
Türkiye ile Rusya arasında 'seçim' tartışması yaşanıyor. Rusya'dan peşpeşe açıklamalar geldi.

Rusya'da 17-19 Eylül 2021'de yapılan Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması seçimleri Rusya'nın 2014'te işgal ettiği Kırım'da da gerçekleşti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Kırım’da gerçekleştirilen seçimlerle ilgili sorulan soruya yazılı olarak yanıt verdi.

Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdürdüğünü kaydeden Bilgiç, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdürmekte ve Kırım’ın hukuka aykırı ilhakını tanımamaktadır. Bu çerçevede, 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde Kırım'da da düzenlenen Rusya Federasyonu Devlet Duması seçimlerinin Kırım itibarıyla sonuçlarının Türkiye açısından hukuki bir geçerliliği bulunmamaktadır."

Sputnik'in haberine göre Kırım senatörü Olga Kovitidi, Dışişleri Bakanlığı’nın Kırım yarımadasındaki Duma seçimlerinin gayrimeşru olduğu açıklamasının Rusya’nın içişlerine müdahale olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Kırım’daki Duma seçimlerinin Ankara için hukuki geçerliliği olmadığı açıklamasıyla ilgili Sputnik’e konuşan Olga Kovitidi, "Bu açıklama egemen bir devletin meselelerine müdahale olarak değerlendirilmeli" dedi.

Rusya vatandaşlarının seçimlere katılım biçimlerinin anayasa ile sabit olduğunu belirten Kovitidi, "Rusya Anayasası’nı tartışma konusu yapmak siyasi ve yasal değerlendirmelerin ardından yasadışı beyan olarak kabul edilmeli. Zira Rusya’nın toprak bütünlüğünün tanınmadığı bilgisini içeriyor" ifadelerini kullandı.

Kovitidi, Ankara’nın açıklamasının doğru olmadığını, iki ülke arasındaki dostluk ve ortak anlayışın güçlendirilmesine katkı sağlamadığını vurguladı.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: ASLA GÖZARDI ETMİYORUZ 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin Kırım'daki seçim sonuçlarını tanımaması konusunda Moskova'nın ikili ilişkilerin gelişmesi lehine olmayan çıkarımlarda bulunacağını belirtti.

Youtube'ta Solovlev Live kanalına konuşan Zaharova, "Bu tür açıklamaları asla göz ardı etmiyoruz. Eğer Moskova'dan ilgili kınamaları, hatırlatmaları ve eleştirileri duymaktan yorulmamışlarsa, demek ki sabırlılar. Ancak bu, ikili ilişkilerin gelişmesi lehine olmayan çıkarımlarda bulunmamızdan başka bir şeye yol açmayacak" ifadelerini kullandı

KREMLİN: ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ, KABUL ETMİYORUZ 

Soru üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Rusya’nın Türk Dışişleri’nin açıklamalarını kabul etmeyeceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov’a şu ifadeleri kullandı:

"Bu gibi açıklamaları kabul etmiyoruz ve bunu açık bir biçimde Türk meslektaşlarımıza söylüyoruz. Kırım konusu, (Ankara ile) görüşlerimizin bütünüyle birbirinden farklı olduğu bir konu. Türkiye’nin bu pozisyonu nedeniyle üzüntü duyuyoruz, fakat gerçekliğe ve işlerin gerçekteki durumuna saygı gösterilmesi suretiyle, zamanla bu konuda siyasi irade gösterileceğini ve Türkiye’nin bu pozisyonunu değiştireceğini umuyoruz.

Türkiye tabii ki bizim partnerimiz ve görüş ayrılığı yaşadığımız mühim meselelerin olması ikili ilişkilerimizin her yönüyle gelişimi ve bölgesel meselelerde yaptığımız işbirliği önünde engel değil ve olmamalı da. (Ankara ile) görüş ayrılığı yaşadığımız noktalara geri dönecek olursam, bu meseleler konusunda, kendi pozisyonumuzu açıklayarak ve er ya da geç pozisyonlarımızın birbirine yaklaşmasını sağlayacağımıza inanarak Türk tarafı ile çalışmaya devam edeceğiz." 

Kremlin Sözcüsü, ülkeler arasındaki işbirliğinin devam etmesi gerektiğini, zira bunun her iki tarafın da çıkarına olduğunu söyledi.

    Öne Çıkanlar