Kültür Bakanlığı, bakan yardımcısının danışmanının filmine 1 milyon lira verdi

Kültür Bakanlığı, bakan yardımcısının danışmanının filmine 1 milyon lira verdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın danışmanlığını yaptığı ‘Mahi’ filmine 1 milyon liralık destek verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geri ödemesiz maddi destek alan Mahi (Üsteğmen Kara Fatma) isimli sinema filminin danışmanlığını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın yaptığı açığa çıktı. Misbah’ın danışmanı olduğu filmin Bakanlık’tan aldığı desteğin 1 milyon TL olduğu öğrenildi.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Üçüncü destekleme kuruluna uzun metrajlı sinema filmi projesi" kapsamında 2021 yılında yapılan 48 proje destek başvurusundan 32’sini reddederken 16’sını destekleme kararı aldı. Proje kapsamında 1 milyon TL destek alan filmin danışmanlığını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah’ın yaptığı anlaşıldı. Uygulamanın haksız rekabete yol açtığının altını çizen CHP Milletvekili Murat Emir, "Yandaş için her imkanı seferber eden AKP, kültür sanat alanında da yandaş kayırmaya devam ediyor" diye konuştu.

Bakanlık, yedi adet, ‘İlk Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım’ projesine 5 milyon 250 bin TL, 16 adet, ‘Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım’ projesine 18 milyon 600 bin TL, bir adet, ‘Çekim Sonrası’ projesine 500 bin TL ve iki adet, ‘Ortak Yapım’ projesine 700 bin TL olmak üzere 26 projeye ise toplam 25 milyon 50 bin TL’lik destek sağladı.

SENARİSTİN PAYLAŞIMI AÇIĞA ÇIKARDI

Bakanlığın, "Uzun Metrajlı Sinema Film Yapım" kategorisi altında geri ödemesiz destek sağladığı Mahi isimli filmin danışmanlığını kamu hizmeti yapan bir ismin yaptığı anlaşıldı. Toplam 1 milyon TL’lik geri ödemesiz desteğe hak kazanan filmin senaristi İlknur Bektaş, 6 Mayıs’ta sosyal medya hesabından yaşananları anlatan bir paylaşımda bulundu. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ı ziyaretinden bir fotoğraf paylaşan Bektaş, "Yıllardır çalışmalarımı bilen, inanan, kültür sanat tarihimizin daha ileri taşınması için desteğini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız sayın Ahmet Misbah Demircan’ın Mahi filmimizin danışmanı olması bizim için büyük mutluluk" ifadesini kullandı.

CHP’Lİ MURAT EMİR: AKP YANDAŞI KAYIRMAYA DEVAM EDİYOR

Kültür sanat projelerinin daha çok desteklenmesi gerektiğine inandığını dile getiren CHP Milletvekili Murat Emir, "Ancak seçici kurulun milyonlarca lira desteğin verileceği projeleri seçerken tarafsızlığını koruması gerekiyor" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na destek başvurusu yapmış bir projede bakan yardımcısının danışman olarak görev almasını eleştiren Emir, şunları söyledi:

"Danışmanlık ücreti alsın ya da almasın hiçbir şekilde kabul edilemez. Söz konusu durum başvuru yapan filmler arasında haksız rekabete de yol açar. Bu skandal, seçici kurulun tarafsızlığına ve desteğe hak kazanan film projelerine de gölge düşürmüştür. Yandaş için her imkanı seferber eden AKP, kültür sanat alanında da yandaş kayırmaya devam ediyor."

TBMM’YE TAŞINDI: DEMİRCAN NE KADAR ÜCRET ALDI?

CHP’li Emir, konuyu TBMM gündemine de taşıdı. Emir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle şunları sordu:

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, danışmanlığını yaptığı Mahi filmi projesinden ne kadar danışmanlık ücreti almıştır?
Ahmet Misbah Demircan, değerlendirme aşamasında danışmanlığını yaptığı filme destek verilmesi için baskı yapıp yapmadığı bakanlığınız tarafından araştırılacak mıdır?
Destek verilen diğer projelere danışmanlık, senaristlik ya da yapımcılık yapan başka bakanlık yetkilileri bulunmakta mıdır?

Öne Çıkanlar