Kürt Dil Platformu'ndan TDK'ye çağrı: Kürtçe kürsü kurulmalı, çalışmalar yapılmalı

Kürt Dil Platformu'ndan TDK'ye çağrı: Kürtçe kürsü kurulmalı, çalışmalar yapılmalı
Kürtçenin devlet kurumlarından dışlandığını açıklayan Kürt Dil Platformu, Kürtçenin tüm siyasi çekişmelerden bağımsız olarak bir kültür ve yaşam dili olarak kabul görmesini istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Kürt Dil Platformu (PZK), Kürtçenin seçmeli ders olması talebiyle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Basın metninin Kürtçesini Şerefxan Ciziri, Türkçesini İrfan Söner okudu.

"KÜRTLERİN DİL VE KİMLİK HAKLARI ANAYASAL OLARAK KABUL EDİLMEDİ"

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) kuruluşundan bu yana sadece Türkiye Türkleri için değil, dünyada yaşayan Türkler için çalışmalar yaptığını ifade eden İrfan Söner, devlet yöneticileri tarafından her seferinde "Cumhuriyetin kurucu unsurları" olarak ifade edilen Kürtler için yeterli çalışma yapmadığını söyledi. Şimdiye kadar sadece bir Türkçe - Kürtçe sözlük yayımlandığını belirten Söner, "TRT-Kurdî'nin yayına başlamasını, Kürtçe seçmeli dil derslerinin uygulanmasını, üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin açılmasını olumlu adımlar olarak değerlendiriyoruz. Ancak bunun karşılığında Kürtlerin dil ve kimlik hakları henüz yasal ve anayasal olarak kabul edilmemiştir. Bu, eşitlik, adalet ve demokrasi kavramlarıyla bağdaşmayan bir tutumdur" dedi.

"TDK, KÜRT DİLİNİN ÇALIŞILMASINI VE BU DİL İLE YAPILMIŞ ESERLERİ YAYIMLAMALI"

Kürtler Türkiye Cumhuriyetinin bütün kurumlarında kendini, kendi diliyle yaptıkları kültürel faaliyetleriyle görmek istediğini ifade eden Söner, şunları söyledi: "Platform olarak; Kürtçenin devlet kurumlarından dışlandığını, Kürtçe üzerine bilimsel eserlerin resmi kurumlarca yapılmadığını, yapılmak istenenlerin yasaklandığını de üzülerek takip etmekteyiz. Tüm siyasi çekişmelerden bağımsız olarak Kürtçenin bir kültür ve yaşam dili olarak kabul görmesi amacıyla; Türk Dil Kurumu'nda Kürt dilinin çalışılmasını ve bu dil ile yapılmış eserlerin yayımlanmasını istiyoruz."
‘TDK KÜRTÇE ŞUBE AÇMALI’

Kurumunuz bünyesinde yürütülecek olan Kürtçe çalışmalarının yaşanan gündemden bağımsız ve süreklilik arz eden bir yapıda olması doğrultusunda aşağıda belirtilen isteklerimizi dikkate almanızı istiyoruz:

-Kurumunuzun Diyarbakır'da bir Kürtçe şubesinin açılması ya da Ankara'daki merkezde Kürtçe şubesinin/kürsüsünün açılması

-Kürtçe uzmanlarının istihdam edilmesini

-Kapsamlı Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması

-Etimolojik Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması

-Kürtçe Tarama sözlük çalışmasının yapılmasını

-Kürtçe Deyimler ve Atasözleri sözlüğü çalışmasının yapılması

-Dijital Kürtçe sözlüğün yayımlanması

-Uluslararası Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesi

-Üç ayda bir "Kürtçe Dil Bilgisi" dergisinin çıkarılması

-Kürtçe gramer alanında yapılan eserlerin yayımlanması"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar