'Kürtler hak sahibi olmasın diye siyaset yapıyorlar'

'Kürtler hak sahibi olmasın diye siyaset yapıyorlar'
HDP'li Hişyar Özsoy'dan Erdoğan’ın açıklamalarına tepki: Kürtler yarın Antartika’da, Kutup’ta bile hak iddia etse bunlar yan yana gelir, engellemek için ellerinden gelen çabayı gösterirler.

Bahar KILIÇGEDİK


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi’nin "Durmayalım, Dur Diyelim!" sloganıyla başlatmış olduğu halk toplantılarının bir ayağı bugün Bingöl’de gerçekleşti. HDP Örgütlenmeden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım ve HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkanı Yardımcısı Hişyar Özsoy Bingöl’de bulunan Veysel Belgin Gençlik Merkezi’nde halkla buluştu. Halk toplantısında gündemde Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumu vardı. 
 

KÜRTLER HAK SAHİBİ OLMASIN DİYE SİYASET YAPIYORLAR

Toplantıda konuşan Hişyar Özsoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarına değindi, hükümetin tutumunu eleştirdi.  Özsoy ,  "Yanına aldıkları adamlara bakın, Devlet Bahçeli, Doğu Perinçek, eski Ergenekon’dan yargılanan isimler, özellikle Irak ve Suriye’de Kürtlerin kazanımlarına karşı ne kadar büyük tepki gösteren varsa milliyetçi cephe kurmuş, ‘Kürtler nerede olurlarsa olsunlar bir hak sahibi olmasınlar’ diye siyaset yapıyorlar. Dönem dönem iktidar sözcüleri, ‘Kürtlerle bir sorunumuz yok, bizim teröristlerle sorunumuz var’ diyor. Perde açıldı, gerçek hiç de öyle değil. Kürt yönetiminde bir referandum tartışması var. CHP’siyle, MHP’siyle, AKP’siyle hepsinin yaptığını görüyorsunuz. Sizin meseleniz, iddia ettiğiniz gibi teröristlerle falan değil. Kürtler yarın Antartika’da, Kutup’ta bile hak iddia etse bunlar yan yana gelir, engellemek için ellerinden gelen çabayı gösterirler" diye konuştu.
 

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYORDUNUZ, ALIN SİZE DESTEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dış siyasetini Kürt karşıtlığı üzerinden oluşturduğunu ifade eden Özsoy, "Erdoğan, Esad gidecek diyordu, şimdi yine Esad’a döndü. Şu an Esad’la, Irak’la, İran’la tekrar anlaşıp Kürtlerin kazanımlarını bastırmak için elinden geleni yapıyor" dedi.

Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verdiğini hatırlatan Özsoy, "Kürdistan Bölgesel Yönetimi, başkanlık seçimlerinde ‘başkanlık seçimlerini destekleyin’ mesajları veriyordu. Destekliyor musunuz? Alın size işte. Karşılığında da bunu görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
 

İSTESENİZ DE İSTEMESENİZ DE YENİ BİR ORTADOĞU KURULUYOR

Ortadoğu’daki gelişmelerin Türkiye başta olmak üzere bir çok ülkeyi rahatsız ettiğini belirten Özsoy, Ortadoğu’daki değişimin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek şöyle konuştu;

"Bu devletin, şunu hazmetmesi gerekiyor. Yeni bir Ortadoğu kuruluyor. İsteseniz de, istemeseniz de kurulacak. Kimse size sormaz. Kürtler yaşadıkları topraklarda  Türkiye’de, İran’da, Irak’ta ve Suriye’de 4 parçada, yaşadıkları yerlerde Kürtler, yüz yıldır mücadelesini verdikleri siyasal statü haklarını istiyorlar. Fazla bir şey istemiyorlar, kimseden bir şey istemiyorlar. Kendilerinin olan, kendilerinden gasp edilen İngiliz ve Fransızların vakti zamanında bölgesel güçlerle kurdukları sistemde kendilerinden  gasp edilen siyasal statü haklarını istiyor. Diyorlar ki  yeni bir Ortadoğu kuruluyor ‘Biz bir halkız, kendi hakkımızda bazı kararlar almak istiyoruz’.  Karşılığında Türkiye’de sosyal demokratım diyen CHP’sinden, MHP’sinden AKP’sine kadar herkes tek yumruk olmuş, ‘bu yeni Ortadoğuda da biz Kürtlere yer vermeyeceğiz diyorlar’. Mesele budur.
 

KÜRTLERLE DOSTANE İLİŞKİLER KURUN

Diyorlar ya, ’Kürt koridoru kurulmasına izin vermeyeceğiz, sınırda Kürtleri istemeyeceğiz’. IŞİD geldiği sınırda ticaret yapıyorsun. IŞİD’le, Türkiye’nin sınırının olduğu kapılarda resmi ticaret yapılıyordu. Bunun verilerini milletvekilimiz İdris Baluken, mecliste açıklamıştı. Ne zaman ki IŞİD kapıları, Kürtlerin eline geçiyor, PYD’nin eline geçiyor, bir bakıyorsunuz ticareti kesiyorlar. Sadece ticareti kesmekle kalmıyorlar başka ne yapıyorlar, obüs yığıyorlar, asker yığıyorlar, tank yığıyorlar sınır boyunca 600 kilometrelik duvar yapıyorlar. Kürtler Ortadoğu’da olacaklar, kazanmaya da yakınlar. Kazanmaya bu kadar yakın oldukları için bu kadar ciddi bir saldırı altındalar. Irak, Suriye, Türkiye Dışişleri Bakanları dün Amerika’dan açıklama yapıyorlar ‘Kürdistan referandumuna karşı biz gerekirse ortak askeri müdahalede bulunacağız’ diyorlar. Fakat bu tarihin akışının tersinedir. Bizim hala ısrarla söylediğimiz şudur, Kürtler, bu Ortadoğu coğrafyasında bir yer elde edecekler. Bu kesin. Bunu dünya kabul etmiş, bir kabul etmeyenler bir tek Recep Tayyip Erdoğan ve etrafındaki insanlardır. Halbuki bizim kendilerine önerdiğimiz şudur; Kürtlere düşmanlık yapacağına, böyle hasmane politikalar izleyeceğinize buyurun Kürtlerle dostane ilişkiler kurun. Selahattin başkan, cezaevine girmeden önce şöyle demişti ‘ Ey Erdoğan, bir tarafına Bahçeli’yi, bir tarafına bilmem kimi alacağına bir tarafına Salih Müslim’i, diğer tarafına Abdullah Öcalan’ı almış olsaydın, bu belaların hiçbiri senin başına gelmeyecekti. Bundan kastı ise Kürtlerin siyasal örgütleri ile bu devlet oturup konuşmazsa, belli bir noktada bir ortamda anlaşmazsa, uzlaşmazsa bu  çelişkiler, bu çatışmalar  Kürtleri de, Türkleri de Türkiye’yi de yaşayan başka halkları da zorlar. Herkese faturası çıkar."
 

KÜRTLER ULUSAL BİRLİK SAĞLAMALI

Kürtler açısından ulusal birliğin şart olduğunu söyleyen HDP Örgütlenmeden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım ise "Ulusal birlik bütün sorunlarımızın temel çözümüdür. Bunu gerçekleştirirsek hiçbir güç karşımızda duramaz. Bunu gerçekleştiremediğimiz 

Öne Çıkanlar