Laptop yasağının faturası 1 milyar dolar

Laptop yasağının faturası 1 milyar dolar
Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği, ABD'nin uyguladığı kabin bagajına laptop yasağının maliyetinin 1 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

EKONOMİ - ABD ve arkasından İngiltere’nin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz Müslüman ülkeden yapılan uçuşlara uyguladığı elektronik yasağının toplam maliyetinin havacılık sektörüne toplam 1 milyar dolara çıktı. Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği (IATA) Genel Direktörü Alexander de Juniac, bu yasağın Avrupa’ya yayılmasının maliyeti katlayarak artıracağını söyledi.

Halen Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan ABD’ye yapılan 350 uçuşun yasaktan etkilendiğini hatırlatan Juniac, 28 Avrupa ülkesinin yanısıra İsviçre, Norveç, İzlanda’nın yasak kapsamına alınmasıyla günde 390, haftada 2 bin 500 uçuşun bu durumdan olumsuz etkileneceği uyarısını yaptı.

IATA Direktörü Juniac, terör tehdidine karşın laptop ve elektronik cihazları yasaklamanın çözüm olmayacağını aksine yasağın genişletilmesinin Atlantik iş pazarında önemli aksamalar yaşanmasına neden olacağını kaydetti. De Juniac, "Dizüstü bilgisayarlarla seyahat etmek artık günlük yaşamın bir parçası. Bu yasağı meşrulaştıran temelin ne olduğunu tam bilmiyoruz" diye konuştu.

TERÖR MALİYETİ 2,5 MİLYAR DOLAR

Geçen yılın bilançolarına bakıldığında terör etkisinin Avrupa’da havayollarına olumsuz etkilerine de dikkat çeken Juniac, "Terör saldırıları nedeniyle insanlar seyahat etmekten kaçınır hale geldi. Avrupa’da arka arkaya gelen terör eylemleri nedeniyle havayolu sektörü 2,5 milyar dolar kaybetti" diye konuştu.

ABD, AVRUPA'YA LAPTOP YASAĞINDAN VAZGEÇTİ

Öte yandan, ABD’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki bazı ülkelere uyguladığı laptop yasağının Avrupa’yı da kapsayacak şekilde genişleyeceği iddia edilmişti. Avrupa ülkeleri ise iddiaya tepki göstererek böyle bir yasağın havayolu şirketlerine büyük darbe vuracağını belirtmişti. AB ve ABD yetkilileri, dün Brüksel’de dört saat süren yüksek seviye siyasi ve teknik görüşmelerde konuyu ele aldı ve yasak uygulanmamasına karar verdi. Ancak uçuşlarda bazı ek önlemlerin alınması konusunda görüş birliğine varıldı.

Bir AB yetkilisi, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyledi. 

AB ülkelerindeki havalimanlarından ABD’ye her hafta 3 binin üzerinde uçuş düzenleniyor. Juniac, laptop yasağının Avrupa ülkelerine uygulanmasının havayolları sektöründe büyük bir kaos yaratacağını ve terörle mücadele açısından da en iyi yöntem olmayabileceğini ifade etmişti. ABD’nin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeden yapılan doğrudan uçuşlarda başlattığı yasakta, yolcular kabine cep telefonundan büyük elektronik alet alamıyor. Bu yasağı ABD’nin ardından İngiltere de uygulamaya başlamıştı.

AVUSTRALYA DA YASAK GETİREBİLİR

Ancak, Avustralya’nın da ABD’nin uyguladığı yağa benzer bir yasak getirebileceği kaydedildi. Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, bazı batı Avrupa ülkelerinden gelen uçuşlarda kabine elektronik cihaz sokulmasının yasaklanmasına dair görüşmeler yürüttüklerini açıkladı.

Öne Çıkanlar