Liradaki değer kaybı ilaç sektörünü vurdu: İlaç sıkıntısı kapıda

Liradaki değer kaybı ilaç sektörünü vurdu: İlaç sıkıntısı kapıda
Türk Lirası'ndaki hızlı değer kaybı yeni ilaç ithalatını etkilemeye başlamış durumda.

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Depolarda şu an ilaç var ancak 15 Eylül'den itibaren depolar boşalacak ve döviz artışı etkisini gösterecek" derken, İstanbul Eczacı Odası, çoğu kanser ve kronik rahatsızlıklarda kullanılan bine yakın ithal ilacın piyasada bulunamadığını söylüyor.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamalarda 'ilaç sektörünün etkilenmeyeceğini' vurguluyor. Ancak ilaç bulmanın zorlaştığını eczaneler de dile getiriyor. Bursa'dan bir eczane çalışanı, "İthal ilaçlarla ilgili sıkıntılar olmadığı doğru değil. İlaç eksikler listesini depoya okuyoruz, depolar 'yok' yanıtını veriyor" diyor. Konuya ilişkin sağlık sektörü temsilcileri ve hükümet yetkililerinden gelen birbirinden farklı açıklamalar kafaları karıştırmaya devam ediyor. 

"İLAÇLAR LİMİTLİ DAĞITILIYOR"

ABD ile yaşanan gerilim sonrası Türk Lirası'nın sert değer kaybetmesi, sağlık sektöründen kaygılı seslerin yükselmesine neden oldu.Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de eczacılık ürünlerinin ithalatı 2017'de 4,44 milyar dolardı. Bu, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 2'si.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak, yaptığı yazılı açıklamada " Elimizdeki verilere baktığımızda ilaç yokluğu yaşandığını söylememiz tam olarak doğru değil. Ancak sahadan aldığımız veriler, 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini gösteriyor. İlaç firmaları, ilacı piyasadan çekmiyor ama limitli bir şekilde dağıtıyor" ifadelerini kullandı.

Tabip Odaları tam da bu nedenle, arz-talep dengesini karşılamadığı gerekçesiyle Ankara'ya sabit kuru güncellemesi çağrısında bulundu. Bu arada Sigorta Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz ay "yerli ilaç üretimini teşvik etmek amacıyla" bazı kanser ilaçlarının da aralarında olduğu 143 ilacın geri ödemesini durdurma kararı aldı.

İlaçların eşdeğerlerinin eczacıların kullandığı otomasyon sistemi Medula'da halihazırda verilmiyor olması nedeniyle hastaların mağdur edileceği de gündeme geldi.

SGK ise endişelere karşın "ilaçların piyasada birden fazla eşdeğerinin bulunduğu ve geri ödemesinde herhangi bir sorun olmadığını", Medula'nın da hızla güncelleneğini duyurdu.

"KRİZİN BAŞLANGICIYDI"

Ancak Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut'a göre bu hamle, 'krizin başlangıcıydı': "Depolar zamanında dövize bağlayarak aldıkları ilacı stoklayıp, yavaş yavaş piyasada eritiyorlar. Ancak bu ilaçlar bittiğinde yeni ilaçları pahalı alacakları için devletin ödeyeceği para karşılığı devlete veremezler. Türkiye'de hastaların yüzde 95'i SGK şemsiyesi altında. Diyelim 3 liralık ilaç 6 lira olduğunda, devlet 3 lira ödeyeceğim diyorsa depolar bunu zarara getirmek istemeyecek, ilaçlara erişim de engellenecektir.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın "Türkiye İlaç Sektörü 2017" raporuna göre: "Türkiye'de biyoteknolojik ilaçlar 2017 yılında, 4,1 milyar TL ile reçeteli ilaç pazarı içerisinde yaklaşık %19,5'lik bir paya sahipti,mevcut fiyat politikaları nedeniyle ilaç sektörü net satışları 2010-2016 yılları arası dönemde reel olarak geriledi. 2017 yılında başta Almanya, ABD, İsviçre, İrlanda ve İngiltere olmak üzere toplam 84 ülkeden ithalat gerçekleşti.İlaçta sabit kur sanayinin beklentisini karşılamıyor'İlaca erişimle ilgili kaygılar geçen ay, New York Times'ın (NYT) sayfalarına da konu oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar