Maden ihalelerine karşı birlikte mücadele çağrısı: Geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyelim

Maden ihalelerine karşı birlikte mücadele çağrısı: Geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyelim
Türkiye geneli 34 maden sahasının ihaleye açılmasına tepki gösteren ORÇEV, siyasi parti, sendika ve yurttaşlara birlikte mücadele çağrısı yaptı

Fotoğraf: Evrensel


Ordu Çevre Derneği, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye genelinde 34 maden bölgesinin ihaleye çıkarılması üzerine yazılı bir açıklama yayınladı. Yaşam alanlarının, ormanların, tarım arazilerin yok edilerek toprağın ve suyun rant alanına çevrildiği vurgulanan açıklamada, "Türkiye genelinde 744 maden sahası ilan edilmişti. Bunlardan 11 adeti Ordu’daydı. Şimdi parça parça maden arama için ihaleye çıkarılıyor. Ulubey, Korgan ve Altınordu ilçelerimizde 4 alan ihaleye çıkarılacak. İhalenin iptali gerekiyor. Ordu’nun her tarafı maden sahasına çevrildi. HES’ler, taş ocakları, deniz dolgusu, maden sahaları derken yaşanmaz bir il haline getiriliyoruz" denildi.

Ordu’nun Korgan ilçesinde 1, Altınordu ilçesinde 1, Ulubey ilçesinde 2 olmak üzere 4 bölgede maden aranması için 24.05.2022 tarihinde ihaleye çıkarılacak.

‘ÜLKE PARÇA PARÇA SATILIYOR’

Maden arama için ihaleye çıkarılacak alanlar hakkında bilgi verilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Korgan’daki alan bin 994,39 dönüm Altınordu ilçesindeki alan bin 832,1 dönüm, Ulubey’de 295,94 dönüm Akoluk Mahallesi’nde; 167,67 dönüm Ebemçukuru-Şekeroluk arası. Bu da gösteriyor ki, ülke parça parça satılıyor."

‘GELECEĞİMİZİN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYELİM’

Yöre insanlarını, parti, sendika, dernek, odaları erkenden hareket etmeye çağıran açıklamada, "Maden alanlarının ihalesi 24 Mayıs 2022 tarihinde yapılacak. Öncelikle bu ihalenin yapılmaması için sesimiz yükseltmemiz, hukuki süreci başlatmamız Toprağımız, suyumuz yok ediliyor. Toprağın üstü altından değerlidir. Bu nedenle şirketler para kazanacak diye geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyelim" diye belirtildi. 

Öne Çıkanlar