Atanmış rektör AKP'li olunca: İşte, DEÜ'nün kayyım rektörü Hotar'ın icraatleri

Atanmış rektör AKP'li olunca: İşte, DEÜ'nün kayyım rektörü Hotar'ın icraatleri
Geçtiğimiz haftalarda, Ege Üniversitesi’ne atanmış rektör Necdet Budak’ın uygulamalarını anlatmıştık. Şimdi de, DEÜ'nün mafyatik ve kayyım rektörü Nükhet Hotar’ın icraatlerini derleyeceğiz.

SULTAN EYLEM KELEŞ


ARTI GERÇEK- 2O16’dan bu yana üniversitelere rektör olarak atanan isimlerin 23’ü AKP’li. Bunlardan biri de Dokuz Eylül Üniversitesi’ne (DEÜ) atanan Nükhet Hotar. AKP’nin kurucuları arasında yer alan Nükhet Hotar, 14 yıl AKP genel başkan yardımcılığı ve dört dönem milletvekilliği yaptıktan sonra 2018’de Cumhurbanı Erdoğan tarafından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ne rektör olarak atandı.

SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİNDEN İDDİALAR: YARALAMAYA AZMETTİRME, ÖLDÜRME TALİMATI

Hotar’ın üniversitedeki icraatlerine geçmeden önce, kendisiyle ilgili basında yer alan iddiaları da es geçmeyelim. A3 Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Gençel, 2013 yılında kimliği belirsiz kişiler tarafından darp edilmişti. Gençel’in o dönemde sosyal medya hesabından Hotar hakkındaki eleştirel paylaşımları, saldırının arkasındaki ismin Hotar olabileceği şüphesini oluşturmuştu. Aradan geçen yılların ardından, FETÖ Borsası olarak adlandırılan yapının silahlı kanadını yöneten, çok sayıda kişiden tehditle para alan ve bazılarına silahlı saldırıda bulunan suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş, organizasyonun başında Nükhet Hotar’ın bulunduğunu ve Hotar’ın talimatıyla Süleyman Gençel’i dövdürdüklerini iddia etti. Bunun üzerine Gençel, savcılığa başvurarak Nükhet Hotar hakkında suç duyurusunda bulundu. Hotar’ın ‘yaralamaya azmettirmek’ suçundan yargılanmasını istedi. Hotar, iddiaları yalanlamakla yetindi. Serkan Kurtuluş, Hotar’ın ayrıca Rahip Brunson’ın öldürülmesi talimatını verdiğini söyledi.

GAYRİMENKUL VARLIĞINA İLİŞKİN HABERE ERİŞİM ENGELİ

Hotar’ın gazetecilerin haber verme hakkını engellemesi bununla da sınırlı değil. Gazeteci Serdar Öztürk, Hotar’ın Çeşme’de 2, Bodrum Gündoğan ve Datça’da birer olmak üzere 4 arsası, İzmir Narlıdere’de 1 ev, Çeşme’de 1 dubleks mesken, Karşıyaka’da 1 daire, Ankara Çankaya’da 1 daire, İstanbul Küçükçekmece’de 1 daire, Folkart’ta 2 daire ve 1 ofisinin olduğunu iddia etmişti. Hotar, gayrimenkul varlığına ilişkin habere, mahkemeye başvurarak erişim engeli getirdi. 

DEVİR TESLİM TÖRENİNE AKP'Lİ BAKAN PAKDEMİRLİ KATILDI

- Hotar, devir teslim töreninde, ‘’FETÖ’ye, teröre sıfır toleranslıyız. Bunun dışındaki her türlü çalışmaya bilimsel özgürlük çerçevesinde destek olmaya hazırız’’ diyerek göreve başlamıştı. Devir teslim töreninde ‘ilginç’ bir isim vardı: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli. Pakdemirli, Hotar’ın atandığını duyunca kendisini ilk arayanlardan biri olduğunu söyledi. 

BİNALI YILDIRIM ÖĞRENCİ AFFINDAN YARARLANDIRILDI, KİMLİĞİNİ HOTAR VERDİ

- Binali Yıldırım, DEÜ 36’ıncı kuruluş yıl dönümü programına katıldı. Devamsızlık nedeniyle yarıda kalan yüksek lisans eğitimine öğrenci affından yararlanarak geri döndü. Öğrenci kimliğini Nükhet Hotar takdim etti. 

TANZİM SATIŞ NOKTASI KURDU, AHMET HAKAN BİLE DALGA GEÇTİ

- Hotar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vermek için üniversitede tanzim satış noktası kurdu. Ahmet Hakan’ın bile dalga geçmesine neden oldu: "Böyle çok mühim bir bilimsel projeyi hunharca hayata geçirirken…. Başta Harvard Üniversitesi Rektörü olmak üzere Amerika ve Avrupa’nın önemli üniversitelerinin rektörlerinin kıskançlıktan çat diye çatlayabileceklerini hiç mi düşünmediniz?" CHP lideri Kılıçdaroğlu da bu uygulamayı eleştirdi: "Böyle bir tablo olabilir mi? O üniversitenin görevi ne, tarım neden bu hale geldi onu araştırmak."

USÜLSÜZ ATAMALAR USÜL OLDU, DEÜ 351 MİLYON 937 BİN TL BORÇLANDI 

- Menderes Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü kadrosunu -hiç işe gelmeden- kullanarak üç ayda devlet memuru yapıldığı Sayıştay raporlarına yansıyan Cennet Togul, Hotar’ın danışmanıydı. Hotar rektör olunca, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne müdür yardımcısı oldu. AKP’li eski Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı’yı DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak atadı. Tüm bunlar 2019 yılı Sayıştay denetim raporunda ortaya çıktı: 7 enstitü ve yüksekokul yönetimine mevzuata aykırı atamalar yaptı. Aynı raporda, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 117 milyon TL zarara uğratıldığı da yer aldı. Raporda, üniversitenin 2019 yılı itibariyle borcunun 351 milyon 937 bin TL olduğu bildirildi. 

SORUŞTURMA VE CEZA FURYASI

- DEÜ yönetimi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Güzel Sanatlar Fakültesi’ni Balçova’dan Tınaztepe’ye taşımak istedi. Öğrenciler, kendilerine sorulmadan alınan bu karara karşı eyleme geçti, akademisyenlerden de destek geldi. Bunun üzerine, Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki 5 akademisyen ‘görülen lüzum üzerine’ idari görevlerinden uzaklaştırıldı. 10’u aşkın öğrenciye de ‘yüksek öğretim personellerinin şeref ve haysiyetini zedelediği gerekçesiyle’ uzaklaştırma cezası verildi. 

- Pandemi sürecinde yaşanan sorunlar, ek ödemeler ve döner sermaye kesintileri gibi çeşitli sorunları dile getiren eylemler düzenleyen Dokuz Eylül Hastanesi çalışanları hakkında, rektörlük kınama cezası verdi. 

- Görevden alınan ve yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’yla fotoğraf çekilen bir öğrenciye soruşturma açıldı. Soruşturmada terör örgütleriyle bağı olup olmadığı soruldu. Daha sonra öğrenciye, sosyal medyada Hotar’ı eleştirdiği için başka bir soruşturmadan dolayı ceza verildi.

- Doç. Dr. Oktay Gökdemir’in sözleşmesi sosyal medyada ‘örgütlü kötülük’ gibi ifadeler içeren paylaşımları nedeniyle uzatılmadı. Gökdemir’e destek vermek için basın açıklaması düzenleyen 6 öğretim üyesine de soruşturma açtı.

İYİLİKLERİ KARŞILIKSIZ KALMADI: DEÜ'YE 1.028.693.000 TL ÖDENEK AYRILDI

- 2021-2023 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Plan’da Dokuz Eylül Üniversitesi 1.028.693.000 TL ile en çok ödenek ayrılan 6. üniversite oldu.

Yararlandığımız tüm haber kaynaklarını paylaşıyoruz: 

https://ilerihaber.org/icerik/selcuk-mizrakliyla-fotograf-cektiren-ogrencilere-sorusturma-108556.html

https://www.evrensel.net/haber/419391/dokuz-eylul-universitesi-hastanesi-rektorlugunden-saglik-calisanlarina-kinama-cezasi

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ogrenciler-24-saat-nobet-tutacak-1540482

https://www.izgazete.net/genel/eski-akpli-vekilin-yonettigi-dokuz-eylul-universitesinin-borcu-h54015.html

https://www.gazeteruzgarli.com/universite-butceleri-belli-oldu-en-buyuk-pay-usulsuzluklerle-gundeme-gelen-ankara-universitesinin-oldu/

https://sol.org.tr/haber/deunun-akpli-rektoru-nukhet-hotar-hakkinda-gazeteciyi-yaralamaya-azmettirme-sucundan-suc

https://odatv4.com/akademisyenlere-niye-siyaset-yapiyorsun-diye-ceza-verdi-30012050.html

https://www.a3haber.com/2020/11/18/erdoganin-adalet-vurgusuna-ragmen-adaletsizlik-suruyor-bal-tutan/?fbclid=IwAR1Y1o-r46PuyHzUMxZrIRL_TONc3IJGYVpgS7novZexmmc7box8v_dB9co

https://www.izgazete.net/politika/kilicdaroglu-ndan-deu-rektoru-nukhet-hotar-a-tanzim-h33337.html

https://www.a3haber.com/2019/11/14/universitelerde-adrese-teslim-kadro-skandallari-serdar-ozturk-arastirdi/

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2019/02/28/9-eylul-universitesine-tanzim-satis-noktasi-kuruldu

https://www.a3haber.com/2020/09/16/akpli-rektor-nukhet-hotarin-gayrimenkul-varligina-iliskin-haberimize-erisim-engeli/

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/akpli-rektor-nukhet-hotar-hiz-kesmiyor-1794430

https://www.birgun.net/haber/nukhet-hotar-gayrimenkul-zengini-iddiasi-315423

https://www.ntv.com.tr/egitim/dokuz-eylul-universitesinin-rektoru-prof-dr-nukhet-hotar-oldu,KFCs8vVMgEWlwWmEWa1sYA

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2018/07/27/tbmm-baskani-binali-yildirim-yuksek-lisansa-geri-dondu

https://www.gercekgundem.com/medya/74992/ahmet-hakan-rektor-nukhet-hotari-fena-tiye-aldi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar