Eğilmez'den Erdoğan'a: Faizi düşürmekle enflasyon düşmez

Eğilmez'den Erdoğan'a: Faizi düşürmekle enflasyon düşmez
Erdoğan, faiz indirimi kararı öncesi 'Enflasyon ve faizi düşürmede kararlılığımızı sürdürüyoruz' dedi, Eğilmez ise 'Faizi düşürmekle enflasyon düşmez' diye yazdı.

ARTI GERÇEK - İktisatçı ve eski Hazine Müsateşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz indirimi kararı sonrasında kendi kişisel bloğunda kaleme aldığı yazısını paylaşarak, Twitter mesajında, "Merkez Bankasının faizi düşürerek enflasyonu düşürme yaklaşımı aynen devam ediyor. Oysa 'Faizi Düşürmekle Enflasyon Düşmez.' Bunu defalarca yaşayarak görmüş olsak da "ya bu sefer tutarsa" diyerek tekrar tekrar denemeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Eğilmez, "Faizi düşürmekle enflasyon düşmez" başlıklı yazısında şu değerlendirmelere yer verdi:

"Türkiye ilginç bir ülke. Herkesin kendisine göre teorileri var. Bu yalnızca ekonomide değil futboldan fiziğe kadar her alanda böyle. O nedenle biz aynı şeyi defalarca anlatmak zorunda kalıyoruz. Öyle olunca da bir türlü sorunları arkamızda bırakıp ilerleyemiyoruz. Defalarca aynı yere dönüyor, aynı hataları tekrarlıyoruz.

Aynı şeyi bir kez daha anlatmak yerine grafikler sunmaya çalışacağım bu kez. Aşağıdaki ilk grafik gösterge faizin, ikinci grafik USD/TL kurunun,  üçüncü grafik te enflasyonun son 6 aydaki seyir defterlerini (Kaynak: Bloomberg HT ve TÜİK)

İlk grafik gösterge faizin; Merkez Bankası faiz indirimlerini ve bankalara yönelik faiz indirim kampanyalarını izleyerek son haftalar dışında sürekli düştüğünü, son haftalarda artışa geçtiğini gösteriyor. İkinci grafik USD/TL Kurunun faizdeki düşüşle ters uyum içinde sürekli bir artış içinde olduğunu sergiliyor. Üçüncü grafik, enflasyonun ilk dönemde baz etkisiyle gerilediğini, sonrasında ters baz etkisine ek olarak USD/TL kurundaki yükselişle uyum içinde arttığını ortaya koyuyor.

Üretimi önemli ölçüde ithal girdilere bağlı olan ve o nedenle kur artışlarının enflasyona yansıdığı Türkiye’de faiz, sadece enflasyonu denetlemek için değil, enflasyona büyük ölçüde neden olan kuru denetlemek için kullanılır. Faizi indirince kur yükselir ve enflasyonu olumsuz etkiler.

Faizi düşürerek enflasyonu indirmenin mümkün olmadığını bu sefer de bu yolla anlatmaya çalışmış olalım."

Merkez Bankası, bugünkü de dahil son altı toplantısından da faiz indirim kararı verdi.

ENFLASYON VE FAİZİ DÜŞÜRME KONUSUNDA KARARLILIĞIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Merkez Bankası'nın faiz kararından önce açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi gündemine dair şunları söyledi:

"Hala ekonomi üzerinden bizi vurmaya gayret eden densizler var. Ekonomi bizim gündemimizin değişmez ve daima ilk sıralarda yer alan başlığıdır.

Ekonomik göstergelerde ağustos 2018 dönemi öncesini yakaladık, hatta pek çok alanda daha iyiye gittik. Bizi kur-faiz-enflasyon şeytan üçgenine almaya çalışanları bir kez daha hüsrana uğrattık. Enflasyon ve faizi düşürme konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Merkez Bankası yüzde 24'e kadar çıkan politika faizini yüzde 11,25'e kadar indirdi. Ekonomide sağlanan güven ortamı özel sektör yanında kamu borçlanma maliyetlerini de fevkalade düşürmüştür. Tüm veriler 2019 yılını pozitif bir büyümeyle kapatacağımıza işaret ediyor. Geçtiğimiz yılı uzun yıllar sonra ilk kez cari fazla vererek kapattık.

2020 yılında hedefimiz olan yüzde 5'i de aşarak herkesi şaşırtan çok daha güçlü bir büyüme oranına kavuşacağız.

Bankaların aldığı ücret ve komisyonlarla ilgili gereken adımlar atıldı. Sürekli ve sürpriz ücret kalmayacak. Bankacılıkta yapılan düzenleme ile 30 milyar lira iş insanlarının, vatandaşların cebine kalacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar