Maltepe 1 Mayıs'ına katılanlar anlattı: Bütün mücadeleler birbirine akraba

Maltepe 1 Mayıs'ına katılanlar anlattı: Bütün mücadeleler birbirine akraba
Emekliler, kadınlar, işçiler, LGBTİ+lar, akademisyenler, doklarlar, avukatlar, öğretmenler; Kürtler, Tükler, Lazlar... Kendi dilleri ve renkleriyle 1 Mayıs alanını doldurdu.

Yağmur KAYA


+GERÇEK - 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı kutlamak üzere binlerce yurttaş Maltepe Miting alanı alanına akın etti. 

Kadınlar, işçiler; her yaştan her dilden binlerce yurttaş taleplerini haykırmak için 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günün'de bir arada. Zılgıtlar, halaylar, sloganlarla kortej oluşturan binlerce kişi, mitingin yapılacağı alana doğru ellerinde pankartlar, dövizlerle başka bir dünyanın mümkün olacağı mesajını verdi. 

Siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri, sömürüye, yoksulluğa, güvencesiz çalışma koşullarına ve savaşa karşı bir kez daha ses yükseltti.

Kürtçe ve Türkçe 1 Mayıs Marşı'nın çalındığı, "Sosyalizm de ısrar insan olmakta ısrardir" diyen Sosyalistler; "Em li dijî şer aşitîyê diparezin", "Kadınlar savaşmak istemiyor", "Ben kadınım, Kürdüm, buradayım" diyen Barış Anneleri; "Bozuk düzenin sağlam çarkı olmaz" diyen Aleviler,  "Patronsuz, pezevenksiz bir dünya mümkün" diyen LGBTİ+lar; "Tecrit insanlık suçudur", "Demokratik hukukla özgür yaşamı inşaa edeceğiz", "Savunma 1 Mayıs'ta. Umut; işçi, genç, stajyer, avukatların mücadelesinde" diyen avukatlar, "Bu sağlık sistemi çürümüştür, böyle gitmez" diyen hekim ve sağlık çalışanları; "Açlığa ve yoksulluğa karşı biz emekliler insanca yaşamak istiyoruz" diyen emekliler; adil, eşit, sömürüsüz, sınıfsız, cinsiyetsiz, eril sisteme sisteme 'dur' demek için binlerce kadın; doğaya, ağaçlara sahip çıkan yaşam savunucuları pankart ve dövizlerle sorunlarını ve teleplerini dile getirdi. Mitinge, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı.

Miting alanından hep bir ağızdan "Çav Bella" şarkısını seslendirildi. Daha sonra Silivri ve Bakırköy’de hapsedilen Gezi davasında tutuklularından Mücella Yapıcı ile Can Atalay’ın mesajı okundu. 

Mesajların ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, TDB Genel Sekreteri Kadir Tümay İmre sahneye çıkarak kitleyi selamladı.

Sendika başkanı ve emek örgütü temsilcilerinin mesajlarının ardından Farplas işçisi, göçmen bir işçi ve KYK ile işinden atılan bir KYK'li kurumlar adına Kürtçe, Türkçe ve Arapça basın açıklamasını okudu. 

Mitinge mikrofon uzattığımız akademisyen, siyasetçi, emekli, doktor, öğretmen, Cumartesi Annleri'nden isimler şunları söyledi:

MUNGAN: HEPİMİZ KENETLENMELİYİZ

Akademisyen Esra Mungan: "Tüm üniversitesiler için; Türkiye'de özgür, demokratik üniversiteler talebiyle buradayız. Muazzam bir kalabalık var. Bütün kortejlere kendimi ait hissediyorum. Bütün mücadeleler birbirine akraba. Hepimiz kenetlenmeliyiz. Başka çaresi yok! Çünkü çok kalabalığız. Onlar çok az. Kalabalık ve örgütlü bir mücadeleyle kazanacağız."

ÇİÇEK: TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN HALKLARI DİRENİYOR

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, savaşa karşı, savaşın yarattığı yoksulluk, kadın kırımı, geleceksizleştirme politikalarına karşı koymak için 1 Mayıs miting alanında HDK olarak bulunduklarını söyledi. Çiçek: "Türkiye ve Kürdistan halkları direniyor. Bu direnişimiz on yıllardır devam ediyor. Zaman faşizmi tarihin çöplüğüne gönderme zamanı. Newroz'dan 1 Mayıs'a halkların demokrasi ve özgürlük bilinci mücadeleyi başarıya ulaştıracak. 1 Mayıs alanındaki bu görkemli buluşmada AKP-MHP faşizminin sonunun yaklaştığını göstergesi. Bu sonu Türkiye'nin ve Kürdistan'ın emekçi halkları getirecek." 

SERT: ÜCRETLERİMİZ GERÇEKTEN ÇOK DÜŞÜK

Demokratik Emekliler Sendikası Eş Başkanı Selahattin Sert: "12 milyon emekli varız. Ücretlerimiz gerçekten çok düşük. Ücretlerimizin yükselmesini istiyoruz. En düşük 7 bin lira ücret almamız lazım. Bayramlarda 5 bin liranın altında ikramiyememiz olmaması. Sağlıkta katkı payı kesiliyor. Katkı payının kesilmemesini talep ediyoruz. Emeklilerin yaşam koşullarının daha iyi olması. Bir de şu: biz insanca yaşamayı isterken bir de; özgür, eşit, demokratik, adil bir ülke istiyoruz. Kimsenin edilmediği ne Kürdün, ne Lazın ne Çerkez'in... Türkün hangi hakkı varsa Kürdün'de aynı haklara sahip olması; Alevî'nin hangi hakkı varsa Sünnilerin de aynı haklara sahip olması lazım." 

'NEŞEYLE KUTLANAN BİR MAYIS DİLİYORUM' 

Türk Tabipler Birliği adına emekli bir hekim: "İşçinin, emekçinin emeğinin kutsandığı bir gün olarak kutlanması gerekiyor. Biz sağlık emekçileri de 1 Mayıs'ları daha özgür daha demokratik bir ülkede daha neşeyle kutlamayı diliyorum." 

'MESLEĞİN BU KADAR AYAKLAR ALTINA ALINDIĞI BİR DÖNEM OLMAMIŞTIR' 

Avukatlar adına genç stajyer bir avukat şunları söyledi: "Avukatlık yaptığı için cezaevinde olan arkadaşlar var. Bin 700 yıllık avukatlık mesleğinin bu kadar ayaklar altına alındığı bir dönem görülmemiştir. Devlet ezmek istediği kişileri avukatlar üzerinden ezemiyormuş gibi hissedip buna göre tepki gösteriyor. İşçi avukatların belli bir standartta savunulamaması. Barolar örgütsüz bir yapıya sahip. Biz işçi avukatları savunamıyorlar." 

LGBTİ+LAR BU ÜLKEDE EN FAZLA BASKI GÖREN KESİM

Umut: "Bu ülkede en fazla baskı gören, en fazla dışlanan, çok ezilen, verdikleri emeğin en fazla görülmez olduğu kişiler LGBTİ+lar oluyor. Bugün yine bu alanlara gelirken yine durdurulmaya yine pankartımıza el konulmaya çalışıldı. Bu alanında bizim olduğunu yeniden hatırlatmak zorunda kaldık. Her zaman sevgiyle mücadele etmeye devam edeceğiz. Hiçbirinizin nefretiyle yok olmadık sevgisiyle de var olmayacağız." 

VEKİL PİROĞLU: 2 MAYIS İKTİDARA DİZ ÇÖKMEYECEĞİMİZİ GÖSTERMENİN BİR ARACI

HDP milletvekili Musa Piroğlu: "Ülkenin hem iktidar tarafından ağır bir  baskı ve zulümle tehdit edildiği hem de halk kitlelerinin ağır bir yoksulluk ve sefaletin altında boğuştuğu dönemde 1 Mayıs'a geldik. Öfke 8 Mart'ta ortaya çıkmıştı. Newroz'da devam etti. Bugün burada iktidarın tüm polikalarına bir karşı koyuşu göstermeye çalışıyoruz. 1 Mayıs iktidarın karşında teslim olmayacağımızı, diz çökmeyeceğimizi göstermenin bir aracı. Çünkü ağır ülke son dönemde ağır bir tehdit altında." 

MASİDE OCAK: HASAN GÖZALTINDA KAYBEDİLMESEYDİ BUGÜN BU MEYDAN DA OLACAKTI

Gözaltına kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak: "Hasan gözaltında kaybedilmeseydi bugün bu meydanda olacaktı. Biz sevdiklerimizle birlikte Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günün'de bir arada olacaktık. Onlar burada olmasada, onlardan aldığımız güçle ve kaybettiğimiz mücadele arkadaşlarımızla birlikte, hakları ihlal edilenlerle birlikte kutlamak için geldik. Bir yanımız buruk olsada bugünü tüm ezilenlerin 1 Mayıs'ını kutluyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar