Mariupol'de kuşatma altındaki Azovstal çelik fabrikasından 264 asker tahliye edildi

Mariupol'de kuşatma altındaki Azovstal çelik fabrikasından 264 asker tahliye edildi
Mariupol'e Rus askerlerinin ilerlediği mart ayından bu yana direnişin kalesi haline gelen fabrikada, iki aydan uzun süredir yüzlerce asker ve sivil mahsur kalmıştı.

Foto: Reuters


Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, iki aydan uzun süredir Rusya’nın kuşatması altında olan Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasından 264 askerin tahliye edildiğini duyurdu. Tahliye edilen askerlerden bazılarının ağır yaralı olduğu belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, ağır yaralı asker sayısının 53 olduğunu, tahliye edilenlerin Rusya destekli grupların kontrolündeki Novoazovsk'a götürüldüğünü söyledi. Diğer 211 askerin de Olenivka'ya götürüldüğü bilgisini verdi. Olenivka da Rusya destekli ayrılıkçı grupların kontrolünde bulunuyor.

Pazartesi (dün) günü Rusya, fabrikadaki yaralı askerlerin çıkarılması için anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre askerleri taşıyan 10'dan fazla otobüsün şehrin güneyine doğru ilerlediği belirtildi.

YARARLI ASKERLERİN TAHLİYESİNE KARŞILIK ESİR ALINAN RUS ASKERLERİ SERBEST BIRAKILACAK

Maliar, yaralı askerlerin fabrikadan çıkarılması karşılığında esir alınan Rus askerlerin salıverileceğini de sözlerine ekledi.

Salı gece yarısı video mesaj yayımlayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun, istihbaratının ve müzakere heyetinin, Kızılhaç ve Birleşmiş Milletler'in organize ettiği tahliye sürecine katkıda bulunduğunu açıkladı.

ZELENSKİY: SERBEST BIRAKILMALARI İÇİN MÜZAKERE EDECEĞİZ

Fabrikadan tahliye edilen Ukrayna askerlerinin bir an önce Rusya yanlısı grupların kontrolündeki bölgelerden salıverilmesini beklemediğini de sözlerine ekleyen Zelenskiy, serbest bırakılmaları için müzakerelerin "hassas şekilde" devam edeceğini ve zaman istediğini belirtti.

Mariupol'e Rus askerlerinin ilerlediği mart ayından bu yana direnişin kalesi haline gelen fabrikada, iki aydan uzun süredir yüzlerce asker ve sivil mahsur kalmıştı.

Şu an fabrikada ve yer altındaki tünellerde kaç kişinin kaldığı net olarak bilinmiyor. Kalanların da tahliye edilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Öte yandan aşırı sağ gruplarla bağlantılı Azak tugayı da, sosyal medyada paylaştığı mesajda askerlerinin silah bırakmaya hazır olduğunu duyurdu. Grubun komutanı General Denis Prokopenko, amacının mümkün olduğunca çok sayıda askerin hayatını kurtarmak olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar