Meclis’in bu dönemdeki ‘yok’ları

Meclis’in bu dönemdeki ‘yok’ları
Milletvekili sayısı 600’e çıkan Meclis'te birçok dikkat çekici isim bu dönem yok.

Yeni Meclis’te birçok eski isim artık yok. Meclis’te olmayacak bu isimler arasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman, eski TBMM başkanları Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile eski HDP Eş Genel Başkanı, halen Edirne Cezaevi'nde tutuklu olan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da bulunuyor.

Meclis’e veda eden isimler arasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yer alıyor.

Bu dönem Meclis’te olmayacak eski bakanlar arasında Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik de var.

AKP'nin iktidara geldiği 16 yıl önce Ankara milletvekili seçilen Ali Babacan da Meclis'e veda eden isimler arasındu bulunuyor. Parlamentoya ilk olarak 21. Dönem'de Bursa Milletvekili olarak giren eski bakanlardan Faruk Çelik, 22. Dönem'de Ankara milletvekili seçilen eski bakanlardan Beşir Atalay, 23. Dönem'de İstanbul Milletvekili olan eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 23. Dönem'de Maraş Milletvekili seçilen eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da Meclis'e veda etti.

AKP milletvekilleri Zeyid Aslan, Ayhan Sefer Üstün, Şaban Dişli, Alpaslan Kavaklıoğlu, Selçuk Özdağ, Recai Berber, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Nureddin Nebati, Mehmet Metiner, Harun Karaca, Burhan Kuzu, Ayşe Nur Bahçekapılı, Ekrem Erdem, Mustafa Ilıcalı, Necdet Ünüvar, Reşat Petek, Ahmet İyimaya, Haluk İpek, Orhan Miroğlu da Meclis'e veda eden siyasetçiler arasında yer aldı.

İlk olarak 19. Dönem'de 27 yıl önce milletvekili seçilen ve geçen dönem milletvekilliği düşürülen HDP'li Leyla Zana, 21. Dönem'de Adıyaman Milletvekili seçilen HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat, 16. Dönem'de Antep Milletvekili olarak Meclis'e gelen HDP'li Celal Doğan da 41 yıl sonra Meclis'e veda etmiş oldu. HDP’den Meclis’e veda edenler arasında Osman Baydemir, Tuğba Hezer, Mehmet Emin Adıyaman, Faysal Sarıyıldız, Nursel Aydoğan, Saadet Becerikli, Leyla Birlik, Nihat Akdoğan, Besime Konca, Ahmet Yıldırım, Mehmet Ali Aslan ve Ziya Pir gibi isimler de var.

HDP'nin parlamentoda olmayan isimleri arasında halen tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Çağlar Demirel, Burcu Çelik, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan ve İdris Baluken de bulunuyor.

Oktay Vural, Şefkat Çetin, Mehmet Günal, Emin Haluk Ayhan, Atila Kaya, Ekmeleddin İhsanoğlu, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Mehmet Erdoğan yeni dönemde Meclis'te yer almayacak isimler arasında.

CHP Milletvekilleri Gülsün Bilgehan, Mustafa Akaydın, Bihlun Tamaylıgil, Zekeriya Temizel, Musa Çam, Fikri Sağlar 27. Dönem Parlamentosu'nda olmayacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar