Meclis protestolar nedeniyle kapatıldı

Meclis protestolar nedeniyle kapatıldı
İki HDP'li ve bir CHP'li vekilin milletvekilliğinin düşürülmesi nedeniyle Meclis'te CHP ve HDP'lililerin başlattığı protestolar nedeniyle yasa tasarısı görüşmeleri yarına bırakıldı.

ARTI GERÇEK- HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu'nun milletvekillikleri Meclis tarafından düşüldü. Meclis Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç Cumhurbaşkanlığı tezkeresini Meclis Genel Kurulu'na okuduğu sırada HDP'li ve CHP'li milletvekilleri tarafından masalara vurularak ve sloganlar atılarak protesto edildi.

Çarşı ve mahalle bekçileri ile ilgili kanun tasarısı görüşülürken milletvekilliklerin düşürülmesine dair kararın okunması sırasında başlayan protestolar gün boyu parti temsilcilerinin kararla ilgili konuşmaları ile birlikte devam etti. Uzun süren protestolar sonucunda birleşme bir süre ara verildi ancak yeniden çalışmaya başlayan Genel Kurul'da protestolar devam edince bekçi yasa tasarısının görüşmeleri yarına bırakıldı.

MECLİS BAŞKANI'NIN KAPISINA ANAYASA KİTAPÇIĞI KONULDU

Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından kararı protesto eden CHP milletvekilleri, Grup Başkanvekilleri Engin Altay ile birlikte TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un makamının kapısına Anayasa ve TBMM İçtüzük kitapçığı bıraktı. Alkışlarla Şentop'u protesto eden milletvekilleri, 'hak hukuk adalet' sloganları attı. CHP'li Engin Altay ise burada yaptığı konuşmada, "Anayasa'yı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na hatırlatmaktan utanç duyuyorum. Bugün ayıplı bir gündür. Bu tabloya herkesin düşünmesi ve üzülmesi gereken bir gündür" dedi.

48 gün sonra açılan Meclis'te mahalle ve çarşı bekçileri ile ilgili kanun tasarısı görüşülürken gündeme getirilen milletvekillerinin düşürülmesi kararı beklenmedik sürpriz bir hamle olarak değerlendiriliyor. AKP iktidarının raflarda bekletilen dosyaları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talebi nedeniyle Meclisten geçirdiği yorumları yapılıyor. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz hafta yaptığı yazılı açıklamada, "milletvekili dokunulmazlıkları ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır" demişti. Bu açıklama AKP'ye verilen bir mesaj olarak algılanmıştır. Açıklamanın ardından AKP'nin harekete geçtiği değerlendiriliyor. 

Nitekim HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Nereden çıktı bu dosyalar? Kimden talimat aldığınız?" diye konuşmuştu. 

Öne Çıkanlar