Meğer emsal karar da varmış: Mahkeme 'Sürtük' diyene hakaretten ceza vermiş

Meğer emsal karar da varmış: Mahkeme 'Sürtük' diyene hakaretten ceza vermiş
2014’te Antalya’da bir mahkemenin, kadın avukatlara ‘sürtük’ dediği gerekçesiyle avukat Tevfik Aşlama’ya hakaret suçundan 8 bin 840 lira idari para cezası verdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi direnişine katılanlar için kullandığı ‘sürtük’ ifadesi yargı tarafından hakaret kapsamında kabul ediliyor. 2014’te Antalya’da bir mahkeme kadın avukatlara ‘sürtük’ dediği gerekçesiyle avukat Tevfik Aşlama’ya hakaret suçundan 8 bin 840 lira idari para cezası verdiği ortaya çıktı.

Erdoğan'ın bugün Gezi protestocularını hedef alarak ve katılanlar için ‘sürtük’ kelimesini kullanması sosyal medyada büyük tepki uyandırdı; kullanıcılar cumhurbaşkanına hakaretten haklarında dava açılan yüzlerce kişiyi hatırlatarak, "Peki Cumhurbaşkanı vatandaşlarına hakaret edince ne oluyor?" sorusunu yöneltti.

Erdoğan’ın sözleri hakkında yargının ne yapacağı ise merak konusu oldu. 2014 yılındaki bir davada verilen karar tekrar gündeme geldi ve ‘sürtük’ ifadesinin mahkeme tarafından hakaret sayıldığı görüldü.

365 GÜN İDARİ PARA CEZASI ALMIŞTI

Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu üyeleri, her yıl ocak ayında verilen Uğur Mumcu Hukuk ödülüne 2013 yılında Van Barosu’na kayıtlı avukat Müjde Tozbey Erdem’i önerdi. Baro Yönetim Kurulu da ödülün Erdem’e verilmesini kararlaştırdı. Duyurunun ardından gelen tepkiler üzerine ödülün avukat Erdem’e verilmesinden vazgeçildi. Bunun üzerine Kadın Hakları Kurulu üyeleri, eylem kararı aldı.

Alanya’da avukat Tevfik Aşlama, kurul üyesi kadınların eylem bilgisini paylaştığı internet sayfasında, "Naciyeler sahnede. Kancığı bol erkekli sürtükler sürüsü, yarın yine meydanlardaymış. Naciye sahnede, sürtükler de öyle. Başlarlar dans etmeye, Naciyeeeee" diye yazdı.

Kadın avukatların şikayetçi olması üzerine açılan davada Antalya 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi Aşlama’nın kadın avukatlara hakaret ettiğine karar vererek, önce 365 gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme, Aşlama’nın bu suçu ‘zincirleme olarak birkaç defa işlediği’ gerekçesiyle bu cezayı 531 güne, mahkemedeki iyi hali nedeniyle 442 güne indirdi. Mahkeme ayrıca bu cezayı günlüğü 20 liradan hesaplayarak, 8 bin 840 lira olarak belirledi. Cezanın 10 eşit takside bölünerek tahsil edilmesine karar verdi.

Öne Çıkanlar