Merkel, AB Liderler Zirvesi öncesi Türkiye’ye 'veda ziyareti'nde hangi mesajları verecek?

Merkel, AB Liderler Zirvesi öncesi Türkiye’ye 'veda ziyareti'nde hangi mesajları verecek?
Almanya açısından önem taşıyan ülkelere veda ziyaretleri gerçekleştiren Merkel'in, bu kapsamda Türkiye'yi de programına dahil etmesi anlamlı ve önemli bir jest olarak nitelendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye veda ziyareti gerçekleştirecek olan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in vereceği son mesajları büyük önem taşıyor.

Cuma akşamı geç saatlerde İstanbul'a gelecek olan Merkel'in Cumartesi günü Erdoğan ile görüşmesi ve iki liderin ardından ortak basın toplantısı düzenlemeleri öngörülüyor.

Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği gibi konuların masaya yatırılacağı görüşmenin, Merkel'in gelecek hafta katılacağı AB Liderler Zirvesi öncesinde gerçekleşecek olması dikkat çekiyor.

HANGİ MESAJLAR VERİLECEK?

Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'e (CDU) yakınlığı ile bilinen Konrad Adenauer Vakfı'nın (KAS) Türkiye Temsilcisi Walter Glos, ziyareti Deutsche Welle Türkçe'den Değer Aka’ya değerlendirirken, "Şansölye Angela Merkel, 16 yıllık görevi sona ererken, veda niteliğindeki bu ziyaretiyle, Almanya için önemli ve özel bir partner olan Türkiye Cumhuriyeti'ne saygısını bir kez daha göstermek istiyor" dedi.

TÜRKİYE, EN ÇOK ZİYARET ETTİĞİ 10 ÜLKEDEN BİRİ

Türkiye, Merkel'ın başbakanlığı boyunca en çok ziyaret ettiği 10 ülke arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da en sık telefon görüşmesi gerçekleştirdiği liderlerden.

Almanya-Türkiye ilişkilerini çok yakından izleyen uzmanlardan olan Walter Glos, reel politik çizgisinde hareket eden Merkel'in, Almanya ve Avrupa için asli meselelerde kısmen farklılaşan görüşlere rağmen Türkiye ile iş birliğinin sürmesi için bugün olduğu gibi gelecekte de pragmatik çözümlerin bulunması gerektiğinin bilincinde olduğunu söyleyerek, "Angela Merkel, Türkiye'nin göz ardı edilemeyecek ve edilmemesi gereken bir ülke olduğunu biliyor. Türkiye, Merkel sonrası dönemde de Almanya için önemli bir partner olmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

MERKEL ERDOĞAN'A AYAK UYDURDU

Türk-Alman Üniversitesi (TAU) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan ise aslında Başbakan Merkel'in dış politika yaklaşımının Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok farklı olduğunu, Erdoğan'ın "liderler arası diyalog" anlayışıyla hareket ettiğini, yaşanan gelişmelerin zamanla Merkel'i de buna ayak uydurmaya zorladığını kaydetti.

Prof. Dr. Erdoğan, "Tıpkı Putin ve Trump ile olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile özel, doğrudan bir ilişki biçimi inşa etti. Devletler arası değil liderler arası bir ilişki biçimi aslında Almanya'nın normalde yürütmediği bir ilişki biçimi. Ama Merkel, Erdoğan'dan istediklerini aldı, kendisi de Erdoğan'ı rahatsız edecek bir şeyden kaçındı, kimi beklentilerine de karşılık verdi. Her iki taraf da aslında istediklerini aldı, iki lider de gayet uyumlu çalıştı" ifadelerini kullandı.

Merkel'in veda ziyaretine Türkiye'yi da dahil etmesinin önemli olduğunun altını çizen Profesör Erdoğan, "Görevinden ayrılırken Türkiye'yi ziyaret etmesi kıymetli bir jest" söyleminde bulundu.

Merkel'in Türkiye ile ilişkilerde göçmen krizi, Suriye, Libya ve Afganistan gibi konulara odaklanması, Erdoğan'ın tartışmalı adımlarını eleştirmekten kaçınması, Alman medyasında yoğun eleştirileri beraberinde getiriyor.

DİĞER PARTİ TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞECEK Mİ?

Muhalefet partileri de Merkel'ı, Türkiye ile ilişkilerde demokrasi ve insan hakları konularını ikinci plana atmakla, Erdoğan'ın anti-demokratik adımlarına sessiz kalmakla eleştiriyor. Merkel'in İstanbul ziyaretinde sivil toplum temsilcileri, insan hakları örgütleri ve diğer partilerin temsilcileriyle görüşüp görüşmeyeceği merak konusu oldu.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Merkel'in bu ziyaretinde sadece Türkiye cumhurbaşkanı ile görüşmesine odaklandığını söyledi. Seibert bununla birlikte, Türk tarafıyla her görüşmelerinde, demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları konularının da gündemde olduğunun altını çizdi.

Alman siyasetçiler, Merkel'in Erdoğan ile yapacağı görüşmede, siyasi gerekçelerle halen tutuklu bulunan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi isimlerin durumunu gündeme getirmesini talep ediyorlar, AİHM kararlarının uygulanmasını istiyor.

Türkiye'de siyasi görüşleri ya da eleştirileri nedeniyle gözaltına alınan ya da tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının durumunun da görüşmede ele alınması bekleniyor. Merkel'in ziyaretinden kısa bir süre önce bir Alman vatandaşı daha, Türkiye'de sosyal medya paylaşımlarında "terör propagandası" yaptığı suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldı.

Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye seyahat uyarılarını bir kez daha güncellerken, Almanya'da ikamet eden kişilerle ilgili kapsamlı listeler tutulduğunu, yeterli kanıt olmadan, ön soruşturma yapılmaksızın ceza soruşturmaları açılabildiği uyarısında bulundu. Alman vatandaşları, evrensel hukukta düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilen konuların, Türkiye'de keyfi tutuklamalara, ceza kovuşturmalarına ve hapis cezalarına yol açabildiği konusunda uyarıldı.

Öne Çıkanlar