Merkez Bankası'nın brüt rezervleri yükseldi, net rezervleri geriledi

Merkez Bankası'nın brüt rezervleri yükseldi, net rezervleri geriledi
Merkez Bankası verilerine göre, 19 Kasım haftasında brüt rezervler 128,4 milyar dolar düzeyine yükseldi. Net rezervler ise 25,2 milyar dolar seviyesine düştü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) net döviz rezervleri 19 Kasım itibarıyla 28,6 milyar dolardan 25,1 milyar dolara geriledi.

TCMB verilerine göre 19 Kasım haftasında brüt rezervler 128,4 milyar dolara yükseldi. 12 Kasım haftasında bu rakam 127,7 milyar dolar seviyesindeydi.

Altın rezervleri 19 Kasım haftasında 40,5 milyar dolar olurken, brüt döviz rezervi ise 87,9 milyar olarak kaydedildi.

Brüt rezervler artarken net rezervlerin ise gerilediği izlendi. Buna göre 19 Kasım haftasında net rezervler 28,6 milyar dolardan 25,2 milyar dolara düştü.

Swap hariç net rezerv de eksi 35,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Reuters, Merkez Bankası verilerinden yararlanarak hazırladığı habere göre swap işlemlerinin de 47,56 milyar dolar seviyesinde olduğunu, net rezervlerden bunlar çıkartıldığında net rezervlerin eksi 19 milyar dolar civarına düştüğünü aktardı.
Reuters, net rezervlerin nisan ayında 10 milyar dolar sınırının altına düştükten sonra kademeli bir şekilde yükseldiğini hatırlattı.

Reuters, Merkez Bankası’nın 2019-2020 yıllarında TL’nin değerini korumak için 128 milyar doları kamu bankaları üzerinden sattığını belirtti.

Bloomberg de dün yaptığı bir haberde salı günü TL’nin büyük değer kaybının ardından devlet bankalarının Çarşamba günü döviz sattığını yazdı. Bloomberg’e adını açıklamadan bilgi veren kaynaklar, kamu bankalarının sattığı dövizin eski dönemlere kıyasla daha düşük olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar