Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırdı

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırdı
Yabancı para cinsi mevduatlarda zorunlu karşılıkları 2 puan artıran TCMB, TL zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesi opsiyonunda sunduğu oranı yüzde 20'den yüzde 10'a düşürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yurtdışı bankalar ve kıymetli maden depo hesapları hariç mevduat ve katılım fonları ve müstakrizlerin fonları için zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı. Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı ise yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü.

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranları yüzde 19’dan yüzde 21’e çıktı.

1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranları da yüzde 13’ten yüzde 15’e yükseltildi.

Söz konusu oranlar 19 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak.

TCMB: DÖVİZ CİNSİ KARŞILIKLARIN 2,7 MİLYAR DOLAR ARTMASI BEKLENİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaptığı ayrı bir açıklamada da, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranının yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldüğünü belirtti. Söz konusu imkânın 1 Ekim 2021 tesis tarihinde sonlandırılacağı duyuruldu.

TCMB alınan kararla, ilk aşamada Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL,
döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar dolar tutarında artmasının beklendiğini söyledi.

Bunlarla birlikte 25 Haziran 2021 tarihinde yabancı para mevduat/katılım fonu hesaplarında bulunan ve bu tarihten sonra Türk Lirası mevduat/katılım fonuna dönüşen tutarların zorunlu karşılık yükümlülüğünden muaf tutulmasına, Türk Lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara, bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk Lirası'nın payını artırıcı yönde ilave faiz/nema uygulanmasına karar verildiği açıklandı. Bu değişikliklerin tesisinin 6 Ağustos 2021 tarihinde başlayacak olan 19 Temmuz 2021 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacağı belirtildi.

DÜZENLEME SİNYALİ BANKACILARLA YAPILAN TOPLANTIDA GELMİŞTİ

Daha önce Bloomberg HT'ye konuşan kaynaklar TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bankacılarla yaptığı toplantıda döviz mevduatlarından Türk Lirası mevduatlara geçişi teşvik etmek için bankalara zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gidebileceği mesajının verildiğini belirtmişti.

Buna göre banka bazında müşterilerin tuttukları döviz tevdiat hesaplarından Türk Lirası mevduatlara geçiş oranında kademeli olarak zorunlu karşılıklara daha fazla faiz ödenmesi değerlendiriliyordu.

TCMB'nin bu konuda bankacılara Türk Lirası cinsinden yeni, cazip enstrümanlar geliştirilmesi için çalışma yapılması yönünde mesajlar verdiği de ifade edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar