MKM sanatçıları: Kültürel direnişimizi sürdüreceğiz

MKM sanatçıları: Kültürel direnişimizi sürdüreceğiz
Sanatçılar, MKM binasının zorla boşaltılmasına tepki gösterdi. HDP milletvekili Hüda Kaya, "Maskenizi düşüren konuşmalar yapmaya devam edeceğiz" sözleriyle tepki gösterdi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Mezopotamya Kültür Merkezi'nin(MKM) 18 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü binasının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından boşaltılmasına tepki amaçlı, kültür bünyesinde sanat çalışmaları yürüten sanatçılar, bina önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamaya Halkaların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Hüda Kaya, HDP PM üyesi Ferhat Encü, Kürt Dili Enstitüsü, MKM sanatçıları, MKM öğrencileri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Sanatçı Çiya, yıllardır bin bir zorlukla İstanbul'da sanat çalışmaları yaptıklarını, binlerce Kürdün dilini, sanatını, kültürünü MKM'de icra ettiğini söyledi. Çiya, "İstanbul'da binlerce Kürdün dilini, sanatını yaşatmasını istemiyorlar" dedi. Kültür binasını zorla ellerinden alındığını vurgulayan Çiya, aynı isimle farklı binada yollarına devam edeceklerini belirtti. Çiya, "Kültürel anlamda direnişimizi sürdüreceğiz. Her zaman her yerde dilimizi, kültürümüzü, sanatımızı yapmaya devam edeceğiz" diyerek, Kürt Dili ve kültürünü dünyanın her yerinde koruyacaklarını söyledi. 

"Neden bu haksızlık, neden bu haksızlıkla karşı karşıyayız" diye soran Hüda Kaya, kültür merkezinin18 yıldır ihaleleri kazandığını, kiralarını ödediğinin ancak kayyumcu, gaspçı, istismar eden, emeği yok sayan, çalan, hiçlestiren, vefa duygusu ve vicdanı yok eden bir zihniyetle karış karşıya olduğunun sonucu olarak Kürt kültür merkezinin zorla binasına el konulduğunu belirtti. 

Kaya, "Muhalefete, sesi olana, sözü olana yaşam hakkı dahi tanımamaktadır. Eğer siz muhalif iseniz konuşma hakkınız yok, muhalif iseniz sanat yapma hakkınız yok, muhalif iseniz müzik yapma, meslek edinme, çalışma, nefes alma hakkınız yok, ihalelere girme hakkıyla kazanma, kirasını ödeme karşılığında bile sizin bir mekanda tutuna bilme hakkınızın olmadığını işte burada bir kez daha gördük" diyen Kaya, iktidarı işaret ederek, tüm vakıfları, tarihî eserleri kendi yandaş cemaatlere, tarikatlara, gruplara bölüstürdügünü, peşkeş çektiğini söyledi. 

'MASKENİZİ DÜŞÜREN KONUŞMALAR YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

MKM'nin hakları olmasına rağmen, kiralarını ödemelerine ve ihaleyi kazanmalarına rağmen sanat icra eden bir topluluğun ellerindeki haklarının gasp edildiğini belirten Kaya, "Ve buradan çıkmak zorunda kalmışlardır. Çalan, çırpan, hakları yok eden bu zihniyet elbette ne yaparsa yapsın sizleri eleştiren, sizlerin maskenizi düşüren konuşmalar yapmaya devam edeceğiz. Sizlere karşı itirazımızı yükselten, toplumu bilinçlendiren müziğimizi,  sanatımızı yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Açıklama alkışlarla son buldu. 

Öne Çıkanlar