Mor Gabriel'in Diyanet'e devri yargıya taşınıyor

Mor Gabriel'in Diyanet'e devri yargıya taşınıyor
Mor Gabriel Manastırı Vakfı, Mardin'de Süryanilere ait kilise, manastır, mezarlık ve arazilerin Diyanet'e devredilmesi kararını yargıya taşıyor.

GÜNCEL - Mardin'de Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık ve arazinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine tepkiler sürüyor. Mor Gabriel Manastırı Vakfı, alınan karara karşı dava açmaya hazırlanıyor.

VALİLİK, VAKFIN TALEPLERİNE 'MÜMKÜN DEĞİL' YANITI VERDİ
Mahkemeye başvurma kararını ilgili kurumlara yaptıkları itirazların reddedilmesi üzerine aldıklarını söyleyen Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, "Valiliğe yaptığımız itirazlardan bu arazilerin, kliselerin ve manastırlar ile mazarlıkların kendi malımız olduğunu ve vakfa verilmesini istedik ama bir sonuç alamadık. Bunun mümkün olmadığını söylediler" dedi.

'DAVALAR AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Bölgede yapılan kadastro çalışmaları sırasında haberdar edilmediklerini de belirten Ergün, davacı olma kararı verdikleri yaşadıkları sıkıntılı süreci anlattı:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü ile de görüştük, onlar da böyle bir şey ile ilk kez karşılaştıklarını ve bize dosya hazırlayıp kendilerine göndermemizi istediler. Devir kararının iptali için İdare Mahkemesine karşı dava açmaya hazırlanıyoruz. Tapuların iptali için ise Asliye Hukuk Mahkemelerine davalar açtık ve yeni davalar açmaya devam edeceğiz."

Mor Gabriel Vakfı Başkanı Ergün, ilk tespitlerine göre aralarında Midyat'ta 3, Midyat Doğançay Köyü'nde 2, Midyat Bağlarbaşı Köyü'nde 1 kilisenin yanı sıra, Süryani cemaatine ait 20 parça arazinin devlet kurumlarına tahsisinin yapıldığını söyledi. 

'MÜLKİYET HAKKI İHLAL EDİLİYOR'
Kentin büyük şehir olmasının ardından köylerin tüzel kişiliğinin kaybolduğunu belirten Mardin Valiliği yetkilileri ise, ibadethane, cami, mescit, mezarlıklar gibi mülklerin bu nedenle hazineye devir edildiğini açıkladı. 

Mor Gabriel Manastırı Vakfı avukatlarınca hazırlanan dava dilekçelerinde, kadastro tespitlerinin gerçekleştiği dönemde, muhtelif nedenlerle fiili zemin üzerinde sağlıklı şekilde kadastro tespit çalışmalarının yapılmadığı kaydedilerek şu görüşler savunuldu:

"Bariz hata sonucu, müvekkil vakfın çok önemli ve bünyesinde bulundurduğu taşınmaz malların öncesinde Köy Tüzel Kişiliği, akabinde de Maliye Hazinesi adına tescil edilmiş olunması, müvekkil Vakfın Anayasa'mızın 35. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1 nolu protokolünün 1. maddesi ile korunan mülkiyet hakkının açık bir şekilde ihlaline neden olmuştur."  

HDP KONUYU  MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde yaşananlardan Başbakan’ın haberdar olup olmadığını, haberdar ise herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

ERDOĞAN SÖZ VERMİŞTİ
2013 yılındaki yerel seçimlerde, AKP'nin seçim vaadlerine ve "Demokrasi Paketi'ne konu olan Mor Gabriel Manastırı ve arazilerinin, Süryani Vakfına devredileceği bizzat dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

Öne Çıkanlar