Müslim Sarı: İş Bankası hisseleri hukukla düzenlenecek bir mesele değil

Müslim Sarı: İş Bankası hisseleri hukukla düzenlenecek bir mesele değil
CHP’nin yönetimindeki İş Bankası hisseleri için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘bir an önce getirin’ talimatı vermişti.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - İş Bankası eski yönetim kurulu üyesi Müslim Sarı, AKP iktidarının hazırlık yaptığı CHP’nin yönetimindeki İş Bankası hisseleri konusunda işin politik, ekonomik ve toplumsal boyutlarına dikkat çekerek, "Hukukla düzenlenecek bir mesele değil" dedi.

AKP iktidarının zaman zaman gündeme getirdiği CHP’nin yönetimdeki İş Bankası hisseleri konusunda yeni bir hazırlık yapıldığı belirtiliyor.

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, konu AKP MKYK’de gündeme geldi. Farklı görüşlerin dile getirildiği toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tekrar çalışın ve bir an önce getirin" talimatı verdi.  

CHP’nin hisseleri konusunda bir yasal düzenleme planlanıyor ve birkaç alternatif üzerinde duruluyor. Bunlardan birisi de CHP'nin yönetiminde bulunan hisselerin Hazine'ye bırakılması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2018’de yaptığı konuşmada, "İnşallah Meclis'ten çıkaracağız ve bu hissenin Türkiye Cumhuriyeti Hazinesine devrini sağlamış olacağız" demişti.

SARI: HUKUKLA DÜZENLENECEK BİR MESELE DEĞİL

Ancak İş Bankası eski yönetim kurulu üyesi Müslim Sarı, bunun mümkün olmadığını belirtiyor.

Artı Gerçek’e açıklama yapan Sarı, konu birkaç yıldır zaman zaman gündeme getirilse de bu kez iktidarın adımının daha ciddi göründüğünü belirtti.

"Ama bu mesele hukukla düzenlenecek bir mesele değil" diyen Sarı, Atatürk’ün vasiyetnamesinin söz konusu olduğuna işaret etti. Öte yandan, konunun ilk ve üst derece mahkemelerin gündemine daha önce de geldiğini ve reddedildiğini hatırlatarak, ekledi: "Hukuksal olarak da bağıtlanmış bir mesele."

POLİTİK BOYUTU: TEK ADAM ZİHNİYETİNİN GÖSTERGESİ

Konunun politik olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "CHP, Atatürk’ün vasiyetine bile sahip çıkamıyor" algısı yaratmaya çalıştığını söyleyen Sarı’ya göre, Cumhurbaşkanı’nın bir diğer hedefi de her alana olduğu gibi İş Bankası’na da ‘hâkim’ olmak. Sarı, bu durumu "tek adam zihniyetinin bir göstergesi" olarak yorumladı: "Bütün kurumlara ben kendi adamlarımı yerleştiririm,eşi dostu atarım. İş Bankası bundan niye azade olsun, CHP’ye bırakmam,psikolojisi var."

EKONOMİK BOYUTU: KAMU BANKASI GİBİ KULLANILACAK

Müslim Sarı, AKP’nin ekonomik hedeflerine dair ise şunları söyledi:

"Hükümetin yanlış ekonomi politikaları sebebiyle bütçe tam takır. Ciddi şekilde kaynağa ihtiyaç var. Böyle bir süreçte dünyanın en büyük 100 bankasından biri olan,Türkiye’nin en büyük özel bankası olan İş Bankası’nınolanaklarını kamu bankası gibi kullanma bakış açısı var."

İş Bankası’nın halka açık bir banka olduğunu ve yabancı sermayedarları bulunduğunu da hatırlatan Sarı, yapılacak düzenlemenin Türkiye’de yaptırım yapmak isteyen yabancı sermayeyi de etkileyeceği görüşünde. Ülkenin güvenilirliğinin zedeleyeceğini belirten Sarı, "Ben yaptım olduğu anlayışı ile yapıldığında ‘ben hukuku takmıyorum’demiş olursunuz. Ama mevcut normatif hukuk çerçevesinde bunu diyemiyor olması gerekir. Türkiye’nin itibarını çok ciddi şekilde sarsacaktır. Bu yaklaşımdan bir an önce vazgeçilmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

TOPLUMSAL BOYUTU: OLUMSUZ KARŞILANACAKTIR

Sarı, CHP’nin tutumu konusunda ise "CHP elbette parlamentoda mücadele edecektir. Yasa çıksa bile Anayasa Mahkemesi ve uluslararası hukuk dahilbir takım hukuk yollarına başvurulacaktır. Ama işin bir de toplumsal boyutu var; Cumhuriyetin kurucusunun vasiyetinin yok sayılması toplumda ciddi şekilde olumsuz karşılanacaktır" dedi.

Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın CHP’nin yönetimindeki hisselerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi önerisi için ise Sarı, "İpe sapa gelmez bir öneri" demekle yetindi.

İŞ BANKASI’NIN YAPISI

1924 yılında Ankara’da kurulan İş Bankası, halka açık bir şirket yapısına sahip. Bankanın hisseleri 3 ortağa ait. İş Bankası Munzam Sandık Vakfı’nın yüzde 40,12, Atatürk hisselerinin yüzde 28,09 payı bulunuyor. Halka açık payın oranı ise yüzde 31,79.

Atatürk'ün vasiyeti doğrultusunda hisselerin temsili CHP’de. CHP, bu hisselerin temettü gelirini Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na aktarıyor.

İş Bankası’nın yönetim kurulunda CHP’yi temsilen 3 kişi bulunuyor.

 

Öne Çıkanlar