NASA asteroidle çarpışması planlanan uzay aracını fırlattı

NASA asteroidle çarpışması planlanan uzay aracını fırlattı
Dimorphos asteroidinin yer aldığı Didymos sisteminin, Dünya’ya 11 milyon kilometre yakınlardayken Eylül 2022’de çarpışması bekleniyor.

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Dünya’ya tehlike arz eden asteroidlerin yörüngesini değiştirmek için kullanılabilecek teknolojiyi test eden DART misyonu kapsamında uzaya bir araç fırlattı.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre, SpaceX Falcon 9 roketiyle Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Gücü Üssü'nden fırlatılan uzay aracının, Dünya için bir tehlike oluşturmayan Dimorphos adlı asteroide çarpması planlanıyor. Fırlatma aracından ayrıldıktan sonra uzay aracının, Dimorphos’un yer aldığı Didymos sisteminin Dünya’ya 11 milyon kilometre yakınlardayken Eylül 2022’de çarpışması bekleniyor.

DART MİSYONU NEDİR?

DART (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) misyonu, tehlike arz eden bir asteroidin Dünya’ya çarpmasını önlemeye yönelik bir ‘gezegen savunması’na dayalı bir teknoloji testidir. DART’ın, uzayda bir asteroidin hareketini değiştirmek için ‘kinetik çarpma’ tekniğinin ilk denemesi olacağı ifade edildi.

NASA: GELECEK İÇİN MÜKEMMEL BİR TEST OLACAK

NASA’nın görevle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu asteroid sistemi, bir uzay aracını kasıtlı olarak bir asteroide çarpmanın, gelecekte Dünya'yı tehdit eden bir asteroidin keşfedilmesi durumunda rotasını değiştirmenin etkili bir yolu olup olmadığını görmek için mükemmel bir test alanıdır" denildi. (DHA)

Öne Çıkanlar