NATO, Rusya'ya misyonların karşılıklı olarak yeniden açılmasını önerdi

NATO, Rusya'ya misyonların karşılıklı olarak yeniden açılmasını önerdi
NATO karargahındaki toplantıda, Moskova ve Brüksel'deki misyonlarla ilgili teklifte bulunulduğu açıklandı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Çatışmaya bir son vermenin zamanı geldi" dedi.

NATO-Rusya Konseyi, Ukrayna ve "Avrupa'daki güvenlik garantileri" gündemleriyle 2019'dan beri ilk kez toplandı.

Brüksel'deki NATO karargahında yapılan toplantıya, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık etti. Toplantıya, Rusya adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin katıldı.

NATO müttefiklerinin Brüksel'deki daimi temsilcilerinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman da toplantıda yer aldı.

Toplantıda, Ukrayna sınırında 100 bin civarında Rus askerinin konuşlandırılmasıyla artan gerginlik ve Rusya'nın ABD ve NATO'ya sunduğu Avrupa'daki güvenlik garantileri gibi konular görüşüldü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun Moskova ve Brüksel'deki misyonların karşılıklı olarak yeniden açılmasını teklif ettiğini ve Rus tarafının buna henüz yanıt vermediğini belirtti.

STOLTENBERG: TEKLİF DİKKATE ALINDI

Brüksel'de 2 yıl aradan sonra toplanan Rusya-NATO Konseyi'nin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak'ın Moskova'daki temsilciliğini, Rusya'nın da NATO misyonunu yeniden açmaya hazır olduğunu söylemişti.

Rus Dışişleri'nden gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine yapılan açıklamada, "Bu, İttifak'ın teklifiydi. Dikkate alındı. Ancak Rus tarafı, henüz bir yanıt vermedi" dendi.

NATO'nun Moskova ile diyaloğa ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Stoltenberg, "Bugün ayrıca diyaloğa inandığımız için Moskova'daki NATO temsilciliğini ve Rusya'nın NATO misyonunu yeniden açmaya, restore etmeye hazır olduğumuzu açıkça belirttik. Bu ofislerin verimli bir diyalog yürütebileceğimiz altyapının bir parçası olduğuna inanıyoruz. Farklılıklarımızı aşmak kolay olmayacak ama bu, tüm NATO Müttefikleri ve Rusya'nın aynı masanın etrafında oturup diyalog kurduğunun olumlu bir işareti" dedi.

'AÇIK KAPI POLİTİKASINA' VURGU

Stoltenberg, Rusya’nın NATO’dan yeni üyeler almayı durdurması ve Avrupa’nın doğusundaki birliklerini geri çekme talebinde bulunduğunu ifade ederek, NATO’nun ‘Açık Kapı Politikası’ uyguladığını vurguladı. "Müttefikler, NATO'nun ‘Açık Kapı Politikasını’ ve her ulusun kendi güvenlik anlaşmalarını seçme hakkını yeniden ifade etti" diyen Stoltenberg şöyle devam etti:

"Müttefikler, ittifakın doğusundaki birliklerin varlığı da dahil olmak üzere, birbirlerini koruma ve savunmaktan vazgeçmeyeceğini açıkça belirttiler. Aynı zamanda, hem Rusya hem de Müttefikler diyaloğu sürdürme ve gelecek toplantıların ihtiyacını dile getirdiler. NATO müttefikleri, daha detaylı görüşmeler yapmak için Rusya ile tekrar görüşmeye hazır."

ZELENSKİY'DEN MESAJ

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Cenevre’de gerçekleştirilen ABD-Rusya stratejik istikrar diyaloğunun sonuçlarını ve NATO-Rusya Konseyi toplantısı öncesinde Rusya’ya karşı atılacak adımları görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbass krizini sona erdirmek için kalıcı olarak anlaşmanın vaktinin geldiğini belirterek, kendisiyle birlikte Rus, Fransız ve Alman liderlerin katılacağı bir sonraki Normandiya Formatı zirvesinde bu kapsamda gerekli kararları almaya hazır olduğunu açıkladı.

Euronews’in haberine göre, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Zelenskiy, "Çatışmaya bir son vermenin zamanı geldi ve biz dört ülkenin liderinin düzenleyeceği yeni zirve sırasında bu konuda gerekli kararları almaya hazırız" dedi.

Öne Çıkanlar