NYT: Korona hastalarında böbrek yetmezliğinde beklenmedik bir artış var

NYT: Korona hastalarında böbrek yetmezliğinde beklenmedik bir artış var
New York Times, ABD'li doktorların sınırlı sayıdaki diyaliz makinelerinin hangi hasta için kullanılması konusunda 'ölüm kalım hesabı' yapmak zorunda kaldıklarını yazdı.

ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, suni solunum cihazlarının yanı sıra, böbrek yetmezliği için gerekli diyaliz makinelerine de ihtiyacı arttırdı. New York Times gazetesi, yoğum bakım ünitelerinde koronavirüs tedavisi gören hastalarda böbrek yetmezliğinde de beklenmedik bir artış kaydedildiğini yazdı.

Doktorların Covid-19 hastalarının çoğunda böbrek yetmezliğiyle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulunduğu belirtilen haberde, diyaliz makinelerine de ihtiyacın arttığı ifade edildi. 

‘CİHAZLARIN KULLANILMASINDA ÖLÜM KALIM HESABI YAPILIYOR’

Doktorların Covid-19'un bazı hastalarda böbrek yetmezliğine neden olduğuna işaret ettiği belirtilen haberde, sınırlı sayıdaki diyaliz makinelerinin hangi hasta için kullanılması konusunda ''ölüm kalım hesabı'' yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekildi.

Virüsün böbrekleri hedef alıp almadığına dair henüz net bir bilginin bulunmadığı ifade edilen haberde, koronavirüsün neden olduğu böbrek hasarının kalıcı olup olmadığının da bilinmediği kaydedildi.

Haberde görüşüne yer verilen Yale Üniversitesi Nefroloji Uzmanı Doktor Alan Kliger, nefroloji uzmanlarının yoğun bakım ünitelerindeki Covid-19 hastalarının yüzde 20 ila 40'ında böbrek yetmezliğine rastlandığı tahmininde bulunduklarını  ifade etti. Kliger, hastanelerdeki diyaliz makinesi kaynaklarının hızla tükendiğini belirtti.

‘BÖBREK YETMEZLİĞİ KİMSENİN DİKKATİNİ ÇEKMEDİ’

New York Üniversitesi Langone Tp Merkezi'nde görevli Doktor David Charytan da ''Herkes bunun bir solunum yolu hastalığı olduğunu düşündü. Böbrek yetmezliği kimsenin dikkatini çekmedi'' değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, organ hasarının böbrek hücrelerini enfekte eden virüs nedeniyle oluştuğunun ya da Covid-19 hastalığının ikincil bir etkisinin görüldüğünün ve virüs bulaşan kişilerde kan pıhtısı oluşma eğiliminin arttığının henüz bilinmediğine işaret edildi.

NE OLMUŞTU?

Dünya genelindeki sağlıkçılar, son günlerde koronanın başka rahatsızlıklara neden olduğuna dair veriler açıklamıştı.

Covid-19’un karaciğer, böbrek, bağırsak, beyin, göz, burun, kalp ve damarlar da ölümcül koronavirüsün zarar verdiği organlar arasında yer aldığı belirtiliyor. Salgının ilk çıktığı Çin’in Wuhan kentinden yapılan bir araştırmada, 85 hastanın %27'sinde böbrek yetmezliği tespit edildi. Yine Wuhan'da ve yakınlarında 200'e yakın hasta üzerinde yapılan araştırmada %59'unun idrarında protein ve kan bulundu ki bu da böbrek yetmezliğine işaret ediyor.

Yine Wuhan’da hastaneye kaldırılan 416 hastanın %20'sinde kalp hasarı görüldü. Wuhan'da yapılan bir başka araştırmada, 138 hastanın %44'ünde ritm bozukluğu tespit edildi.

Hollanda'daki 138 Covid-19 hastasında yapılan araştırma %38'inde anormal kan pıhtılaşmasını ortaya çıkardı. Eğer Covid-19 kan damarlarına saldırıyorsa, bu durumda diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının neden daha fazla etkilendiği saptanmış olabilir çünkü bu hastalıklar da öncesinde damarlara zarar vermiş oluyor. Bununla birlikte bilim insanları hâlâ virüsün neden kardiyovasküler zarar verdiğini tam anlamıyla tespit edebilmiş değil.

Covid-19 hastalarında beyin ve merkezi sinir sistemi hastalıkları belirtileri de tespit ediliyor. Japonya'da bir menenjit olan bir hastanın beyin omuriliği sıvısında koronavirüs tespit edildi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de bir hasta belirti göstermemesine rağmen sırt ağrısıyla gittiği hastanede tomografi sonucunda koronavirüs olduğu saptanmıştı.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar