Okul müdürlerine ‘Kuran ayetli’ mesaj: Öğretmenlerin ek derslerinden kesinti yapın

Okul müdürlerine ‘Kuran ayetli’ mesaj: Öğretmenlerin ek derslerinden kesinti yapın
İlçe eğitim müdürlüklerinin okul müdürlerine gönderdiği ‘Kuran ayeti’ referanslı mesajda personel maaşlarının ödenmesi için öğretmenlerin ek ders ücretlerinden kesinti yapılması istendi.

Rıfat DOĞAN 

ARTI GERÇEK - İstanbul’da okul müdürlerine Whatsap üzerinden mesaj gönderen ilçe eğitim müdürlükleri, Kuran ayetlerine atıf yaparak personel gideri için öğretmenlerin ek ders ücretlerinden kesinti yapılmasın istedi. 

Okul müdürlüklerine Whatsap üzerinden gönderilen söz konusu mesajda "Okullarımız kapalı olduğu için okul aile birliklerimiz kantin vb. gelirlerden mahrum. Özellikle okul aile birliği üzerinden çalıştırılan personelin bu zor zamanlarda işten çıkartılmaması ve maaşlarının ödenmesi noktasında bazı okullarımızda okul idaresinin koordinesinde öğretmenlerin ek derslerinden bir miktar vererek okul aile birliği üzerinden çalıştırılan personelin maaşları ödeniyor. Çok güzel ve anlamlı bir uygulama olduğuna inanıyoruz" dendi. 

‘PERSONEL MAAŞI ÖĞRETMENLERİN EK DERS ÜCRETLERİNDEN YAPILACAK KESİNTİYLE ÖDENECEK’

Bu uygulamanın İstanbul’daki bütün okullara yayılmak istendiği kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: 

"Zorlama olmadan bizler de örnek olmak suretiyle okullarımıza duyuralım, bu çalışmaya başlayan veya başlama düşüncesi olan okullarımızın sayısını öğrenebilir isek bunu bir il çalışması haline getirip sosyal medya üzerinden de "öğretmenler ek dersleri ile çalışan personelin yanında" gibi bir başlıkla duyurmak istiyoruz."

MESAJDA KURAN AYETİ ÖRNEK VERİLDİ, NAFAKA İSTENDİ

Mesajda bu çalışmanın yapılması için Kuran’daki 300’e yakın ayet örnek gösteren ilçe eğitim müdürlükleri "Evet sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek düsturunu çok iyi biliyoruz, ama teşviğin de önemli olduğunu düşünüyoruz. Zira Kuran Kerim’de 300’e yakın ayette infak (nafaka vererek bir kimsenin geçimini sağlama) konusu özel olarak işlenmekte. Ayrıca öyle zamanlarda yaşıyoruz ki kıymetli bir büyüğümüz "sabah namazına kalktığınız zaman artık ışıklarınızı yakın, zaman böyle zaman, farz ibadette riya olmaz" derdi" dedi. 

ÖĞRETMENLERDEN KESİNTİ YAPILACAK SOSYAL MEDYADA ŞOV YAPILACAK

Mesajda çalışma için sosyal medya üzerinden çalışma yürütüleceği belirtildi:
"Affınıza sığınarak son cümleleri yazmak zorunda kaldım. ‘Adalar ilçesi, toplam kurum sayısı 35, katılan kurum sayısı 34’ gibi bir dönüş yapabilirseniz dediğim gibi bunu sosyal medya üzerinden bir başlıkla bütün Türkiye’ye yaymak için özel bir çalışma yürüteceğiz. Çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim."

EĞİTİM SEN’DEN KURAN AYETLİ MESAJA TEPKİ

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Yönetim Kurulu konuya ilişkin bir açıklama yaparak "İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden gönderilen ve öğretmenlere iletilen WhatsApp mesaj zincirlerinden anlaşıldığı kadarıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bürokratları, kendilerine bağlı okullarda Okul Aile Birlikleri aracılığıyla çalıştırdıkları görevliler için öğretmenlerin ücretlerinden kesilmek üzere para istemektedirler" dedi.  

Açıklamasında "Milli Eğitim Müdürlükleri bunu da Kuran ayetiyle duyurmaktadırlar. Gönderilen mesajlarda bir yandan "sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek" denilmekte, öte yandan öğretmenlerin ücretlerinden kesilecek paraları "il çalışması" adı altında sosyal medyada yayınlanmasının hedeflendiği söylenmektedir. Nereden bakılırsa bakılsın bu, baştan sona tutarsızlık ve samimiyetsizlikle dolu bir tutumdur" ifadeleriyle tepki gösteren Eğitim Sen, şu ifadelere yer verdi: 

"İl ve İlçe Milli eğitim yöneticileri akılları sıra önce öğretmenlerin ücretlerinden Kuran ayetleriyle duyuru yaparak para kesecekler, sonra da bunu "il çalışması" adıyla kendi reklamlarına çevirecekler. Daha düne kadar güvencesiz olarak personel çalıştırarak emek sömürüsü yaratarak çarkın parçası olanlar bugün de öğretmenlerin dayanışma duygusuna gösterdiği hassasiyeti sömürmeye çalışmaktadırlar. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki çözüm merciinde olanların, öğretmenlerin ücretleri üzerinden kendilerinin yaşattıkları mağduriyetleri gizlemeye çalışmak istemeleri kabul edilebilir bir şey değildir. İl ve İlçe Milli Eğitim yöneticileri ya çözüm merciinde olduklarını hatırlayarak bunun gereği olan kalıcı ve adaletli çözümler için çaba harcamalı, ya da bunu yapamıyorlarsa oturdukları koltukları tek etmelidirler."

 

Öne Çıkanlar