ORÇEV: Hedefimiz madeni Ordu’dan göndermek

ORÇEV: Hedefimiz madeni Ordu’dan göndermek
Ordu’da altın madeninin kapasite arttırma talebinin ortak iradeyle engellediklerini belirten ORÇEV Başkanı Gönül ‘Tarım arazilerimizi, ormanlarımızı, sularımızı da kurtaracağız’ dedi.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik’in kapasite arttırımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yaptığı başvuru kabul edilmedi. Şirketin bakanlığa sunduğu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu dün görüşen İzleme Denetleme Komisyonu (İDK) şirketin talebini reddetti.

‘2013’TEN BERİ MÜCADELE EDİYORUZ, SONUÇ ALDIK’

Konuya ilişkin konuşan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, siyanürle altın ayrıştırma girişimine karşı 2013 yılından beri mücadele ettiklerini söyledi. Şirketin birinci bölümdeki çalışmalarını bitirdiğini vurgulayan Gönül, "Ancak ağaç kesimi ve sondaj çalışmalarını sürdürüyordu. Bu arada 2019 yılında başlattığı kapasite artırımı ÇED başvurusu da vardı. Hem şirketin usulsüz çalışmalarına hem de ÇED sürecine derneğimizin de içinde olduğu kamuoyu tepkilerini gösterdi. Sonuç alındı. Şirketin kapasite artırımı engellendi. Ancak her şey bitmiş değil. Şirketin tasını tarağını toplayıp Fatsa’yı terk etmesi de sağlanmalıdır" dedi.

‘ORTAK İRADEYLE BAŞARDIK’

Ankara’daki ÇED toplantısında kentte bulunan ekoloji örgütleriyle ortaklaştıklarını belirten Gönül, devamında şunları kaydetti:

"Başarı hepimizin. Dernekler önde olsa da milletvekilleri, partiler, odalar, dernekler ve tek tek bireyler ortak iradeyle hareket etti ve başardık. Özellik maddi destekler yanında ÇED toplantısına sunulmak üzere Altınordu, Fatsa ve Ünye’den 50’den fazla kuruluşun maden işletmesini istemediklerini resmi yazılarıyla iletmelerinin önemi çok büyüktü. Komisyon Ordu’da oluşan ortak iradeyi gördü."

‘TARIM ARAZİLERİMİZİ, ORMANLARIMIZI, SULARIMIZI KURTARACAĞIZ’

"Ayrıca ÇED dosyasındaki olumsuzlukların ortaya çıkarılması sonucu belirledi ve ÇED onay alamadı. Bu başarıda emeği geçen her kuruluşu ve kişiyi kutluyoruz. İş bitmedi. Bu birliktelikle ilimizdeki diğer girişimler de engellenecek ve tarım arazilerimiz, ormanlarımız, sularımız yani geleceğimiz kurtulacaktır."

 

Öne Çıkanlar