Paris cinayetinin soruşturması yeniden açıldı

Paris cinayetinin soruşturması yeniden açıldı
AFP’nin soruşturma ekibine dayandırdığı haberine göre, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ailelerinin başvurusu üzerine soruşturma yeniden açıldı.

GÜNCEL - Türkiye'de çözüm sürecinin başlamasının hemen ardından, 9 Ocak 2013’te Paris'te öldürülen 3 Kürt kadınının ailelerinin, katil zanlısı Ömer Güney’in şüpheli ölümü nedeniyle kapanan soruşturmanın devamı için yaptığı başvuru sonrasında soruşturmanın yeniden açıldığı iddia edildi.

Fransız haber ajansı AFP’nin soruşturma ekibine dayandırdığı iddiasına göre, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ailelerinin başvurusu üzerine Paris cinayetine ilişkin yeni bir soruşturma açıldı.

Soruşturmanın Anti-Terör Savcılığı tarafından açıldığının belirtildiği haberde, soruşturmayı yürütmesi için Terörle Mücadele Alt Birimi SDAT’ın görevlendirildiği kaydedildi.

AFP, ailelerin avukatı Antoine Comte’nin görüşlerini de paylaşırken, Comte, "yeniden soruşturma açılması kararının ‘aileler için büyük bir teselli’ olduğunu" söyledi.

AİLELER SORUŞTURMANIN YENİDEN AÇILMASI İÇİN BAŞVURMUŞTU

Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez başlarına sıkılan üçer kurşunla öldürülmüşlerdi.

Katil zanlısı Ömer Güney, davanın başlamasından bir kaç hafta önce, 17 Aralık 2016'da cezaevinde ölmüştü.

Güney'in daha önce duruşmaları sürekli erteleniyordu. Davanın 23 Ocak tarihinde Paris Ceza Mahkemesi'nde başlamasından hemen önce Güney'in şüpheli ölümünün ardından dava fiili olarak kapatılmıştı.

Ömer Güney, tutuklu tek zanlı olsa da soruşturmacılar, Türk istihbarat teşkilatı MİT'in bu infazlarda rol aldığını belgelendirmişti. Dava dosyasında, kimin emri verdiğine ilişkin tespit yapılmamıştı ancak tüm izler Ankara'ya götürüyordu.

Soruşturmanın siyasi çıkarlar uğruna üstünün örtüldüğünü belirten aileler harekete geçmiş ve Şubat ayında soruşturmanın tekrar açılması için başvuruda bulunmuşlardı.

Öne Çıkanlar