'Pedromida Kaya Kilisesi, ikinci Sümela olabilir'

'Pedromida Kaya Kilisesi, ikinci Sümela olabilir'
Pedromida Kaya Kilisesi’nin ilgisiz ve sahipsiz bırakılmasına ilişkin şikayetlerini dile getiren CHP'li Kaya, 'Burası Trabzon’un ikinci Sümelası olabilir' dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi’ne bağlı Çamlık Mahallesi’nde bulunan Pedromida Kaya Kilisesi’nin ilgisizlik ve sahipsizlik nedeniyle yok edildiğine dikkat çekerek, "Pedromida Kilisesi için ivedilikle bir heyet görevlendirilmeli ve restorasyon çalışması başlatılarak burası bir an önce Trabzon turizmine kazandırılmalıdır. Burası Trabzon’un ikinci Sümelası olabilir" dedi.

Kaya, incelemelerde bulunmak üzere Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi’ne bağlı Çamlık Mahallesi’nde bulunan Pedromida Kaya Kilisesi’ne gitti. Kilisenin ilgisiz ve sahipsiz bırakılarak yok edildiğine dikkat çeken Ahmet Kaya, "Biz bu insanlık mirasını sahipsiz bırakmışız. Buradan Kültür ve Turizm Bakanına, Trabzon Valisine ve Trabzon İl Kültür Müdürüne sesleniyorum. Pedromida Kilisesi için ivedilikle bir heyet görevlendirilmeli ve restorasyon çalışması başlatılarak burası bir an önce Trabzon turizmine kazandırılmalıdır" dedi.

'KAZI YAPILIRSA YENİ TARİHİ ESERLER ÇIKABİLİR'

Yapının kaderine terk edilmiş bir vaziyette olduğunu belirten Kaya şunları söyledi:

"150-200 metre yukarı çıktık ve gördük ki burası bir restorasyon çalışmasıyla, Trabzon’un ikinci Sümelası olabilir. Kazı yapılırsa birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkması potansiyeli var. Bu kilisenin yolu dahi yok, bakımsızlık içinde, buranın gün yüzüne çıkarılması ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesini istiyoruz. Kayalar oyularak içine kilise yapılmış, yanından akan bir ırmak var. Böyle güzel bir doğa harikasını, böylesine bir kültürel mirası kimse görmüyor mu?"

Öne Çıkanlar