Pentagon sözcüsü McNulty: Suriye'deki tek görevimiz IŞİD'in kalıcı yenilgisidir

Pentagon sözcüsü McNulty: Suriye'deki tek görevimiz IŞİD'in kalıcı yenilgisidir
Pentagon Sözcüsü Jessica McNulty, Suriye'de Amerikan kuvvetlerinin DSG ile çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Fotoğraf: AFP

DSG ile birlikte çalışan yaklaşık 900 ABD askerinin Suriye ve Rojava’da kaldığını söyleyen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jessica McNulty, "Suriye'deki tek görevimiz IŞİD'in kalıcı yenilgisidir" ifadelerini kullandı. McNulty, ABD'nin sözlerine tamamen bağlı olduğunu ve Rojava’a ile Suriye'nin güneydoğusundaki al-Tanf Garnizonu civarında askeri varlığını sürdüreceğinin de altını çizdi.

Amerikan Defansee One'den Tara Copp'un haberine göre; Kürt müttefiklerin ABD birliklerinin Suriye'deki varlığı konusunda endişelerinin devam ettiği belirtildi. Ayrıca, Washington’un Türkiye'yi kontrol altında tutma isteği konusundaki belirsizliğin de Kürt müttefiklerin "Esad’dan daha tehlikeli gördükleri Ankara’yı cesaretlendirdiği" ifade edildi.

ABD’nin 2014 yılında IŞİD'e karşı savaşta Kürtlerle müttefik olduğu, ertesi yıl da Demokratik Suriye Güçlerinin oluşturulmasına yardım ederek IŞİD’i "Suriye’nin kuzeydoğusundan söktüğü" belirtildi.

Ancak Donald Trump’ın 2019'da ABD birliklerinin çoğunu aniden geri çekme kararı alması ile Türk kuvvetlerinin sınırı geçerek düzenlediği operasyon nedeniyle DSG'nin Esad’a doğru kaymaya zorlandığına dikkat çekilen haberde bugün hala DSG’nin kontrolündeki cezaevlerinde 11 binden fazla IŞİD savaşçısı bulunduğu; binlerce IŞİD'li kadın ve çocuğun da kamplarında tutulduğu hatırlatıldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jessica McNulty, hala, DSG ile birlikte çalışan yaklaşık 900 ABD askerinin Suriye ve Rojava’da kaldığını söyledi. "Suriye'deki tek görevimiz IŞİD'in kalıcı yenilgisidir" diyen McNulty, ABD'nin sözlerine tamamen bağlı olduğunu ve Rojava’a ile Suriye'nin güneydoğusundaki al-Tanf Garnizonu civarında askeri varlığını sürdüreceğini belirtti. McNulty, "ABD liderliğindeki IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon, Demokratik Suriye Güçleri başta olmak üzere diğer yerel ortaklarla çalışmaya devam ediyor" dedi.

ABD Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi Ortadoğu Programı'ndan Natasha Hall de, ABD güçlerinin varlığının IŞİD'i hedef almaktan çok daha fazlasını yaptığını söyledi. Bunun "Türkiye'nin daha ileri gitmesini engellemekle ilgili" olduğunu dile getiren Hall, "ABD güçleri geri çekilirse, Türkiye muhtemelen ilerleyecek ve DSG'yi Esad ile olumsuz bir siyasi uzlaşma aramaya zorlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eşbaşkanı İlham Ahmed’in Washington’daki temaslarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceklerine dair taahhütte bulunduğu şeklindeki sözlerine de yer verildi.

ABD’nin uluslarası güvenlik konularından sorumlu savunma sekreteri yardımcısı Mara Karlin’in geçtiğimiz Çarşamba günü Ortadoğu Enstitüsü’ndeki etkinlikte yaptığı açıklamalar hatırlatıldı.

Karlin, ABD'nin Irak’ta "sadece IŞİD'e odaklanmayan daha bütün bir hükümet yaklaşımı" sergilediğini söylemiş, Suriye için koalisyonun orada IŞİD'i izlemeye devam etmesinin "anahtar" olacağını kaydetmişti. Ancak Karlin, Rojava ve Suriye’de ne gibi bir değişim yaşanacağına değinmedi. Natasha Hall, bu durumda hiç kimsenin ABD'nin bölgede ne kadar süre kalacağı konusunda net olmadığına dikkat çekti.

Öne Çıkanlar