Polis taradı, Valilik 'lastiklere ateş açıldı' dedi

Polis taradı, Valilik 'lastiklere ateş açıldı' dedi
Diyarbakır Valiliği, Ergani’de polisler tarafından aracı taranarak öldürülen Abdullah Arat hakkında polislerin aracın lastiklerine ateş açtığını iddia etti.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesindeki özel harekat kontrol noktasında, 'dur' ihtarına uymadığı iddiasıyla uzun namlulu silahlarla yaylım ateşi açılan araçta, 25 yaşındaki sürücü Abdullah Arat hayatını kaybetmişti.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, polislerin aracın lastiğine ateş açtığını iddia etti:

 "Ergani İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılmakta olan sabit uygulama esnasında, uygulama noktasına gelen bir aracın kontrol noktasında durmayarak kaçması üzerine, aracı takip etmeye başlayan görevli polis memurlarınca ikaz etmek ve durdurmak amacıyla, aracın lastiklerine doğru ateş açılmıştır. Yaşanan takip sonucunda Ergani Devlet Hastanesi acil servisi girişinde durdurulan araçta yapılan kontrolde, ön koltukta oturan A.A. adlı şahsın yaralandığı tespit edilmiştir. Yaralı şahıs hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili olarak Ergani Kaymakamlığınca ve Ergani Cumhuriyet Başsavcılığınca adli ve idari tahkikat başlatılmıştır."

DİYARBAKIR BAROSU: ETKİN SORUŞTURMA YAPILMALI

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ise olaya ilişkin resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu tür olaylarla ilgili yaşanan cezasızlık politikasına dikkat çekerek, "Durdurulacak olan ve dolayısıyla ateş edilecek olan araçtır, içindeki yurttaş değildir" dedi. 

Cezasızlık politikasının aynı olayların tekrardan yaşanmasına neden olduğunu belirten Aydın paylaşımında; "Polisin orantısız güç kullanımı sonucu meydana gelen ölümlere ilişkin olarak etkin bir soruşturma yürütülememesi, yani cezasızlık politikası, bu tür olayların tekrarlanmasına neden olmaktadır. Soruşturma başlatılmış ise ilk yapılması gerekenler polisin açığa alınması, silahına el konulması, olay yerini gören mobese ve diğer kamera görüntülerine el konulması ve soruşturmanın başka bir birim tarafından yürütülmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verdi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar