Prens William: Gezegeni kurtarmak uzaya gitemekten daha önce gelmeli

Prens William: Gezegeni kurtarmak uzaya gitemekten daha önce gelmeli
Kendisinin finanse ettiği çevre ödülleri Earthshot Ödülleri öncesi konuşan tahtın 2. varisi, iklim krizini çözmek yerine uzay turizmi yarışına girişilmesini eleştirdi.

Pandemi döneminde servetlerini üst üste katlayan en zenginler konumundaki teknoloji devleri uzay turizmi işini ilerletirken, Prens William, "Dünya'yı kurtarmak uzay turizminden önce gelmeli" şeklinde duruma tepkisini gösterdi.

Yeryüzündeki iklim krizine atıf yapan Cambridge Dükü, girişimcilerin uzay turizminden önce Dünya'yı kurtarmakla uğraşması gerektiğini söyleyerek "Büyük zihinler bu gezegeni onarma çabasına odaklanmalı, bundan sonra gidip yaşanılacak yeri bulma çabasına değil" dedi.
Kendisi tarafından finanse edilip 'tarihteki en prestijli küresel çevre ödülü' diye nitelenen Ürdün Kraliçesi Rania, aktris Cate Blanchett, doğabilimci David Attenborough ve şarkıcı Shakira‘dan oluşan jüri tarafından 5 kişiye dağıtılacak her biri 1 milyon sterlinlik Earthshot Ödülleri'nin açıklanması öncesi BBC'nin Newscast programına konuşan Prens William, 'gelecekleri temelden tehdit altındaki genç kuşaklardaki iklim felaketi endişesine' dikkat çekti. "Son derece sinir bozucu ve kaygı yaratıcı" diye ekledi.

'Earthshot', 1960'larda ABD'nin Ay'a ilk insanı göndererek hedefine ulaştırdığı uzay çalışmalarında kullandığı 'Moonshot' sloganına gönderme yapıyor.

Birleşik Krallık tahtı için babası Galler Prensi Charles'dan sonra ikinci sırada yer alan William, 'yeryüzünün geleceği için çözümler düşünmek yerine gezegenden vazgeçip uzay yollarına düşmemek gerektiğini' söyledi.

BBC'ye 'uzaya gitmekle hiç ilgilenmediğini' aktaran Prens William, 'uzay seferlerinin neden olduğu muazzam karbon salımının temel bir sorun olduğuna' dikkat çekti.

3 çocuk babası William, yetişkinlere, 'içlerindeki çocukla temas kurmaları ve açık havada olmanın kendilerine ne çok şey ifade ettiğini hatırlayıp gelecek nesilleri nelerden mahrum ettiklerini düşünmeleri' çağrısını yaptı.

Kraliçe'nin bu yıl ölen eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, onun oğlu ve kendi babası Prens Charles'ın iklim değişikliğiyle ilgili ilk uyarıları yapanlar olduğunda tepki çektiklerini hatırlatan William, kendi oğlu George '30 yıl sonra hala gezegeni kurtarmaktan söz ederse bunun tam bir felaket olacağını' dile getirdi.

Öne Çıkanlar