'Rıza Bey Apartmanı çocuk parkı olsun'

'Rıza Bey Apartmanı çocuk parkı olsun'
Çocuklarını kaybeden aileler ile 92 STÖ, İzmir depreminde birçok çocuğun yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı’nın çocuk parkı olmasını istedi.

İzmir depreminde çocuklarını kaybeden aileler ile 92 Sivil Toplum Örgütü (STÖ), depremde yıkılan ve birçok çocuğun yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı’nda yeniden inşaat yapımına karşı çıkarak, çocuk parkı olması için açıklama yaptı.

Bayraklı ilçesi Rıza Bey Apartmanı inşaat alanı yakınında yapılan açıklamaya aileler ve STÖ temsilcileri katılırken, burada yaşamını yitiren çocukların fotoğrafları taşındı. "Rızabey park olsun, çocuklarını unutma İzmir" pankartının açıldığı açıklamaya katılan çocuklar ise "Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın anıları hayat bulsun", "Biz çocukların hayalleri siz büyüklerin vicdanları beton yığınlarının altında kalmasın", "Verilen sözler tutulsun" dövizlerini taşıdı.

27 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Aileler adına açıklamayı yapan Emine Yücel, 30 Ekim 2020'de yaşanan İzmir depreminde 118 kişinin yaşamını yitirdiğini, binlerce insanın yaralandığını belirterek, depremde 27 çocuğun hayatını kaybettiğini anımsattı.

RIZA BEY APARTMANI’NIN HİKAYESİ

Rıza Bey Apartmanı’nın herkesin bilmesi gereken bir hikâyesi olduğunu belirten Yücel, 2005 yılında apartmandaki çökme riskinin tespit edildiğini, ancak buna rağmen her hangi bir önlem ve uyarının yapılmadığını söyledi. 2012 yılında da aynı riskle yapılan başvurular hakkında hazırlanan raporun kendileriyle paylaşılmadığı gibi yine her hangi bir işlem yapılmadığını yineleyen Yücel, "Bu konuda sormamıza rağmen, gizlenerek bilgi verilmedi. Depremden sonra öğrendiğimiz bu gerçekleri, herkesin bilmesini istiyoruz" dedi.

BİNLERCE KİŞİ İMZA VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Rıza Bey Apartmanı'nın hak sahiplerin hakları korunarak, deprem farkındalık alanı olarak düzenleneceği sözünün verildiğini ancak buna rağmen inşaatın başlatıldığını hatırlattı. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile görüştüklerini söyleyen Yücel, Varank’ın kendilerine binanın yapılacağını, önünde ise anıt yapılacağı bilgisini verdiğini, "Neden böyle bir değişiklik yapıldığını sorduğumuzda; 31 kat maliki evini yerinde istiyor, sadece siz burada park istiyorsunuz denildi. Oysa park için yakınlarını kaybeden aileler başta olmak üzere binlerce İzmirli imza verdi" diye konuştu.

‘İHMALLERİN ÜSTÜ KAPATILIYOR’

Yücel, binan tekrardan yapılarak, önündeki kaldırıma anıt yapılmasının rantın, ihmalin ve vurdumduymazlığın ödüllendirilmesi olduğunu söyleyerek, "Burada yapılan inşaatla hataların, ihmallerin ve suçların üzeri kapatılmak istenmektedir. Rıza Bey İzmir’in Kent hafızasıdır. Deprem değil, rant hırsı ve binalar öldürür gerçeğinin yaşandığı alandır. Kimsenin, çocuklarını elleri ile toprağa vermiş ailelerin duygularıyla oynamaya hakkı yok. Rıza Bey alanının söz verildiği gibi; deprem farkındalık alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz" diye belirtti.

‘ANILAR RANTA TERCİH EDİLDİ’

Ardından 92 STÖ adına açıklamayı yapan Veli Karakurt da, verilen kararın ranta tercih edildiğini belirterek, "Bu karar körpecik bedenini beton yığınlarının altında bırakan çocukların üzerine tonlarca betonun tekrar yüklenmesi kararıdır. Bu karar vicdanını ranta teslim etmiş bir avuç vurdumduymazı memnun etme kararıdır" diye konuştu.

UNUTULMAMASI İÇİN…

Karakurt, "Rıza Bey Apartmanı’nın yerine bina değil çocuk parkı yapılmalı, bulunduğumuz bu alanda beton yığınları yerine çocukların cıvıltısı yükselmelidir. Bu park sadece çocukların oyun alanı değil, bu depremin unutulmaması, unutturulmaması ve deprem farkındalığı yaratılması anıtı olacaktır" şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan 2 çocuğunu apartmanda kaybeden Recai Tekin ise depremden bu yana alana gelemediğini, parkın yapımı ve çocukların unutulmaması için geldiğini belirtti.

Öne Çıkanlar