Robert Kennedy'nin katili Sirhan için şartlı tahliye umudu

Robert Kennedy'nin katili Sirhan için şartlı tahliye umudu
Kendisi de suikaste uğrayan eski ABD başkanlarından John F. Kennedy'nin kardeşi Francis Kennedy'i öldüren Filistinli Sirhan Sirhan, şartlı tahliye edilmeye hak kazandı.

ABD'nin eski başkanı John F. Kennedy’nin kardeşi, aynı zamanda eski başkan adaylarından Robert Francis Kennedy’nin katili, Filistinli Sirhan Sirhan, 53 yıldır tutulduğu cezaevinden şartlı olarak tahliyesi için onay aldı.

Savcılar yorum yapmaktan kaçınırken, 77 yaşındaki Sirhan tahliye edilmeye hak kazansa da karar henüz yürürlüğe konmadı. Tahliye kararı öncesinde Robert Kennedy’nin iki oğlunun rızası alındı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, daha önce 15 kez avukatı aracılığıyla başvuru yapan Sirhan’ın son başvurusu iki kişiden oluşan özel komisyon tarafından bu kez olumlu karşılandı. Karar, önümüzdeki 90 gün içinde California eyaleti Tahliye Kurulu tarafından değerlendirmeye alınacak.

Ardından karar onay için California valisine gönderilecek ve vali 30 gün içinde kararı onaylayacak, reddedecek ya da değişiklik yapabilecek.

Sirhan Sirhan'ın tutuklandıktan sonra polis tarafından çekilen fotoğrafı (1968)

Robert Kennedy’nin vurulduğu 1968 yılında daha bebek olan oğlu Douglas Kennedy, Sirhan Sirhan’la cezaevinde yüz yüzde görüşme fırsatı bulduğunda ifade ettiği pişmanlıktan dolayı gözyaşlarını tutamadığını söyledi.

CİNAYET ANINI HATIRLAMIYOR

Birinci derecede cinayetten hüküm giyen Sirhan, cinayet anını hatırlamadığını söylüyor. Sirhan’la 2018’de cezaevinde görüşen Robert Kennedy’nin diğer oğlu Robert F. Kennedy Jr. ise Sirhan’ın babasını öldürmediğine, olay anında ikinci bir silahlı kişinin bulunduğuna ikna olduğunu söylüyor.

Saldırı sırasında başından bir, göğsünden iki mermi yarası alan Robert Kennedy, hastaneye kaldırıldıktan bir gün sonra hayatını kaybetti. Saldırıda yaralanan diğer beş kişiyse iyileşti.

SİRHAN KİMDİR?

Sirhan Sirhan, İngiliz idaresi altındaki Filistin’de doğan Hristiyan bir Arap ailenin oğlu. Batı Şeria Ürdün tarafından ilhak edildikten sonra Ürdün vatandaşlığına geçti. Ağabeyi Arap İsrail savaşı sırasında bir Ürdün askeri cipinin çarpması sonucu öldükten sonra ailesiyle ABD’ye yerleşti. Kennedy’yi öldürme gerekçesi olarak, Demokrat Parti başkan adayının 1967’deki ikinci Arap İsrail savaşında İsrail yanlısı tutum almasını gerekçe gösterdi.

Sirhan’ın avukatı Angela Berry, tahliye kurulunun başvuruyu müvekkilinin şimdiki ruh hali üzerinden değerlendirmesi çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar