Rusların yanlışlıkla yayınlanan makalesi: Ukrayna işgali iki günde biter

Rusların yanlışlıkla yayınlanan makalesi: Ukrayna işgali iki günde biter
RIA Novosti Ajansı’nın Ukrayna’nın işgalinin iki gün içinde tamamlanacağını öngörerek yayınlanan makalede, Putin’in hedef ve amaçlarına dair fikir veriyor.

+GERÇEK - Carnegie Europe’ta kıdemli araştırmacı, Kafkasya, Doğu Avrupa, Avrupa, Rusya üzerine çalışmaları bulunan "Kafkasya" kitabının yazarı Thomas Waal, bir dizi tweet atarak Rusya’da yanlışlıkla yayınlanan bir makaleyi analiz etti.

RIA Novosti Ajansı’nın Ukrayna’nın işgalinin iki gün içinde tamamlanacağını öngörerek yayınlanan makalede, Putin’in hedef ve amaçlarının ne olduğu da görülüyor:

"Ukrayna sorununun çözümü." Yanlışlıkla yayınlanan bir Rus makalesi, Putin'in Ukrayna'yı işgal etme kararını yönlendiren Rusya'daki neo-emperyalist düşünceye dair tüyler ürpertici bir fikir veriyor. 

RIA Novosti haber ajansı yanlışlıkla 26 Şubat sabah 8'de etiketlenmiş, Rusya'nın zaferini ve iki gün içinde beklenen Ukrayna devletinin çöküşünü kutlayan bir makale yayınladı. Haber hala kendi sitelerinde duruyor.

Makalenin ana teması, "operasyon"un Batı'nın Rusya'yı yenme projesi için bir yenilgi olduğudur. Putin, Ukrayna'yı Rusya ve Beyaz Rusya ile olan tarihi Slav birliğine geri döndürme anını yakaladı. Potansiyel NATO adaylığı, sorunun ana nedeni değil, belirtisi olarak görülüyor.

Önce bazı alıntılar ve sonunda birkaç yorum:

Yazar buna "Yeni Çağ" diyor. "Rusya tarihi birliğini yeniden kuruyor: 1991 trajedisi, tarihimizin o korkunç felaketi, bu doğal olmayan sapma aşıldı."

Bunun "kardeşlerin yalnızca Rus ve Ukrayna ordularına üye olmalarına rağmen birbirlerine ateş açmaya devam ettiği bir iç savaş olduğunu kabul ediyor. Ancak artık Rusya karşıtı bir Ukrayna olmayacak."

Ukraynalıların halk olarak geçtiği tek cümle…

Ana mesele "bölünmüş bir ulus kompleksi ve Rus Evi kuruluşunun bir kısmını (Kiev'i) kaybetmeye başladığında ve sonra bir değil, iki halktan oluşan iki devletin varlığıyla kendini uzlaştırmak zorunda kaldığında bir ulusal aşağılama kompleksi idi. 

Cevap? Ukrayna'nın egemenliğini yok edin. "Bu sorun artık yok: Ukrayna Rusya'ya döndü. Bu, devletinin tasfiye edileceği anlamına gelmez, ancak yeniden yapılandırılacak, yeniden kurulacak ve Rus dünyasının bir parçası olarak doğal durumuna döndürülecek…"

…Hangi sınırlarda ve hangi biçimde.. Bunun gibi sorular Rusya karşıtı bir varlık olarak bir Ukrayna'nın varlığına kesin bir nokta koyduğumuzda karara bağlanacaktır.

Yazar Batı'ya döner… "Paris ve Berlin'de ciddi ciddi Moskova'nın Kiev'den vazgeçeceğine inanan var mı?... Bir bütün olarak Batı ve özellikle Avrupa, Ukrayna'yı kendi başına almak şöyle dursun, Ukrayna'yı kendi etki alanı içinde tutacak güçten bile yoksundu. "

"Daha doğrusu, tek bir seçenekleri vardı: Rusya'nın, yani Rusya Federasyonu'nun daha da çökeceği üzerine bahse girmek. Ama bunun işe yaramayacağı yirmi yıl önce belli olmalıydı. 15 yıl önce, Putin'in 2007]Münih konuşmasından sonra..."

Büyük jeopolitik çatışma Rusya'ya pahalıya mal olacak ama hayatta kalacak: "Rusya üzerinde hiçbir Batı baskısı sonuç vermeyecektir. Çatışmada her iki tarafta kayıplar olacak, ancak Rusya onlara ahlaki ve jeopolitik olarak hazır." 

Yazar için önemli bir tema, Fransa ve Almanya'nın, kendileri de dahil olmak üzere herkes üzerinde Batı hegemonyası kurmaya çalışan "Anglo-Saksonlar," İngiltere ve ABD'den temelde farklı olduğudur.

"Eski Dünya üzerinde Anglo-Sakson ideolojik, askeri ve jeopolitik kontrol olduğu sürece, Almanya'nın Avrupa entegrasyonu projesi stratejik bir anlam ifade etmiyor. Avrupalılar artık doğu sınırlarına yeni bir demir perde inşa etmekle tamamen ilgisizler."

"Yeni bir dünya düzeninin inşası - ve bu, güncel olayların üçüncü boyutudur - hızlanıyor ve sınırları, Anglo-Sakson küreselleşmesinin çözülen dokusunu giderek daha açık bir şekilde ortaya çıkarıyor. Çok kutuplu bir dünya sonunda gerçek oldu."

"Dünyanın geri kalanı (Bu gerçeği) gayet iyi görüyor ve anlıyor: Bu Rusya ile Batı arasındaki bir çatışmadır, bu Atlantikçilerin jeopolitik genişlemesine bir cevaptır, bu Rusya'nın dünyadaki tarihi alanını ve yerini geri kazanmasıdır."

Makale şöyle bitiyor:

"Çin ve Hindistan, Latin Amerika ve Afrika, İslam dünyası ve Güneydoğu Asya, hiç kimse Batı'nın dünya düzenine liderlik ettiğine, oyunun kurallarını koyduğuna inanmıyor. Rusya sadece Batı'ya meydan okumakla kalmadı, aynı zamanda…

"..Batı'nın küresel egemenlik döneminin tamamen ve kesin olarak sona ermiş sayılabileceği gösterildi. Yeni dünya, tüm medeniyetler ve güç merkezleri tarafından, doğal olarak, Batı ile birlikte (birleşik veya değil) inşa edilecek ama şartlarına göre değil. ve kurallarına göre değil."

Thomas de Waal, bu metinden yola çıkarak Rusya’nın stratejisi üzerine şu kısa değerlendirmede bulunuyor:

Birkaç son yorum. Bu bir Rus emperyalist söylemidir: SSCB'nin sonunda reddedilmişti, 2000'de Putin döneminde yeniden saygınlık verildi ama yine de marjinal olarak. Kırım'ın ele geçirilmesinden sonra Putin'in halka açık konuşmalarına girdi ve şimdi Putin'in dünya görüşünü tamamen ele geçirdi.

Rus diplomasi kurumlarının çoğu, çeşitli derecelerde Batı karşıtıdır, ancak neredeyse bu kadar saldırgan değildir (bu yüzden çoğu işgali öngörmedi). Ancak Putin tüm kararları verdiğinde görüşleri çok az şey ifade ediyor…

Yazar, Ukraynalılara insan olarak hiçbir değer vermiyor. "Kardeşler, yalnızca Rus ve Ukrayna ordularına üye olmalarına göre ayrılmış olsalar bile, hâlâ birbirlerine ateş ediyorlar" diyerek kendini bir düğüm içinde büküyor. Üzücü bir kardeş cinayeti…

Batı'daki Rusya üzerindeki farklılıkları büyük bölünmeler halinde büyütüyor. Bu, Almanya'nın olaylara verdiği tarihi tepkiyle yanıtlanıyor. Çoğu emperyalist gibi, 1940'ta Baltık Devletleri'nden 1968'de Çekoslovakya'ya kadar küçük ülkelerin büyük komşular hakkında ne düşündüğünü hesap edemiyor.

Yazar, Ukrayna'nın çöküşünü ve Avrupa'nın dağılmasını öngörerek yanlış anlıyor. Ama başka yerlerde tezahürat yapacak daha az şey var. Batı'nın sadece Ukrayna'yı umursadığı iddiası, Çin, Hindistan ve Türkiye'nin sınırlı tepkisi göz önüne alındığında, hala çürütülmesi gerekiyor.

Makale, ayrıca paranoya, şikayet ve saldırganlığın devletin karar verme sürecine ne kadar gömülü olduğunu ve şimdiye kadar alternatif bir gerçekliğe karşı bağışık olduğunu ortaya koyuyor. Bunun bir kısmı, bu Rus emperyal projesinin peşinde zorluklara dayanma isteğidir.

Ukrayna direnişinin, uluslararası baskının ve diplomasinin sonunda yeniden düşünmeye zorlayacağını umabiliriz, ancak Ukrayna'ya ne olacak, bu gerçekleşmeden önce kaç binlerce hayat kaybedilecek?

Öne Çıkanlar