'Rusya destekli Suriye ordusu manevraları Ankara ile Moskova arasında anlaşma olmadığını gösteriyor'

'Rusya destekli Suriye ordusu manevraları Ankara ile Moskova arasında anlaşma olmadığını gösteriyor'
Suriye Gözlemevi, Türkiye’nin desteklediği grupların cephe hattı yakınında şiddetli patlamalar duyulduğunu aktardı: Suriye ve Suriye Demokratik Güçleri bölgeye takviye yapıyor.

Ankara’nın yeni bir harekatla tehdit edip asker yığdığı Kuzey Suriye’deki gelişmeleri raporlayan Suriye Gözlemevi, Türkiye’nin ve desteklediği grupların güç yığdığı Tel Tamr bölgesinde Rusya destekli Suriye Ordusu manevralarının yoğunlaştığını bildirdi.

Türkiye’nin desteklediği grupların cepha hattı yakınında şiddetli patlamalar duyulduğunu duyuran Gözlemevi, hem Suriye’nin hem de Suriye Demokratik Güçleri’nin bölgeye takviye yaptığını duyurdu.

Gözlemevi, Suriye Ordusu’nun bu manevralarının Türkiye’nin yeni bir işgal girişimine Rusya’nın henüz yeşil ışık yakmadığı anlamına geldiğini vurguladı. Sitede yer alan haber şöyle:

SOHR aktivistleri, Suriye rejiminin M4 üzerinde Jabal Abdulaziz arasındaki bölgede gerçekleştirilen askeri manevralarına katılan Rus savaş uçaklarının uçuşu sırasında Haseke'nin kuzey kırsalı üzerinde Uluslararası Koalisyon savaş uçaklarının uçtuğunu gördüğünü bildirdi. 

Suriye'nin kuzeydoğu bölgesinde Uluslararası Koalisyon'un kontrolü altında değerlendirilen bu alanda, Koalisyon savaş uçakları, Rus savaş uçaklarını daha yükseğe uçmamaları ve hava sahasını ihlal etmeleri konusunda uyarmak amacıyla bölge üzerinde işaret fişekleri attı. 

Bu sırada, dört  ABD zırhlı aracı Haseke'nin batısındaki Tel Tamr'a yöneldi ve kasabanın doğu girişinin girişine yakın M4 karayolu üzerinde konuşlandırıldı.

Güvenilir kaynaklar Suriye Gözlemevi’ne birkaç saat önce rejim güçlerinin Haseke'nin kuzeyindeki Tel Tamr ilçesinde, bölge üzerinde alçak irtifadan uçtuğu görülen Rus savaş uçaklarının da katılımıyla gerçek mühimmatla askeri manevralar yürüttüğünü bildirdi. 

SOHR aktivistleri, rejimin M4 karayolu üzerinde Jabal Abdulaziz ile kuzey Haseke'deki Tel Tamr kırsalındaki al-Aliyah bölgesi arasında Türk destekli hiziplerin cephe hattı yakınında gerçekleştirdiği askeri tatbikatların neden olduğu yüksek sesli patlamaların duyulduğunu bildirdi.

Bu gelişme, Türk kuvvetleri ve onların vekil grupları tarafından "Barış Pınarı" bölgelerine askeri takviyenin gönderilmesinin ardından, Haseke ve Rakka kırsalındaki birkaç cephe hattında devam eden yığılmayla aynı zamana denk geldi. Türkiye’nin bu hazırlığına karşılık olarak rejim ve Suriye Demokratik Güçleri tarafından da bölgeye askeri takviye gönderildi.

Tel Tamr bölgesindeki son askeri manevralar, Türkler ve Ruslar arasında şu ana kadar herhangi bir anlaşma veya uzlaşmaya varılmadığını gösterdi.

SOHR aktivistleri, bir gün önce de Rakka'nın kuzeyindeki Barış Pınarı bölgeleri ile Türkiye sınırındaki Tel Abyad şehrine tank, zırhlı araç, askeri ve lojistik teçhizat dahil ağır silahlarla takviye gönderildiğini bildirdi. Rejim takviyesine Rus helikopterlerinin eşlik ettiğini belirtmekte fayda var.

Rejim güçleri de Kuayres askeri hava üssünden El Bab kentinin bitişiğindeki Tadef kentine takviye gönderdi. Buna ek olarak, rejimin askeri takviyesi, Rakka'nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa'nın cephe hatlarına ulaştı.

Bu gelişmeler, Türk kuvvetleri ve onların vekil grupları tarafından "Barış Pınarı" bölgelerinde devam eden yığılma ve kuzeydoğu Suriye bölgesinde SDG'nin elindeki bölgelere yönelik yakın tarihli askeri operasyon raporlarıyla aynı zamana denk geldi.

SOHR aktivistleri 29 Ekim’de Hewar Kals'tan kuzeydoğu Halep'ten Türk topraklarına geçen ve El Rakka ve Haseke kırsalındaki Barış Pınarı bölgelerine hareket eden Türkiye destekli grup üyelerinin akın ettiğini bildirmişti.

SOHR kaynaklarına göre, El-Hamzah Tümeni, el-Rahman, Sultan Murad, Ahrar al-Şarkiya, Jish al-Şarkiya, Suliman Sha ve 9. Tümen'e bağlı Türkiye destekli Ulusal Ordu'nun diğer oluşumları dün akşam Rakka'nın kuzeyindeki Türkiye sınırındaki Tel Abyad’a geldi.

Grup üyelerinin hareketleri, son iki gün içinde Tel Abyad'a gelen Türk askeri seferberliği ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzey doğusunda SDG'nin elindeki bölgeleri hedef alan bir operasyonun beklenen başlatılmasıyla ilgili görüşmeleri sırasında geldi.

SOHR aktivistleri, bir gün önce de Rakka'nın kuzeyindeki Barış Pınarı bölgeleri ile Türkiye sınırındaki Tel Abyad şehrine tank, zırhlı araç, askeri ve lojistik teçhizat dahil ağır silahlarla dolu giriş takviyelerinin gönderildiğini bildirdi.

Bu faaliyetler, Türkiye'nin kuzeydoğu El-Rakka'da SDG'nin elindeki bölgeleri hedef almaya yönelik askeri operasyonun başlamasına ilişkin Türkiye görüşmeleri sırasında arka arkaya ikinci gün gerçekleşti.

Öne Çıkanlar