Rusya, Japonya ile müzakereleri sonlandırdığını duyurdu

Rusya, Japonya ile müzakereleri sonlandırdığını duyurdu
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Japonya'nın Rusya karşıtı yaptırım kararları gerekçesiyle barış müzakerelerini reddetme kararı aldıklarını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Japonya'yla yürütülen barış müzakerelerini durdurduklarını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından açıklanann yaptırım kararlarına Japonya'da eklenmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya karşıtı yaptırım kararı aldığı gerekçesiyle Japonya ile yürütülen barış müzakerelerini reddetme kararı aldıklarını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre; "Rus tarafı, mevcut koşullarda Rusya’nın çıkarlarına zarar vermeye çalışan ve düşmanca pozisyon alan bir devletle ikili ilişkilere yönelik temel bir belgenin imzalanmasının müzakere edilmesinin imkânsızlığı nedeniyle Japonya ile barış anlaşması müzakerelerine devam etme niyetinde değildir" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık ilişkilerin zarar görmesinde sorumluluğun Tokyo'ya ait olduğunu vurgulayarak, Japonya’nın bilinçli olarak karşılıklı yarara dayalı iş birliği ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek yerine Rusya karşıtı bir anlayışı tercih ettiğini dile getirdi.

Karar'da yer alan habere göre; Rusya’nın Japon vatandaşlar için Güney Kuril adalarına vizesiz seyahat uygulamasına ve orada ortak ekonomik faaliyetler kurma konusundaki diyaloğa da son verildiği bildirilen açıklamada, Japonya’nın Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü sektörel diyalogda iş birliği ortağı statüsüne de son verildiği kaydedildi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ KURİL SORUNU

İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler Birliği, Japonya'nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran yaklaşık 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril adalarını 1945'te ilhak etmişti.

İlhakın ardından Japonya tarafından da "Kuzey Bölgeleri" olarak adlandırılan toprak parçası konusundaki uyuşmazlık nedeniyle Rusya ile Japonya arasında barış antlaşması imzalanması için yapılan görüşmelerde taraflar sonuca ulaşamıyor.

Öne Çıkanlar