'Rusya, Türkiye'yi dozajı artan bir biçimde uyarıyordu'

'Rusya, Türkiye'yi dozajı artan bir biçimde uyarıyordu'
Musa Özuğurlu: ABD Türkiye'yi bu savaşın içine itmek istiyor çünkü biliyor ki bu savaş derinleştikçe Rusya'yla ilişkileri kötüleşecek.

ARTI GERÇEK-Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 33 askerinin hayatını kaybettiği İdlib saldırısını değerlendiren gazeteci Musa Özuğurlu, "Rusya dozajı artan bir biçimde Türkiye'yi uyarmaya çalışıyordu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov 'Savaş en kötü senaryo olur' demişti. Bunlar uzak olan bir ihtimalle ilgili bir açıklama değildi. Muhtemelen bizim gördüğümüzden çok daha fazlasını istihbarat avantajıyla devletler görüyor. Bu nedenle Rusya bunu çok yakın bir olasılık olarak görüyordu" dedi.

Artı TV'de yayınlanan Medya Kritik programında konuşan Özuğurlu, "Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında 'Saldırıyı Suriye Hava Kuvvetleri yaptı. Saldırıyı terör gruplarının olduğu yerlere yaptı ve TSK unsurları bunların arasında bulunuyordu' deniyor. Türkiye'ye verilen mesaj 'Biz sizi defalarca uyardık. Teröristlerle birlikte hareket ediyorsunuz" yorumunu yaptı.

Musa Özuğurlu'nun saldırıyla ilgili değerlendirmelerinin bir bölümü şöyle:

Günlerdir büyük bir tehlike söz konusuydu. Herhangi bir şekilde Ankara'da birileri savaş istiyor gibi görünüyor. Bu nedenle birtakım gelişmeleri yaşadık. Dünden bu yana bombardımanlar devam ediyor. Yerelden aldığımız birtakım iddialara göre, aslında hayatını kaybedenlerin sayısı çok daha fazla. İki taraf da karşı tarafın kayıplarını yüksek, kendi kayıplarını düşük göstermek ister. Buradan bile tablonun vahametini anlayabiliyoruz.

Rusya dozajı artan bir biçimde Türkiye'yi uyarmaya çalışıyordu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Savaş en kötü senaryo olur" demişti. Bunlar uzak olan bir ihtimalle ilgili bir açıklama değildi. Muhtemelen bizim gördüğümüzden çok daha fazlasını istihbarat avantajıyla devletler görüyor. Bu nedenle Rusya bunu çok yakın bir olasılık olarak görüyordu. Türkiye tarafına baktığımızda Ankara, bu kadar kaybın aynı anda verilebileceğini düşünmüyordu. Böyle bir şeyi onlar da beklemiyordu. Son güne kadar ısrarla "Suriye ordusunu daha önceki pozisyonlarına geri dönmesi konusunda ısrarcıyız, yapmazlarsa biz bunu zorla yapacağız" söylemini sürdürdüler. 

Bu saldırıyı Rusya'nın yaptığı aşikar. Suriye Hava Kuvvetleri'nin de yeni birtakım uçakları var ama bu uçaklara asıl sahip olan ülke Rusya. Orada üsleri var. Gece bombardımanları yapabilecek gelişmiş uçakları var. 

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında "Saldırıyı Suriye Hava Kuvvetleri yaptı. Saldırıyı terör gruplarının olduğu yerlere yaptı ve TSK unsurları bunların arasında bulunuyordu" deniyor. Türkiye'ye verilen mesaj "Biz sizi defalarca uyardık. Teröristlerle birlikte hareket ediyorsunuz."

'ABD TÜRKİYE'Yİ SAVAŞA İTMEYE ÇALIŞACAK'

"Türkiye Batı'yı ve NATO'yu harekete geçirmeye çalışacak. Türkiye uçağı düşürüldüğünde NATO'nun 5. maddesini işletmeye çalışmıştı. Bu desteği sağlarsa NATO'yla Rusya Suriye'de ilk kez karşı karşıya gelir. Dolayısıyla NATO böyle bir ihtimali göze alır mı, muhtemelen kararsız davranacaktır. ABD Türkiye'yi bu savaşın için itmek istiyor çünkü biliyor ki bu savaş derinleştikçe Rusya'yla ilişkileri kötüleşecek."

(HABER MERKEZİ)

 

 

Öne Çıkanlar