Rusya Ukrayna'da ele geçirdiği bölgelere vatandaşlık verecek

Rusya Ukrayna'da ele geçirdiği bölgelere vatandaşlık verecek
Rusya lideri Putin, Ukrayna'da ele geçirilen Herson ve Zaporijya bölgelerindeki nüfusa vatandaşlık verilmesini kolaylaştıran kararnameyi imzaladı.

Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı saldırıları Karadeniz'le Azak Denizi'ne kıyı kentlerde yoğunlaştıran ve Donbass'ta askeri varlık göstermeye devam eden Rusya, ele geçirdiği bölgelerde yaşayan nüfusa vatandaşlık verilmesinin önünü açtı.

Moskova, Ukrayna'nın doğusunda ele geçirdiği kentlerde yeni yönetimler ataması ve Rus rublesini uygulamaya geçirmesinin ardından bu kez ülkenin güneyindeki Zaporijya ve Herson'daki nüfusa vatandaşlık verilmesini kolaylaştırma kararı aldı.

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zaporijya ve Herson bölgesi sakinlerine Rus vatandaşlığı verilmesini kolaylaştıran kararnameyi dün imzaladı. Söz konusu karar, Donbass'a bağlı Donetsk ve Lugansk yönetimlerinde yaşayan nüfusa 2019'dan itibaren vatandaşlık verilmesinin önünü açan düzenlemeye dahil edildi.



Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a göre, imzalanan kararname sonucu bölgedeki Ukraynalılar Rusya vatandaşlığı için gerekli olan "beş yıl ülkede yaşamak, gelir kaynağı beyan etmek, Rusça dil sınavını geçmek" gibi şartlardan muaf tutulacak ve başvurular üç ay içerisinde sonuçlandırılacak.

Herson bölgesi tamamen Rus birliklerinin kontrolü altındayken, Zaporijya'nın güneydoğu bölgesi kısmen Moskova tarafından kontrol ediliyor. Her iki bölgede de Ukrayna grivnasına ek olarak Rus rublesinin de para biriminin kullanılması kararı uygulanıyor.

'RUS PASAPORTLARI BASILACAK'

Rusya'nın Herson yönetimine atadığı Kirill Stremousov ise RIA Novosti haber ajansına verdiği demeçte, kentte Rus pasaportları basmak için merkezler açıldığı ve vatandaşlık başvurularının kabul edilmeye başlanacağını belirtti. Stremousov, "Bu sistem, Rusya'nın yalnızca uzun bir süre için değil, sonsuza dek burada olduğunu açıkça gösteriyor" dedi.

UKRAYNA'DAN 'YASA DIŞI' TEPKİSİ

The Guardian'ın haberine göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Putin'in imzaladığı vatandaşlık kararnamesine "yasa dışı" tepkisi verdi. Açıklamada, "Pasaportların yasa dışı olarak verilmesi, Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yanı sıra uluslararası hukuk ilkelerinin açık bir ihlalidir" denildi.

Rusya'nın ülkenin doğusunda ele geçirdiği bölgelerde siyasi ve ekonomik bir entegrasyon planı yürüttüğüne dikkat çeken bakanlık, kararnameyi tanımadıklarını vurguladı.



KIRIM: AZAK DENİZİ RUSYA'DA KALACAK

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'dan ise "Azak Denizi sonsuza kadar Rusya'da kalacak" açıklaması geldi. Rusya yanlısı yönetimin başbakan yardımcısı Georgy Muradov, RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, "Zaporijya ve Herson'da limananlar bir daha asla Ukrayna'nın olmayacak, Azak Denizi daha önce olduğu gibi Rusya'nın yeniden bir iç denizi haline gelecek" ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin'e yakın üst düzey güvenlik yetkilisi Dmitry Medvedev de "Rusya'nın, Kırım'ı Rus toprağı olarak tanımayan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini' söylemişti.

ZELENSKİY, 1938 ALMANYASI'NI HATIRLATMIŞTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya "toprak verilmeyeceği"ni sık sık dile getiriyor. Zelenskiy, Davos zirvesinde "Ukrayna’nın Rusya ile barış anlaşmasına varmak için topraklarının bir kısmından vazgeçmeyi kabul etmesi gerektiğini" ima eden eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’a tepki göstermişti.

Kissinger’ın görüşlerini 1938’de Nazi Almanyası'nın yatıştırılmasına benzeten Zelenskiy, o yıl İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya tarafından imzalanan, Nazi Almanyası'nın Çekoslovakya’nın batısındaki toprakları ilhak etmesinin yolunu açan Münih Anlaşması’na atıfta bulunmuştu.

Ukrayna lideri, "Kissinger’ın takvimi 2022 değil, 1938 gibi görünüyor ve Davos’ta değil, o zamanın Münih’inde bir dinleyici kitlesiyle konuştuğunu sanıyordu. Rus devleti ne yaparsa yapsın, her zaman ’çıkarlarını dikkate alalım’ diyen birileri var. Ukrayna topraklarından vazgeçmeyecek" demişti.

Öne Çıkanlar