Rusya-Ukrayna heyetleri İstanbul'da: Taraflar güvenlik garantisi konusunda anlaşmaya yakın

Rusya-Ukrayna heyetleri İstanbul'da: Taraflar güvenlik garantisi konusunda anlaşmaya yakın
Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bugün İstanbul'da müzakere görüşmeleri devam ediyor. Ukraynalı müzakereci Arakhamia, tarafların güvenlik garantisiyle ilgili anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.

Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki görüşmeleri başladı. Bu, heyetlerin iki haftanın ardından ilk yüz yüze görüşmeleri oldu.

Görüşmeler öncesinde televizyonda bir basın açıklaması yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Halkımızı, topraklarımızı ya da egemenliğimizi pazarlık konusu yapmıyoruz. En alt seviyede insani sorunlar, en üst seviyede de ateşkes uzlaşmasına varmak gündemimizde." dedi.

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Financial Times gazetesine konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in partisinin lideri de olan Arakhamia, gazeteye yaptığı açıklamada tarafların güvenlik garantisi konusunda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi. Arakhamia, "Müzakerelerin başlamasından beri bütün konular masada. Fakat çözülmemiş konular da var" dedi.

Tarafların taslak ateşkes metni üzerinde tartışmalarının sürdüğünü kaydeden Ukraynalı yetkili, söz konusu müzakere taslağında en büyük sorunun Rusya’nın 2014’ten beri ele geçirdiği bölgeleri geri vermesi olduğunu söyledi. Arakhamia, "Biz böyle bir kararı almayacağız. Rusya destekçisi ayrılıkçıların olduğu Donbass bölgesinin doğusundaki toprak kaybını ve Kırım’ın ilhakını kabul etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

NATO’nun, "Üye bir ülkeye saldırı durumunda bütün müttefiklerin bir araya gelmesini" öngören 5’inci maddesine benzer bir uygulama yapabileceğini de söyleyen Arakhamia, "Tek çözüme kavuşmuş konu uluslararası garantörler fakat henüz onların onayı gelmedi. Eğer onay gelmezse bu anlaşma uçar gider" dedi.

'RUSYA, UKRAYNA'NIN AB'YE KATILMASINA SICAK BAKMAYA BAŞLADI'

Gazeteye konuşan kaynaklar ise tarafların bazı adımlar konusunda anlaşmaya yakın olduğunu belirtti. Henüz taraflar arasında resmi bir anlaşma olmadığı için ismini açıklamayan kaynaklar, Rusya’nın Kiev’in askeri olarak destek almaması şartıyla Avrupa Birliği’ne (AB) katılmasına da sıcak bakmaya başladığını öne sürdü. Gazeteye konuşan dört farklı kaynak anlaşmanın Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi şartına bağlı olduğunu da dile getirdi.

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in herhangi bir taviz vermekten henüz kaçındığını, bu sebeple görüşmelerde ciddi bir ilerleme beklemediklerini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da dün yaptığı açıklamada görüşmelerde şu ana kadar kayda değer bir ilerleme sağlanmadığını, ancak yüz yüze görüşmelerin devam etmesinin başlı başına önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar