Sağlık Bakanı: Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68

Sağlık Bakanı: Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Akdeniz Bölgesi illerini kapsayan temsalrının asrdından Coronavirus salgını değerlendirme toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana’da Coronavirus salgını değerlendirme toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Bakan Koca özetle şunlerı söyledi:

- Bu yıl toplamda hastanelerimizde 466 milyon muayene yapılmış, 7 milyon kişi yatarak tedavi görmüş.

- Aşı çalışmalarında dünyadaki gelişme, ülkemizin gösterdiği başarı virüse karşı kayıtsızlığa yol açmamalı.

-Yerel aşımız için, Pazartesi ya da Salı günü bin kişilik dozun üretimi tamamlanacak. Bu arada üretim tamamlandıktan sonra denekler üzerinde bu aşının faz1 uygulaması başlayacak. Bu süreçleri DSÖ standartlarını koruyarak yapacağız. 

- Adana'da bir ay öncesine göre vaka sayısı yüzde 66 düştü. Yatak doluluk oranı yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 30.  

- Mersin'de yatak doluluk oranı yüzde yüzde 49,  yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 19. 

-Kahramanmaraş'ta yatak doluluk oranı yüzde 50,  yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78, solunum cihazı doluluk oranı yüzde20.

- Hatay'da yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 37.

- Osmaniye'de yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 13.

- Kilis'te yatak doluluk oranı yüzde 49, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33. 

- Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31.

- Eylül başından itibaren giderek yoğunlaşan artan vaka sayılarıyla karşı karşıya geldik. Bayram sonrası daha yoğun yaşadık, yaşamadığımız ilimiz olmadı. Köylere kadar bayram sonrası salgın yaygın hale geldi. İlk pik döneminde İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya gibi illerde söz konusu iken ağırlık, o dönemde Anadolu'daki iller yaşamamıştı. Eylül ayı itibarıyla Anadolu daha yaygın yaşadı. Vakanın artmadığı iller olmadı. Bu dönemde yaygın bir şekilde filyasyon ekiplerini artırdık.  

- Biz hasta olarak bulgusu olanları ve testi pozitifleri tanımlıyoruz. Bu test uygulamamızda her ülkenin kendi test uygulaması ve politikası var. Bizde de Bilim Kurulu'nun hazırladığı rehberde biz semptomu olanlara test yapıyoruz. Biz ülke olarak test politikamızda bulgusu olanlara test yaptığımızı ifade ettik. Bu kişileri DSÖ'ye bildiriyoruz. Bunun dışında yer yer Temmuz'dan itibaren kesitsel taramalara başladık. 

- Bu dönemde sadece üç haftalık bütün Türkiye'de iniş yaşandı. Ankara, İstanbul'un 2 katıydı, İstanbul'un yarısına indi. 1 ay önce hangi vatandaşımız etrafında gördüğü vakaların azalmadığını söyleyebilir? Bu gizlenerek yapılabilir mi? Bulgusu olmayanları kendi haline bırakmıyoruz, izole ediyoruz, temaslılarını buluyoruz. Onları da izole ediyoruz. 14 gün boyunca her gün bu kişileri arıyoruz, semptomu olursa ilaca başlıyoruz. Son dönemde İstanbul dışında benzer şekilde Türkiye'de azalışın olmadığı hiçbir il yok. İstanbul'da da daha yakın takiple bu artışın giderek azalacağını söyleyebilirim. Önümüzdeki hafta daha belirginleşecek. 

- (İlk vakanın Şubat ayında görüldüğü haberi) Bize güvenin, makalede yanlışlıkla Şubat ayı yazılmış.  Mersin'de 22 Mart'tan önce testi pozitif çıkan yok. İddia ediyorum. Politikacılar sağlık üzerinden siyaset yapmasın. Yeri gelince ideolojik muhalefet yapılabilir ama 83 milyon olarak bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız.

Öne Çıkanlar