Salgın alarm veriyor: Hastanelerde acil olmayan ameliyatlar erteleniyor

Salgın alarm veriyor: Hastanelerde acil olmayan ameliyatlar erteleniyor
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, hastanelerde acil olmayan ameliyatların ertelendiğini belirterek, yoğun bakımda yatanların büyük oranının aşılanmamış kişiler olduğunu söyledi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- Delta varyantıyla birlikte Covid-19 vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Bazı illerde sağlık çalışanlarının izinleri kaldırılırken, hayatını kaybeden insanların sayılarında da ciddi bir artış gözleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de varyantların her geçen gün yoğunlaştığını ifade ederek, şu an delta varyantının Türkiye’de yüzde 90'ı geçtiğini söyledi. Türkiye’de salgında yaşanan artışı ve hastanelerdeki son durumu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Artı Gerçek’e değerlendirdi. 

‘KİMİ SERVİSLER COVİD-19 VAKALARI İÇİN AYRILMAYA BAŞLADI’ 

Koronavirüs hasta sayılarının yeniden tırmanışa geçmesiyle birlikte kimi hastaneler doluluk oranına ulaşırken, birçok hastanede yeni servisler açıldı. Fincancı, acil olmayan bazı ameliyatların ertelenmeye başladığını belirterek, "Kimi servisler yeniden covid-19 vakaları için ayrılmaya başladı. Bu ciddi bir artışı gösteriyor" dedi. Resmi rakamlara bakıldığında bile bu artışın görüldüğünü söyleyen Fincancı, bu rakamların ise gerçeği yansıtmadığını belirtti.

‘SAHADA YETERLİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMÜYOR’ 

Filyasyon ekiplerinin sahada ilaç dağıtma dışında çalışma yapmadığını, temaslıları tespit etme konusunda yeterli çalışma yürütülmediğini söyleyen Fincancı şöyle devam etti: 

"Sahada gerçek bir filyasyon yapılmıyor. Sosyal ve ekonomik anlamda insanlara destek olunmadığı için birçok insan temaslıları bildirmekten kaçınır oldular. Çünkü karantinada kalmak istemiyorlar. Bu nedenle gerçekte kaç vaka olduğunu bilmiyoruz. Sadece test yaptırdıkları zaman haberdar olabiliyoruz. Temaslılarla ilgili çalışma yürütülmüyor, risk gruplarına düzenli test yapılmıyor. Yine kalabalık ortamlarda çalışanlara düzenli test yapılması gerekiyor ama böyle bir uygulamada yok."

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı

‘YOĞUN BAKIMDA YATANLAR AŞILANMAMIŞ OLANLAR’ 

Türkiye’de son günlerde delta varyantının hâkim olduğunu ve bulaşıcılığının çok yüksek olduğunu söyleyen Fincancı, "Delta varyantı olan bir kişi en az beş kişiye bulaştırıyor. Böyle olunca sadece yakınması olan vakalarla yapmış olduğumuz testle tanımladığımız pozitif oranı 25 binlerdeyse bu rakam aslında 100 binleri geçiyor" dedi. Aşılamanın önemine dikkat çeken Fincancı, yoğun bakımda yatan hastaların onda dokuzunun aşısız kişilerden oluştuğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: 

"Sağlık kurumları ve yoğun bakımdaki yatışlar büyük kısmı ya aşısız ya da aşılarını tamamlamamış kişilerden oluşuyor. Hala toplumsal bağışıklığı sağlamış değiliz. İki doz aşı yaptırmış kişi sayısı 30 milyonu anca buldu. Delta varyantının olduğu bir toplumda en az yüzde 85’in aşılanması gerekiyordu. Henüz üçte bir oranının biraz üstünde bir aşılanma yapıldı. Aşılanmanın hızlı olması bu durumda büyük önem taşıyor. Sağlık Bakanının gerçek verileri paylaşmaması toplumda sahte bir rahatlamaya neden oluyor. Bu sahte rahatlamada salgın bitmiş gibi bir atmosfere neden oluyor." 

Verilerin saklanmasıyla birlikte toplumda yaratılan rahatlama duygusunun maske takma ve sosyal mesafe kurallarını yok saymaya neden olduğunu söyleyen Fincancı, "İnsanlar maske takmayı bir kenara bıraktı, sosyal mesafe kuralları ihmal ediliyor. Bu durum ilerleyen günlerde bu sayıların çok daha yüksek olmasına neden olacaktır. Delta varyantı diğer salgınlara göre açık havada da bulaş riski yüksek olan bir salgın. Bu yüzden herkesin kurallara uyması çok önemli. Açık havada bile olsa maske ve sosyal mesafe kuralına uyulması gerekiyor. Önümüz sonbahar ve bu durum daha da büyük bir risk taşıyor. Özellikle kalabalık ortamlarda çalışanların bulundukları alanları iyi havalandırmış olması gerekiyor" dedi. 

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜKÜ YENİDEN ARTTI’ 

Yeniden açılma ile birlikte dört binde olan rakamların yeniden beş katına çıktığını söyleyen Fincancı, 4’ncü pikin söz konusu olduğunu söyledi. Yaşanan vaka artışıyla birlikte sağlık çalışanlarının yükünün de arttığını söyleyen Fincancı, "Sağlık çalışanları salgının ilk başından bu yana büyük bir özveri ile çalışıyorlar. Ancak çalışma koşullarında ciddi sorunlar yaşanıyor. Salgının başında izinleri kaldırıldı, emekli olmaları engellendi, uzun saat çalışmak zorunda kaldılar. Her vaka artışında sağlık çalışanları büyük risk altında çalışıyor ve koşullarının acilen iyileştirilmesi gerekiyor. Risk altında oldukları için düzenli testlerin yapılması ve çalışma saatlerinde düzenleme yapılması gerekiyor. Bu şekilde sağlık çalışanları bu yoğunluğu kaldıramazlar" diye konuştu. 

Toplumsal bağışıklığı sağlamak için aşılanmasının önemine bir kez daha dikkat çeken Fincancı, toplum için hızlı bir aşılanmanın biran önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar