‘Sanata ve Sanatçıya Özgürlük’ etkinliğine yasak

‘Sanata ve Sanatçıya Özgürlük’ etkinliğine yasak
Gerekçe:Devletin bölünmez bütünlüğünü korumak

İzmir’de yapılması planlanan ‘Sanata ve Sanatçıya Özgürlük’ etkinliği İzmir Valiliği tarafından yasaklandı. Valiliğin gerekçesi ise, 'Devletin bölünmez bütünlüğünü korumak.

İzmir Valiliğinin yasakladığı Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılması planlanan etkinlik ölüm orcundaki Grup Yorum üyelerine destek ve sanat ve icracılarına yapılan baskılara karşı düzenlemişti.

Etkinliği organize edenler arasında yer alan Sanat Meclis üyesi Muzaffer Gezer, Valilik ‘Devletin bölünmez bütünlüğünü korumak’ gerekçesiyle etkinliği iptal etti açıklamasında bulundu.

Gezer, "Biliyorsunuz Grup Yorum üyeleri uzun süredir ölüm orucunda. Bu zamana kadar kimse seslerini duymak istemedi. Bu saatten sonra başlamış oldukları ölüm orucunu bitirseler bile kalıcı bir hasar alıp almayacakları, sakat kalıp kalmayacakları bir bilinmez. Grup Yorum özelinde aslında tüm ülkede sanata ve sanatçıya karşı bir baskı var. Tüm bu baskılara dikkat çekmek için ülkenin farklı yerlerinde yapılan bu etkinliklerin bir benzerini İzmir’de yapmayı planladık. Sanat Meclis’i olarak da İzmir’de bir şeyler yapmak istiyorduk. Farklı kitle örgütleriyle birlikte neler yapabiliriz deyip planlamıştık" dedi.

Etkinliklerinin daha öncede yasaklandığını ifade eden, "Sanata karşı yapılan bir baskı varsa sanatçılar da sahnede sanatını yaparak cevap vereceklerdir. O akşam da şiirler okunup, danslar edilip, tiyatro gösterimi yapılacaktı. Ancak uygun görülmedi. Konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenleyeceğiz. Konseri düzenleyen tüm bileşenlerin yer aldığı bir açıklama olacak. Daha önce Bursa ve Antalya’da da bu etkinliği yasaklamışlardı. Buna tepkimizi ortaya koyacağız. Sonuçta kazanan biz olacağız" dedi.

'SAHNEDE İŞLENEBİLECEK SUÇ YOKTUR'

Tiyatrocu Yaşar Gündem ise sahnede işlenebilecek suç yoktur diyerek karara tepki gösterdi. Gündem, "Grup Yorum’un üyeleri, taleplerini dile getirmek için, konserleri yasaklanmasın diye ölüm orucundalar. Biz de sahnede işlenebilecek suç yoktur diyerek sanata ve sanatçıya özgürlük olması için İzmir’de yapılması planlanan konsere valilik izin vermedi. Bürokratik olarak nedenini bilmiyorum. Ne gibi bir sakınca var onu da bilmiyorum. Ama herkesin bildiği üzere bu ülkede, bu topraklar şiirler şarkılar yüzyıllardır söyleniyor. Ama doğru söyleyeni dokuz köyden kovdukları için bu tarz şarkılar, şiirler faşistler tarafından hoş görülmez. Çünkü koltuklarını rahatsız eder" ifadelerinde bulundu.

Praksis Müzik Grubu karara ilişkin, "Bu yasaklarla, Ruhi Su’dan Grup Yorum’a ve bugünlere kadar, egemenlerin yalanlarını değil, sömürülen çoğunluğun gerçekliğini ve çarelerini söyleme cesaretini gösteren sanatçılar sıkça karşılaştılar. Biz de aynı yoldan yürüyenler olarak, bu yasakları yenmek için daha fazla gayret göstereceğiz; çünkü ‘Bu karanlık yolun sonunda doğacak güneşi görüyoruz’ sözleriyle tepki verdi. (İz Gazete)

Öne Çıkanlar