Sanatçılardan 'Cumartesi Anneleri'ne ses ver' çağrısı

Sanatçılardan 'Cumartesi Anneleri'ne ses ver' çağrısı
Sanatçılar bu hafta 700’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelecek olan Cumartesi Anneleri eylemine katılım çağrısında bulundu.

Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 700’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelecek olan Cumartesi Anneleri eylemine katılım çağrısında bulunan sanatçılar, "Annelerin çığlığına ses vermek için, sen de gel" dedi. 

ÜZÜMCÜ: DESTEK VERMEK ONURDUR

Cumartesi Anneleri’nin 700 haftadır kayıplarını aradıklarını hatırlatan oyuncu Levent Üzümcü, kayıp yakınlarının acılarının farkında olmayan bir ülkede yaşandığını söyledi. 700 haftada onlarca hükümetin değiştiğini; fakat gelen hükümetlerin kayıpları görmezden geldiğini belirten Üzümcü, şöyle devam etti: "Bu insanlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Ve bir talepleri var. Bu talepler yerine getirilmiyor. Bu, büyük bir utançtır. Bu utancın gölgesinde 700 hafta geçti. Bu korkunç bir şey. Umarım bir gün bu insanların, acıların muhatabı olabilir. Bu onurlu mücadelenin, Cumartesi Anneleri’nin yanında durmak gerekiyor. Cumartesi Anneleri’ne destek vermek bir onurdur" diye konuştu.

LAÇİN: KAÇ ÖMÜR EDER 700 HAFTA?

"Anneleri yalnız bırakmayalım" diyen oyuncu Berna Laçin şu sözlerle çağrıda bulundu: "Her annenin evladının nerede olduğunu bilmeye hakkı vardır. Cumartesi Anneleri tam 700 haftadır kayıp evlatlarını bulmak için toplanıyor. Kaç ömür eder 700 hafta çocuğu kayıp bir anneye? Faili meçhul evladı için daha kaç hafta haykırmalı adalet diye? Bizler de annelerin adalet talebinde onlarla birlikte olalım." 

DEMİR: SEN DE GEL SES VER

Oyuncu Hamit Demir de, "Dile de kolay değil, yüreğe de. Tam 700 haftadır bir meydanda, kayıp çocuklarını, babalarını annelerini kardeşlerini dostlarını aramak, onlardan bir ses duymak bir haber alabilmek için yaz kış demeden beklemek… Sessiz bir çığlık bu. Bu çığlığa ses vermek için, ben orada olacağım. Sen de gel ses ver" sözleriyle herkesi eyleme katılmaya davet etti. 

DEMİREL: YAŞASIN ANALARIN HAKLI MÜCADELESİ

Destek çağrısında bulunan bir diğer isim oyuncu Füsun Demirel de şunları söyledi: "700 hafta kulağa az mı geliyor? Bir yılda 48 hafta var. Kaç yıl olmuş? Cumartesi Anaları yaz, kış, sıcak, yağmur, gaz, şiddet, gözaltı demeden her koşulda ve her hafta toplandılar. Yetkililere; kaybedilen, yok edilen, öldürülen eşlerini, kardeşlerini, akrabalarını sordular. Her cumartesi analar meydandan bir umutla evladına ölü ya da diri ulaşabileceğini düşledi. Yıllar süren bu mücadelede kimi analarımızı yitirdik. 700’üncü haftada ve diğer tüm haftalarda, evlatları ve eşlerinin akıbetlerini öğreninceye, failleri buluncaya dek onların yanında olmayı sürdüreceğiz. Yaşasın anaların haklı ve onurlu mücadelesi."

TELLİ: MÜCADELELERİNE DESTEK VERELİM

İtiraz etmenin müdahale etmek olduğunu belirten şair Ahmet Telli ise, "İtirazın ısrarı insana dair bir cümledir. Cumartesi Anneleri, 700’üncü itiraz cümlesini söyleyecek. Aynı şeyi binlerce kez değişik bir şekilde söylemek demektir bu. Her hafta değişik bir ad üzerinden kurulan cümleler iktidarlar ve egemenler için utanç sayfası olacaktır. Bizler için ise bir onur sayfasıdır. Bu onurlu mücadelede Cumartesi Anneleri’yle birlikte olalım" dedi.  Özilhan, cumartesi günü saat 16.00'da Ankara'dan uğurlanacak. (MA)

Öne Çıkanlar