Sanatçılardan açlık grevleri için çağrı

Sanatçılardan açlık grevleri için çağrı
Berna Laçin: İnsanlar açlık grevindeyse bir dertleri vardır. İnsan hayatına zarar vermeyecek şekilde çözüm için adım atılmalı.

Tecridin kaldırılması talebiyle Leyla Güven'in başlattığı ve ardından tutukluların da katıldığı açlık grevi ve ölüm oruçları devam ederken, aydın, yazar ve sanatçılardan da sorunun kimse ölmeden çözülmesi için çağrılar geliyor.

Mezopotamya Ajansı'na sinema ve tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü, "Ülkenin halini görüyorsunuz. Herkes çığlık atıyor. Herkes sesini duyurmaya, kendini bir şekilde fark ettirmeye çalışıyor. Yapılan haksızlığı dile getirmeye çalışıyor. Ne diyeyim. Tam bir cehennem halini aldı. Hiç bir dönem bu kadar aleni, bu kadar saçma sapan şey yapılmadı. Umuyorum, iyilikler güzellikler olacak ama sadece ummakla da olmuyor. Sadece internette Twitter'e yazmakla da olmuyor. İnsanların çaba göstermesi lazım. Gerçekten istediklerinin peşinden koşmaları lazım. Umarım böyle şeyler olur" dedi.

'KİMSENİN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUM'

Yazar Ümit Kıvanç da, "Ölüm oruçlarının bir an önce sona erdirilmesini diliyorum.  Kimsenin ölmesini istemiyorum" dedi.

'İNSANLAR AÇLIK GREVİNDEYSE BİR DERTLERİ VARDIR'

Herkesin elinden geleni yapması gerektiğini ifade eden oyuncu Berna Laçin de, "Her ne olursa olsun, dünyanın neresinde böyle bir açlık grevi yapılıyorsa insanların bir derdi vardır. Ve onları dinlemek anlamak ve bunu en olumlu, insanın hayatına zarar vermeyecek şekilde çözümlemek için uzlaşı yönünde adımlar atılması lazım. Bu demek değildir ki illa her açlık grevi yapanın da dediği olacak sonunda. Elbette ki hukuk vardır, onun kuralları vardır. Hak vardır adalet vardır, suç vardır. Ama bunlar için önce bir bu aşamaya gelmiş insanları dinlemek lazım. İnsanlar ancak dinlenmediğini düşünürse böyle bir şeye kalkışırlar. Dolayısıyla eğer birileri açlık grevine kalkıştıysa bir dikkatlice dinlemek lazım ne diyorlar ve ondan sonra hak hukuk adalet ne diyorsa onun arkasından gelir. Her şeyin başı hukuk diyoruz" diye konuştu.

'AÇLIK GREVLERİ ADALETE SUSAMIŞLIKTIR'

Moda tasarımcısı Barbaros Şansal da, açlık grevlerinin Türkiye'nin utancı olduğunu belirterek, "İktidar bu açlık grevlerini İmralı ile birlikte silaha dönüştürmektedir. Ölümler başlayacak. Abdullah Öcalan'ın açıklaması, durdurulması yönündekine cevap verilmedi. 'Biz eyleme devam edeceğiz' dediler. Yani demek ki mesele sadece tecridin kaldırılması değil, hukukun inşa edilmesi yönünde. Açlık grevleri bugün, Abdullah Öcalan'ın tecridinin kaldırılması boyutunu geçmiştir Türkiye'de. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki açlık grevleri artık adalete susamışlığın bir eseridir."

'TECRİDİN BİR AN ÖNCE KALKMASI LAZIM'

Sinema oyuncusu ve şarkıcı Deniz Türkali de, "Tecrit, yasalara aykırı üstelik kendi koydukları yasalara aykırı. Tecritlerin bir an önce kalkması lazım. Bir rezalet" dedi.

'SANATÇI VE AYDINLAR İNİSİYATİF ALMALI'

"Sanatçılar ve aydınlar açlık grevcilerinden bir daha kimsenin ölmemesi için bir an önce inisiyatif almalı" diyen Şarkıcı Mikail Aslan ise  "Önce ölümler durdurulmalı, tutukluların talepleri hükümete bu aracı aydınlar üzerinden aktarılmalı. Tutuklularla hükümet arasında bir aracı komisyon kurulsun" şeklinde konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar