HDP'li Oluç, Albayrak dönemine işaret etti: Satışlar soruşturulmalı

HDP'li Oluç, Albayrak dönemine işaret etti: Satışlar soruşturulmalı
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'e verdikleri ve AKP-MHP oylarıyla reddedilen önergeleri yeniden gündeme getirdi.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı, Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak dönemine işaret eden HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Albayrak döneminde talimatı ve onayı ile yapılan satışlar mutlaka soruşturmalıdır" dedi. "Biz de soruyoruz; 128 milyar dolar nerede?" diyen Oluç, konuyu takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. İktidarın pandemi politikasını eleştiren Oluç, alınan önlemleri "Allah'a emanet olun önlemleri" diye tanımladı.

'SARAY'A GÜNDE 10 MİLYON HARCAYAN İKTİDARIN SOSYAL GÜVENCESİ SIFIR'

"Türkiye'de yeni bir mutant virüs bulundu. Pandemi önlemleri de bunu gösteriyor. Bu mutant virüs saat 19:00’dan sonra dolaşmaya başlıyor. Saat 19:00’a kadar herhangi bir tehlike yok, ama önlemler onu gösteriyor ki saat 19:00’dan sonra mutant virüs dolaşmaya başlıyor" diyen Oluç, şöyle devam etti:

"Bunlar yanlış ve eksik önlemler, bu tür önlemlerle bu mücadele sürdürülemez ve başarıya ulaşılamaz demiştik.  Şimdi 60 bine çıktı vaka sayıları. Halk ile alay ediliyor ama virüs ile alay edemezsiniz. Bu iktidar toplumun sağlığı ile zerre kadar ilgili değil. Önlemler bunu gösteriyor. Pandemi döneminde hep tartıştık hep söyledik. Doğru dürüst hiçbir sosyal güvence sağlanmadan halka ekonomik ve sosyal anlamda destek anlamda önlemler alınıyor. Destek diye açıklananlar çok komik rakamlardır. Esnaf borç altında kira ödeyemiyor, siftah yapamıyor, işçi emekçi kadın çiftçi işsizler çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Ancak yine günde 10 milyon TL Saray'a harcayan iktidarın sosyal güvencesi sıfır."

'VİCDANSIZLIĞIN ZİRVE YAPTIĞI BİR TORBA TEKLİFİ'

Meclis gündemindeki torba teklifin ücretsiz izne çıkarılan işçiler için günlük 50 TL yargım öngördüğünü hatırlatan Oluç, "Vicdansızlığın zirve yaptığı bir torba teklifidir bu" dedi.

"Biz bu teklif tartışılırken dedik ki yahu hiç olmazsa 47 lira olan günlük yardımı 100 liraya çıkaralım dedik" diyen Oluç bu tekliflerinin AKP ve MHP tarafından reddedilmesine tepki gösterdi. Oluç, "Böyle bir felaket ve kepazelik olabilir mi? Oluyor" diye konuştu.

Çiftçilerin borçlarının 50 bin TL'ye kadar olan kısmının silinmesine dair önergelerinin de AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Oluç, "Siz çiftçi düşmanı oldunuz" dedi. Oluç, 31 Mart tarihinde sonlandırılan kısa çalışma ödeneğinin de yeniden başlatılması gerektiğini belirterek, "Kısa çalışma ödeneğini asgari ücret düzeyine çıkartın, 1500 TL’den ve tekrar başlatın" diye seslendi.

'BİZ DE SORUYORUZ 128 MİLYAR DOLAR NEREDE?'

CHP il ve ilçe binalarına asılan "128 milyar dolar nerede?" afişlerinin polis tarafından kaldırılmasına tepki gösteren Oluç, kaldırılan afişlerin 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla karşılaştığını hatırlatarak şöyle dedi:

"Bunu sorunca neden hakaret oluyor? Biz de soruyoruz. 128 milyar dolar nerede? Şimdi AKP’den bir eski bakan ve yönetici Nurettin Canikli 128 milyar dolar halkın evinde diyor. Hangi halkın evinde? Patates ve soğan dağıttınız halkın evinde mi? Öyle bir şey yok. Yalanın bu kadarı görülmedi. 128 milyar dolar meselesinin peşini kesinlikle bırakmayacağız. Çünkü bu kul hakkıdır, yetimidir hakkıdır."

ALBAYRAK DÖNEMİNE İŞARET ETTİ
  
"Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu döneme ilişkin döviz satışları ile çok ciddi bir soruşturma yapılmak zorundadır. Bu 128 milyar dolar meselesi ele alınmalıdır. Devletin bütün kurumlarına, denetleme kurumları dahil çağrıda bulunuyoruz. Bu 128 milyar dolar soruşturulmalıdır. Bir tweet atanlara soruşturma açıyor da 128 milyar dolar kaybetmiş olanlara soruşturma açılmıyor bir türlü. Albayrak döneminde talimatı ve onayı ile yapılan satışlar, üstelik açığa satışlar mutlaka soruşturmalıdır. Bu soruşturmanın sonucu mutlaka kamuoyuna açıklanmalıdır. 128 milyar doların satıldığı dönemde kur 6.5- 6,85 arasında değişiyordu. Bugün 8.15 TL. Arada böyle bir fark var. Bunun yarattığı kamu zararı 200 milyar TL’nin üzerindedir. Hiçbir dönemde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervleri böyle sıfırlanmadı. Şimdi bunların sormaya devam edeceğiz halkın bu kadar yoksulluk çektiği işsizlikle uğraştı hayat pahalılığının yüzde 35-40 arasında olduğu bir dönemde insanların yiyecek bulmakta zorlandığı dönemde, dar gelirlinin büyük sıkıntılar çektiği bir dönemde halkın ürettiği zenginlikleri ona buna peşkeş çekilmesinin peşinden gitmeyi bırakmayacağız."

KAMU BANKALARININ ARAŞTIRILMASI TEKLİFİ DE REDDEDİLDİ

Meclis'e verdikleri bir araştırma önergesinin yine AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirten Oluç, "Çoklu maaş sistemi var ve arpalık haline getirilmiş olan kamu bankaları ve kamu kuruluşları hakkında araştırma yapılsın" dediklerini aktardı. Oluç, şöyle konuştu:

"Bu önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bankacılığın A’sından anlamayan ama banka yönetimine oturan eski bakan milletvekilleri çeşitli çoklu maaş sistemine bağlanan kamu kurum yöneticilerin araştırılması gerekiyor. Nasıl oluyor bu çoklu maaş sistemleri?  Nasıl oluyor da kamu kurumları ve bankaları arpalık haline getiriliyor. Nasıl iktidarın talimatları doğrultusunda kamu bankaları ve kamu kurumları araştırılsın dedik. AKP ve MHP önergemizi reddetti. Kayırma ve yandaş hukuku araştırılsın istemiyorlar. Bunun de peşinden gitmeye devam edeceğiz. Çoklu maaş sistemine bağlanmış olan Ebubekirler Fahrettinler Kürşatgillerin peşinden gitmeye devam edeceğiz.

Öne Çıkanlar